Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[C,C++] Jak zacząć programować ?

T_O_J_A 20 Maj 2010 09:49 3693 29
  • #1 20 Maj 2010 09:49
    T_O_J_A
    Poziom 12  

    Witam.
    Od pewnego czasu tworzę w excelu pewne obliczenia i stwierdziłem, że było by super stworzyć program, który by prosił o dane i wykonywał te obliczenia. Mam trochę wiedzy jeżeli chodzi o programowanie w C, C++ natomiast nie wiem jak z programu napisanego w tym języku zrobić plik wykonywalny np. exe. Czy się da coś takiego zrobić? Jeżeli nie to w jaki sposób się tworzy takie aplikacje i jakiego języka się używa do ich tworzenia? Czy istnieje jakaś strona, która pozwoliłaby mi nauczyć się robienia takich aplikacji. Na początek coś prostego, żebym mógł zobaczyć jak to działa.

    0 29
  • #2 20 Maj 2010 11:12
    jamajkaPL
    Poziom 17  

    Chwalisz się swoją wiedzą z C, a nie wiesz, co to jest kompilacja? Ktoś tu chyba coś kręci. Pliki wykonywalne są kompilowane przez kompilator ( w uproszczeniu, pomijając inne etapy, t.j. linkowanie). Taki kompilator to np. GCC. Oczywiście że da się coś "takiego" (właśnie - jakiego) zrobić w każdym nowoczesnym języku.
    Polecam Ci rozejrzenie się za obszerną publikacją Grembosza, "Symfonia C++", trzy tomy. Jest tam wszystko ładnie i przystępnie napisane przez faceta, który naprawdę "zna temat", a na alle**o dostaniesz taki zestawik za 60 złotych.

    0
  • #3 20 Maj 2010 11:43
    T_O_J_A
    Poziom 12  

    Niczym się nie chwalę. Nie przypominam sobie aby kompilator na którym pracowałem posiadał opcje tworzenia pliku wykonywalnego. Może się myle. Jeżeli ktoś jeszcze chciałby się wypowiedzieć to bardzo proszę o porady

    0
  • #4 20 Maj 2010 13:53
    several
    Poziom 15  

    T_O_J_A napisał:
    Mam trochę wiedzy jeżeli chodzi o programowanie w C, C++ natomiast nie wiem jak z programu napisanego w tym języku zrobić plik wykonywalny np. exe.

    O fuck, Tobie się tylko wydaje że masz "trochę wiedzy". Sądzę że jako "programista" powinieneś mieć opanowaną obsługę google. Każdy przyzwoity kurs na początku opisuje jakie środowisko wybrać i jak zacząć projekt. O tym jak zacząć powstało mnóstwo flamów na wielu forach, opcja szukaj nie boli.

    Osobiście sądzę też, że zaczynając od C++ jesteś na dobrej drodze by zrazić się do programowania, sam od niego zacząłem i teraz innym szczerze odradzam.

    0
  • #5 20 Maj 2010 14:26
    utak3r
    Poziom 25  

    T_O_J_A napisał:
    Nie przypominam sobie aby kompilator na którym pracowałem posiadał opcje tworzenia pliku wykonywalnego


    Jeżeli tak jest faktycznie (bardzo wątpliwe), to miałeś do czynienia z interpreterem a nie kompilatorem.

    Dodano po 1 [minuty]:

    several napisał:
    Osobiście sądzę też, że zaczynając od C++ jesteś na dobrej drodze by zrazić się do programowania, sam od niego zacząłem i teraz innym szczerze odradzam.


    Coś w tym jest... gdybym miał teraz komuś coś polecić do nauki, to w przypadku win32 poleciłbym chyba C# :)

    0
  • #6 20 Maj 2010 14:39
    Jarosx9
    Poziom 35  

    T_O_J_A napisał:
    Niczym się nie chwalę. Nie przypominam sobie aby kompilator na którym pracowałem posiadał opcje tworzenia pliku wykonywalnego. Może się myle. Jeżeli ktoś jeszcze chciałby się wypowiedzieć to bardzo proszę o porady

    Kompilator może i nie posiadał ale linker to już na pewno. Jakoś te programy musiałeś uruchamiać.
    Jeśli masz zamiar spróbować od C to zacznij od przejrzenia dokumentacji i przykładów - to do każdego kompilatora jest dodane. Zawsze tak zaczynałem od modyfikowania dostarczonych przykładowych programów i łatwo mi wszedł Basic (jeszcze na C64 i Amidze),Pascal,C,C++ i assemblery. Teraz internet jest jednym wielkim podręcznikiem i nawet książek nie potrzeba kupować - sieć wystarcza moim zdaniem.

    0
  • #7 20 Maj 2010 14:55
    several
    Poziom 15  

    utak3r napisał:

    Coś w tym jest... gdybym miał teraz komuś coś polecić do nauki, to w przypadku win32 poleciłbym chyba C# :)


    Dobrze prawi! Polać mu :)

    0
  • #8 20 Maj 2010 15:14
    Macosmail
    Poziom 32  

    Jarosx9 napisał:
    Zawsze tak zaczynałem od modyfikowania dostarczonych przykładowych programów i łatwo mi wszedł Basic (jeszcze na C64 i Amidze),Pascal,C,C++ i assemblery.


    Basic na Amidze?;-)

    0
  • #9 20 Maj 2010 15:19
    utak3r
    Poziom 25  

    Macosmail napisał:
    Basic na Amidze?;-)


    Przed AmigaOSem 2.0 był taki :)

    0
  • #10 20 Maj 2010 15:34
    Macosmail
    Poziom 32  

    Przed AmigaOS 2.0 był AmigaOS 1.0 1.1 itd. a Basic rzeczywiście był w nich dostępny, ale nie jest to coś co by kojarzyło się z Amigą. Chyba, że chodzi o Amos'a, ale to inna sprawa :-).

    0
  • #11 20 Maj 2010 21:47
    wrych
    Poziom 20  

    Chcesz uczyć się pisania programów wykonywanych na konsoli, czy w okienkach?
    Podaj jakiś przykład obliczeń, które wykonujesz w Excelu, to łatwiej będzie zasugerować Ci jak to zrobić w C++ czy innym języku.
    Może kilka pojęć na początek... Link

    0
  • #12 21 Maj 2010 04:02
    akaz_
    Poziom 12  

    Jarosx9 napisał:
    Zawsze tak zaczynałem od modyfikowania dostarczonych przykładowych programów i łatwo mi wszedł Basic (jeszcze na C64 i Amidze)

    Basic, C64... Ahh, wywołałeś we mnie nostalgię :D
    Pamiętam te czasy, jak całe noce siedziałem w nocy pod kocem (by rodzice nie wiedzieli, że nie śpię :D) z Commodore i monitorem modyfikując programy z podręcznika :)
    Czasami aż mnie nachodzi chęć aby wyjąć starego, dobrego C64 z szafy i powspominać te piękne czasy...

    utak3r napisał:

    Coś w tym jest... gdybym miał teraz komuś coś polecić do nauki, to w przypadku win32 poleciłbym chyba C# :)

    Tak jest!
    Język prosty w nauce, a i możliwości ma, dzięki platformie .NET.
    Również jestem za tym, by autor tematu spróbował C# :)

    0
  • #13 21 Maj 2010 08:51
    utak3r
    Poziom 25  

    akaz_ napisał:
    Pamiętam te czasy, jak całe noce siedziałem w nocy pod kocem (by rodzice nie wiedzieli, że nie śpię :D) z Commodore i monitorem modyfikując programy z podręcznika :)


    Taaa :)
    Ja z moim Spektrum+ przesiadywałem pod kołdrą :D te bejziki, poke'i itd. ... pod koniec używania dorwałem nawet kompilator Pascala.
    Dziś żałuję, że sprzedałem całość :( teraz bym chętnie się nim pobawił.

    akaz_ napisał:
    utak3r napisał:

    Coś w tym jest... gdybym miał teraz komuś coś polecić do nauki, to w przypadku win32 poleciłbym chyba C# :)

    Tak jest!
    Język prosty w nauce, a i możliwości ma, dzięki platformie .NET.


    I nie tylko to - również C# uczy dobrych manier programowania, wprowadza dobre przyzwyczajenia, które się przydadzą potem podczas nauki innych języków.

    0
  • #14 21 Maj 2010 09:09
    T_O_J_A
    Poziom 12  

    wrych napisał:
    Chcesz uczyć się pisania programów wykonywanych na konsoli, czy w okienkach?
    Podaj jakiś przykład obliczeń, które wykonujesz w Excelu, to łatwiej będzie zasugerować Ci jak to zrobić w C++ czy innym języku.
    Może kilka pojęć na początek... Link


    Projektuje linii niskiego napięcia do której należy dobrać słupy. Potrzebne są obliczenia siła naciągu przewodów działających na słup, aby dobrać odpowiednią wytrzymałość. Pierwsze dany wejściowe, to wybór typu słupa. P-przelotowy, O-odporowy; K-krańcowy; N-narożny. Istnieją rónież kombinacje tych słupów. PK, PN, ON. Kolejne dane różnią się od wybranego przypadku: ilość torów linii; rodzaje przewodów; określenie stref klimatycznych; kąta załomu linii głównej; długość przęsła. Na ich podstawie miałyby być wybierane dane z tabel (tak też się dzieje w excelu). W zależności od typu kabla i długości przęsła i strefy klimatycznej dobierane są odpowiednie siły działające na przewody i obciążające słup. Dalej na podstawie wzorów obliczane są składowe tych sił a następnie wypadkowa siła. Na podstawie wypadkowej siły znowu z tabeli dobierany jest typ słupa. I tak to ma w skrócie wyglądać

    Przykład słupa przelotowego
    [C,C++] Jak zacząć programować ?

    No i co tu jeszcze dodać. Na uczelnie nauczyli mnie tworzenia kodu C++, lecz poza pisaniem jego na kartkach nie stworzyłem żadnej aplikacji. Kilka razy współżyłem z kompilatorem :) ale mało pamiętam. Kożystałem z książki "symfonia C++" i myślę że na jej podstawie z drobną pomocą coś bym wyskrobał. Chciałbym, żeby ten program był pożądny. Wyskakiwało ładne okienko, prosiło o dane, żeby była możliwość wyboru przewodu tak jak w excelu za pomocą list. Podejżewam że tu zaczynają się schody. I nie wiem czy znajomość tworzenia kodu będzie wystarczająca do zrobienia takiego programu.

    0
  • #15 21 Maj 2010 09:19
    utak3r
    Poziom 25  

    I obliczenia są jakiego typu? Dodawanie, mnożenie itp.?
    Tak szczerze, to program składał by się ze sporego GUI i malutkiego kodu - dlatego też zalecane by było użycie jakiegoś środowiska RAD, w którym jednego dnia wyklikasz sobie GUI a drugiego oprogramujesz logikę. Język użyty tutaj w zasadzie nie ma większego znaczenia... operacje arytmetyczne wszędzie wykonuje się tak samo.

    Wychodzi na to, że najłatwiej było by Ci użyć tutaj albo Visual C# Express, które jest darmowe również do profesjonalnych zadań, albo któreś darmowe Delphi, które jednak nie może być użyte do zastosowań komercyjnych.

    0
  • #16 21 Maj 2010 09:22
    T_O_J_A
    Poziom 12  

    utak3r napisał:
    I obliczenia są jakiego typu? Dodawanie, mnożenie itp.?

    dodawanie mnożenie dzielenie pierwiastki potęgi i funkcję trygonometryczne

    utak3r napisał:
    Tak szczerze, to program składał by się ze sporego GUI i malutkiego kodu - dlatego też zalecane by było użycie jakiegoś środowiska RAD, w którym jednego dnia wyklikasz sobie GUI a drugiego oprogramujesz logikę. Język użyty tutaj w zasadzie nie ma większego znaczenia... operacje arytmetyczne wszędzie wykonuje się tak samo.

    Wychodzi na to, że najłatwiej było by Ci użyć tutaj albo Visual C# Express, które jest darmowe również do profesjonalnych zadań, albo któreś darmowe Delphi, które jednak nie może być użyte do zastosowań komercyjnych.


    Nie rozumiem pojęć GUI, RAD

    0
  • #17 21 Maj 2010 09:28
    utak3r
    Poziom 25  

    GUI programu to to, co widzisz na ekranie ;) czyli wszelkie okienka, pola edycyjne, pola wyboru i przyciski.
    RAD to takie środowisko do tworzenia programowania, które pozwala na szybkie tworzenie aplikacji. W odróżnieniu od tradycyjnych środowisk kompilacyjnych, gdzie rozkład guzików itp. musisz ręcznie w kodzie oprogramować, tutaj myszką układasz elementy na ekranie, a kod piszesz tylko do obsługi zdarzeń, czyli np. co ma się stać po kliknięciu w przycisk.

    Skoro uczyłeś się C++, to bliżej Ci będzie do C# niż do Delphi, które jest skrajnie inne. Sprawdź Visual C# Express, jest za darmo do pobrania ze strony Microsoftu. W pakiecie będziesz miał masę programów przykładowych, z pomocą których rozeznasz się, co i jak.

    0
  • #18 21 Maj 2010 09:35
    T_O_J_A
    Poziom 12  

    Super! zaczyna się wszystko rozjaśniać :) Dzięki za pomoc

    0
  • #19 21 Maj 2010 11:50
    McMonster
    Poziom 32  

    Ja osobiście uważam, że naukę programowania powinno się zaczynać od zupełnych podstaw, wliczając to prosty język (Pascal to już dzisiaj raczej przesada, ale C++, czy nawet Java to co innego) i pisania prostych programów konsolowych. Oczywiście z odpowiednim podręcznikiem w ręku i znajomym programistą po drugiej stronie jabbera lub gadu-gadu.

    Programowanie z użyciem RAD, np. Borland, czy nowszych języków, jak C#, jest oczywiście ciekawsze, ale dla kogoś początkującego to raczej zbyt ciekawe i taka osoba za bardzo skupia się na tworzeniu interfejsów, czy jakichś bajerach nowoczesnych języków, jak integracja z SQL, czy biblioteki umożliwiające np. dostęp do stron www.

    Kilka lat temu w liceum dane mi było zobaczyć, jak to wygląda w stosunku do osób, które może i chciały się czegoś nauczyć, ale za dużo energii poświęcały na wyklikiwanie interfejsu w Borlandzie (którego nam informatyk narzucił). W efekcie pod koniec liceum wyklikiwaliśmy sobie dziennik elektroniczny z obsługą SQL, podczas gdy większość osób nie miało nawet pojęcia o istnieniu czegoś takiego, jak drzewo poszukiwań binarnych. Klikanie jest fajne, ale powinno być rozwinięciem posiadanej podstawowej wiedzy, a nie jej podstawą.

    Ostrzegam z góry każdego początkującego programistę, lepiej zacząć nawet od budowy schematów blokowych dla prostych operacji, po czym zająć się podstawami np. C++, potem się zabierać za podstawowe w informatyce algorystmy i struktury danych, a potem dopiero zacząć się bawić czymkolwiek bardziej rozbudowanym, inaczej albo się szybko zniechęci, albo guzik, a nie programista z niego zostanie.

    0
  • #20 21 Maj 2010 12:07
    utak3r
    Poziom 25  

    Masz rację, ale tylko częściowo. Co ma cel naszych działań do języka czy środowiska? Aplikację konsolową można napisać również w C#, Delphi, BCB i pozostałych.
    Drzew binarnych to się uczą przyszli programiści, a nie ludzie, którzy chcą dla siebie sklecić narzędzie przydatne w codziennej pracy. Sztuka dla sztuki? Nawet nie będzie wiedział, do czego można tego użyć - a na pewno niepotrzebne mu to w aplikacji, o której tutaj mowa.

    C++ powiadasz... człowiek uczący się programować, nie nauczy się C++, tylko koszmarnego zlepka C++ i C - z przewagą C. To nie będzie dla niego nauka, to będzie dla niego szkoda i krzywda. Co chwila widać tu posty od kogoś, kto "pisze w C++" i "ma problem" z funkcjami typu itoa, tablicami wskaźników itp. Rozumiesz, do czego dążę?

    Jak ktoś będzie miał ochotę wniknąć głębiej (ale nie sądzę, aby ktoś, kto nie ma zamiłowania do programowania, interesowały drzewa, grafy itp.) to może wniknąć - i wcale C# nie jest tu przeszkodą - śmiem twierdzić, że wręcz przeciwnie! C# uczy myślenia i programowania obiektowego, w przeciwieństwie do C++, które po pierwsze nadal jest zbyt mało obiektowe (gdyby nie boost...) a po drugie leży zbyt blisko C.


    Tak, 90% moich produkcji są albo w C, albo w C++ - i właśnie dlatego to piszę.

    0
  • #21 21 Maj 2010 12:58
    MiL999
    Poziom 26  

    utak3r napisał:
    C++ powiadasz... człowiek uczący się programować, nie nauczy się C++, tylko koszmarnego zlepka C++ i C - z przewagą C. To nie będzie dla niego nauka, to będzie dla niego szkoda i krzywda.


    A dlaczego? Kiedyś nie było C# i ludzie z powodzeniem uczyli się programować. Według mnie podstawowa zasada to nauczyć się programować wogóle a nie konkretnego narzędzia. Też jestem zdania, że nauka powinna zacząć się od podstaw a nie przeciągania myszą przycisków na formatkę. To jak z matematyką, albo rozumiesz albo robisz coś mechanicznie według szablonu.

    0
  • #22 21 Maj 2010 13:19
    utak3r
    Poziom 25  

    Czy "z powodzeniem", to bym dyskutował :P wokół wielu takich "programistów" właśnie widzę.
    Poza tym - nie o to chodzi - pewnie, że się nauczysz. Ale ile złych nawyków nabierzesz, to Twoje. I potem te nawyki przenosisz do każdego nowego języka...

    No i na koniec: panowie - rozróżnijmy dwie sprawy od siebie. programista a człowiek piszący programiki dla siebie - to dwie różne osoby. Spójrzcie szerzej. Zresztą, tak zwane "naukowe" i "metodyczne" podejście do nauki programowania również najczęściej jest niewłaściwie postrzegana, zwłaszcza przez małych doktorków lub mgr pracujących na doktorka. Ale to już temat na inny wątek...

    No i jeszcze jedno...

    Cytat:
    nauka powinna zacząć się od podstaw a nie przeciągania myszą przycisków na formatkę.


    Możesz mi wyjaśnić, co ma piernik do wiatraka?? Ja wiem - pro-h4ck3r swoje gui musi napisać w assemblerze... co ma "wyklikanie" GUI do jakości samego kodu programu właściwego?? Ja wiem, młodzi i gniewni... jak ktoś spędzi w zawodzie parę ładnych lat, stwierdzi, że liczy się czas poświęcony na tworzenie kodu zasadniczego, logiki programu - a nie idiotycznie zmarnowane godziny na wiązanie sygnałów do okienek.

    0
  • #23 21 Maj 2010 13:31
    T_O_J_A
    Poziom 12  

    Wątek widze się rozkręcił a ja stanąłem na dzisiejszym porannym poście. Idąc za ciosem zainstalowałem Visual C#2010. zaczałem robić przykładowy programik krok po kroku. doszedłem do miejsca w którym krótki programik powstał
    http://msdn.microsoft.com/en-us/library/dd492133(v=VS.100).aspx
    i teraz działa pięknie. Wyskakuje okienko można sobie poklikać. A jak się robi z tego aplikację exe, tzn taki pliczek, który umieszczam sobie gdzie chce, klikam w niego i zaczyna działać bez żadnego visuala? Nie moge tego znaleźć w opcjach File ani w exporcie.

    0
  • #25 21 Maj 2010 13:48
    T_O_J_A
    Poziom 12  

    Masakra. Nie dziwota, że nie wiedziałem jak się to robi :/ i jeszcz znaleźć ten plik potem. Aplikacja jest w pięciu miejscach w projekcie.....

    0
  • #26 21 Maj 2010 14:20
    utak3r
    Poziom 25  

    Powinno być w dwóch ;) wersja debug i wersja release.

    0
  • #27 21 Maj 2010 16:22
    several
    Poziom 15  

    @T_O_J_A: Pan utak3r dobrze prawi. Z C# 3x razy szybciej osiągniesz pożądane efekty.

    A co do zdań na temat od jakiej technologii powinno się zaczynać, hmmm, wg mnie gorszym wyborem niż C++ jest tylko PHP. C++ jest doskonałym przykładem jak uparta chęć utrzymania kompatybilności wstecznej (tutaj do C) może popsuć projekt języka. W C++ na kodera czeka mnóstwo pułapek, standard w kilku miejscach nie normuje pewnych rzeczy, inne aspekty układa nienaturalnie. Nie spotkałem się z technologią w której można tak łatwo przepełnić bufor, a program (o zgrozo!) potrafi działać w zamierzony sposób. Co to za język którego standard jest tak piekielnie ciężko zaimplementować. CL microsoftu będący w ścisłej czołówce kompilatorów na świecie nie jest w 100% zgodny ze standardem. Jeżeli chcecie polecać technologię jakiemuś zapeleńcowi, który nie przestraszy się wskaźników, to na Boga polecajcie ANSI C. C to kompletny język strukturalny, a C++ no niestety, gdyby nie wydajność programu wynikowego i kilka udanych narzędzi dodatkowych (np. BOOST-powszechnie uznany za rozszerzenie standardu) to język dawno by umarł.

    A co do zdania, że najpierw trzeba poznać struktury danych itp. to napiszę tak. Jeśli kogoś programowanie rajcuje to zapewniam, że sam dojdzie do wszystkiego mimo wszechobecnej lewizny i pokus chodzenia na skróty jakie w dzisiejszych czasach czyhają na każdego młodego kodera. Znam jednego gimnazjalistę (no w sumie od września 1 rok LO) któremu do pięt nie dorastam.

    p.s. 85% moich prac wykonuję w C++

    EDIT
    Mam takie wrażenie (być może mylne) że mało wypowiadających się tutaj userów miało kontakt z typowymi klientami programistów. Klienci zazwyczaj chcą mieć złoto w cenie złomu i to najlepiej na wczoraj. Sądzicie że klient doceni że zrobiłeś megawydajne GUI w asm czy WinAPI jeśli musiał czekać dwa dni dłużej na realizację zamówienia? Poza tym to "megawydajne" przy dzisiejszych narzędziach najczęściej oznacza zaoszczędzenie 0.3s na jakiejś akcji czego napewno nie zauważy.

    fuck...znowu cegła mi wyszła :/

    0
  • #28 21 Maj 2010 18:21
    marcinj12
    Poziom 40  

    To i ja dodam swoje zdanie: jeżeli Autor nie koniecznie chce się uczyć programowania, a jedynie napisać sprawnie funkcjonujący program jak w opisie, to polecam zapoznanie się z VBA dla Excela. W zasadzie program który piszesz jest na tyle nieskomplikowany, że można go rozwiązać za pomocą kilku funkcji w Excelu - co jak widzę po obrazku Autor już zrobił - bez dotykania jakiegokolwiek języka programowania. Jeśli dodać trochę kosmetyki, zablokować arkusz do edycji, dodać sprawdzanie poprawności wprowadzanych danych (tam też są listy wyboru...), to uzyskasz fajnie wyglądający plik Excela który będzie spełniał swoje funkcje. Jak mówią - nie warto strzelać z armaty do muchy ;)

    Jeżeli natomiast chcesz/potrzebujesz trochę poklikać, to makra w Excelu (VBA - Visual Basic for Applications) pozwala tworzyć szybko i bardzo łatwo "programy", łącznie z prostymi GUI. Sam często stosuję VBA ze względu na wyjątkową szybkość w jaką można napisać program, jego przenośność na teranie firmy (wszędzie gdzie jest komputer z Excelem - uruchomisz go) i przede wszystkim - chyba nieporównywalną z żadnym innym językiem prostotę możliwości graficznej prezentacji wyników.
    W językach wyższego rzędu jak polecany Ci C# (poniekąd sam też polecam, ale do bardziej "kobylastych" zastosowań wymagającej większej wydajności) nie jest tak prosto stworzyć skomplikowany graficznie wydruk/raport [co więcej, wersja express nie zawiera używanego do tego Crystal Reports, który i tak wymaga pewnego nakładu pracy], podczas gdy w Excelu (VBA) wystarczy trochę formatowania, odświeżenie wykresu, nagłówek/stopka z logo - to kilka linijek kodu.

    Dodatkowo, VBA jest bardzo prostym i intuicyjnym językiem - łatwo nauczysz się podstawowych konstrukcji składniowych, pętli, tablic etc., które będzie Ci później łatwiej wykorzystać przy nauce np. wspomnianego C#.
    W C# prędzej czy później dochodzą wcale nie takie intuicyjne zagadnienia związane z obiektowością, dziedziczeniem etc. O ile w VBA też te zagadnienia występują, to mam wrażenie że tak naprawdę są w nim mniej wyeksponowane i jak nie potrzebujesz możesz nie używać ;) Kod w VBA wydaje się po prostu przejrzysty i klarowny, dlatego polecam go do nauki na początku.
    Oczywiście nie chodzi mi o zgłębianie tego języka do stopnia professional ;), ale kilka tygodni nauki może Ci się później przydać.

    Pozdrawiam,
    Marcin

    0
  • #29 21 Maj 2010 23:10
    wrych
    Poziom 20  

    Chcesz uczyć się programowania i pisać jednocześnie chyba dość obszerny program użytkowy. Według mnie ciężko te dwie sprawy pogodzić, chociaż sam kiedyś pisałem od podstaw bazę danych dla wypożyczalni kaset wideo w Pascalu.
    Po pół roku dzieło było gotowe a ja zgłębiłem Pascala...

    Koledzy licytują się pomiędzy wyborem C++, C# lub Delphi...
    W każdym przypadku w środowisku wizualnym wyklikanie interfejsu będzie podobne, potem pozostaje problem napisania funkcji obsługującej zdarzenie - kliknięcie w przycisk [Oblicz] lub wybranie opcji z menu.
    A zatem należy odczytać dane z pól edit, list itp. komponentów, zamienić dane tekstowe na liczby, wykonać stosowne obliczenia i umieścić wyniki (po zamianie liczb na tekst) w odpowiednich okienkach. Pisałem mniej lub bardziej złożone programy w każdym z tych środowisk (sztuka dla sztuki - nie jestem w tym zakresie zawodowcem), ale do rozwiązania Twojego problemu sugerował bym użycie środowiska Visual Basic dla platformy .Net (darmowe)... Efekt końcowy będzie taki sam (wizualnie), a pisanie kodu stosunkowo łatwe. Ponadto jeśli znasz nieco Visual Basic for Aplication (VBA) z Excela, to sprawę masz ułatwioną.

    Pytałem o Twoje obliczenia... - niestety ta dziedzina jest mi obca, ale gdybym znał wzory mogłbym tak dla sportu powalczyć z problemem.

    1
  • #30 24 Maj 2010 15:08
    T_O_J_A
    Poziom 12  

    Dzięki... z pisaniem kodu sam się pomęcze... obliczeń jest dosyć sporo więc wypisanie wszystkiego troche jest skomplikowane.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo