To i ja dodam swoje zdanie: jeżeli Autor nie koniecznie chce się uczyć programowania, a jedynie napisać sprawnie funkcjonujący program jak w opisie, to polecam zapoznanie się z VBA dla Excela. W zasadzie program który piszesz jest na tyle nieskomplikowany, że można go rozwiązać za pomocą kilku funkcji w Excelu - co jak widzę po obrazku Autor już zrobił - bez dotykania jakiegokolwiek języka programowania. Jeśli dodać trochę kosmetyki, zablokować arkusz do edycji, dodać sprawdzanie poprawności wprowadzanych danych (tam też są listy wyboru...), to uzyskasz fajnie wyglądający plik Excela który będzie spełniał swoje funkcje. Jak mówią - nie warto strzelać z armaty do muchy
Jeżeli natomiast chcesz/potrzebujesz trochę poklikać, to makra w Excelu (VBA - Visual Basic for Applications) pozwala tworzyć
szybko i bardzo łatwo "programy", łącznie z prostymi GUI. Sam często stosuję VBA ze względu na wyjątkową szybkość w jaką można napisać program, jego przenośność na teranie firmy (wszędzie gdzie jest komputer z Excelem - uruchomisz go) i przede wszystkim - chyba nieporównywalną z żadnym innym językiem prostotę możliwości graficznej prezentacji wyników.
W językach wyższego rzędu jak polecany Ci C# (poniekąd sam też polecam, ale do bardziej "kobylastych" zastosowań wymagającej większej wydajności) nie jest tak prosto stworzyć skomplikowany graficznie wydruk/raport [co więcej, wersja express nie zawiera używanego do tego Crystal Reports, który i tak wymaga pewnego nakładu pracy], podczas gdy w Excelu (VBA) wystarczy trochę formatowania, odświeżenie wykresu, nagłówek/stopka z logo - to kilka linijek kodu.
Dodatkowo, VBA jest bardzo prostym i intuicyjnym językiem - łatwo nauczysz się podstawowych konstrukcji składniowych, pętli, tablic etc., które będzie Ci później łatwiej wykorzystać przy nauce np. wspomnianego C#.
W C# prędzej czy później dochodzą wcale nie takie intuicyjne zagadnienia związane z obiektowością, dziedziczeniem etc. O ile w VBA też te zagadnienia występują, to mam wrażenie że tak naprawdę są w nim mniej wyeksponowane i jak nie potrzebujesz możesz nie używać

Kod w VBA wydaje się po prostu przejrzysty i klarowny, dlatego polecam go do nauki na początku.
Oczywiście nie chodzi mi o zgłębianie tego języka do stopnia professional

, ale kilka tygodni nauki może Ci się później przydać.
Pozdrawiam,
Marcin