Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mini tablica informacyjna

jacik 20 May 2010 12:56 15930 20
IGE-XAO
  • Mini tablica informacyjna

    Witam
    Chciałbym zaprezentować wersje prototypową mini tablicy informacyjnej.

    Celem budowy układu było sprawdzenie możliwości budowy tablicy na tanim układzie i sama nauka avr-gcc.
    To jest mój trzeci projekt. Poprzednie były w bascomie.

    Budowa

    Do budowy użyłem:
    16x 74hc373 ( kolumny)
    1x 74hx259 + 2xUDN2983 wiersze
    16x kości LED 8X8
    i główny sprawca awantury Atmega32 ( w razie braku SRAM-u użyje wersje 644 )
    koszt wykonania płytki to koło 50 zł.

    Obecnie tablica ma zaprogramowaną sekwencje do odegrania - nie ma jeszcze obsługi uart ale jest w planach.

    Kolej na zdjęcia:
    Płytki musiałem zamówić ponieważ maja rozmiar 48x12 cm
    Mini tablica informacyjna
    Pierwsze testy sprawdzenia schematu i odpalenia jednej lini - 8 kosci po 64 led
    Mini tablica informacyjna
    Uruchomienie pierwszego wiersza - powstała tablica 16x64 LED
    Mini tablica informacyjna Mini tablica informacyjna

    Dodałem obudowe z PCV oklejona folia

    Skasowałem jeszcze smugi i błedy w wyliczeniach

    pozrawiam
    Jacik

    PS Link do nowej udoskonalonej wersji na typowych driverach led Link do opisu budowy nowej tablicy

    Cool? Ranking DIY
    Can you write similar article? Send message to me and you will get SD card 64GB.
    About Author
    jacik
    Level 12  
    Offline 
    Has specialization in: avr, delphi, cnc
    jacik wrote 136 posts with rating 138, helped 0 times. Live in city Łódź. Been with us since 2007 year.
  • IGE-XAO
  • #2
    didii0074
    Level 12  
    Pogratulować ,świetne wykonanie. Gdzie kupiłeś te panele ledowe ?
    Dasz schemat i wzór PCB ?
  • #3
    Karol966
    Level 30  
    Super sprawa. Możesz opisać jak działa wyświetlanie testu? To jest oczywiście multipleksowane prawda? Miałeś problem z odpowiednim dobraniem częstotliwości multipleksowania? No i jeszcze jedno - jak wyglądają obliczenia dla animacji?
  • #4
    Leszko 92
    Level 11  
    wow!

    Gratuluję udanej konstrukcji.

    Jaki był koszt tego wyświetlacza?
  • #5
    gemiel
    Level 25  
    W zasadzie stała sekwencja nie jest taka zła. Zwłaszcza jak robimy ją na własny użytek lub kogoś, kto nie potrzebuje co chwilę wyświetlać innego tekstu. Jedynie trochę szpeci "XERO". Od dawna przyjęło się "KSERO" (nawet słownik Elektrody nie uznaje tego wyrazu). Opis samej elektroniki jest lakoniczny.
  • IGE-XAO
  • #6
    Stradowski Piotr
    Level 12  
    Bardzo fajnie zrobione - BARDZO proszę o schemat i programik (chcę także coś takiego wykonać) :D
  • #7
    pawello148
    Level 12  
    gratuluję, fajny DIY... powiedz mi na jakiej zasadzie sterujesz diodami, multiplekser?
  • #8
    maly.borkowo
    Level 15  
    pawello148 wrote:
    gratuluję, fajny DIY... powiedz mi na jakiej zasadzie sterujesz diodami, multiplekser?

    O ile dobrze rozumiem zasadę działania poo samym schemacie... którego właściwie już brak, ale są elementy myślę że sygnały z procesora są wpisywane do rejestrów szeregowo równoległych i w ten sposób odbywa się sterowanie. Czyli wpisujemy szeregowo do rejestrów ciąg liczbowy (rejestry 8 bitowe połączone szeregowo), a następnie podajemy sygnał na zatrzask i na wyjściu mamy interesujące nas sygnały w ten sposób sterujemy kolumny i rzędy. Oczywiście zapewne po wysłaniu każdego bitu trzeba podać sygnał przesunięcia.

    Taki wyświetlacz to super sprawa, ja jednak szukam czegoś podobnego, ale możliwego do wysterowania za pomocą portu szeregowego lub równoległego komputera. Konkretniej - układ, który byłby sterowany bezpośrednio z komputera (wszystkie konieczne obliczenia w programie) z możliwością edycji wizualnej, czyli przykładowo podłączam sobie urządzonko do portu szeregowego lub równoległego (lub USB, no ale to tak czy siak wiąże się z przejściówką) i już w programie oznaczam sobie diody które mają się świecić w danym momencie, czyli jakby tworzyć kolejne klatki. Fajna by była też możliwość gdyby program miał też możliwość wyboru przejść pomiędzy różnymi animacjami, ale z tym pewnie ciężko, może jednak ktoś się z takim projektem spotkał?

    Wiem, że jeżeli autor dołoży obsługę przez UART to byłoby to wykonalne, jednak szukam projektu z gotowym już programem do obsługi, tak aby można animacje tworzyć wizualnie, nie zera i jedynki. Konkretnie chciałbym to wykorzystywać np. na imprezach wyświetlając różne napisy, czy animacje jako np. wyświetlacz widma akustycznego (widmo pobierane z winampa) albo coś tego typu.

    W tym wypadku ma być to reklama, a więc na pewno swoje zadanie spełni :) Zatem gratuluję udanego i profesjonalnie wykonanego wyświetlacza! Na pewno koszt tego w porównaniu do 'oryginalnych' jest wiele razy mniejszy, bo jak sądzę to tutaj koszt jest w okolicach 150zł a wyświetlacz prawie 2x wyższy (20cm - tutaj chyba 12) i nieco dłuższy (84 cm - tutaj chyba koło 48cm) to koszt prawie 700zł! Także pogratulować ;)
  • #9
    jacik
    Level 12  
    Koszto to około ~250 PLN i dużo cierpliwości
    - płytka 40PLN przygotowanie sitodruku + wykonanie około 30( z wierceniem cynowaniem)
    -16xMATRYC 64PLN
    scalaki ( nie miałem dojść do tańszych)
    2xUDN2803 8PLN
    2x259 6PLN
    16x373 24PLN
    1xAtmega32 15PLN
    drobnica - oporniki, gniazda pod piny , stabilizator ITP około 20-30PLN

    Dodano po 8 [minuty]:

    gemiel wrote:
    W zasadzie stała sekwencja nie jest taka zła. Zwłaszcza jak robimy ją na własny użytek lub kogoś, kto nie potrzebuje co chwilę wyświetlać innego tekstu. Jedynie trochę szpeci "XERO". Od dawna przyjęło się "KSERO" (nawet słownik Elektrody nie uznaje tego wyrazu). Opis samej elektroniki jest lakoniczny.

    XERO chyba lepiej pasuje do tej rozdzielczości -wypełnia po brzegi :) ale fakt że nie pomyślalem wcześniej .
    Musiałem zrobić programik do generowania grafiki i możliwe że jak naprawie programator to zmienie ;)

    gemiel wrote:

    Opis samej elektroniki jest lakoniczny.

    Opisałem zasade działania wraz ze schematem znalezionym na elektrodzie z którego ściągnołem pomysł ale post został usunięty bez podania powodu.
  • #10
    piotrva
    VIP Meritorious for electroda.pl
    a nie myślałeś nad dodaniem pamięci eeprom lub wykorzystaniem eeprom procesora i wprowadzaniem tekstu od razu z klawiatury PS2 podpinanej do układu na czas programowania?
    stworzenie prostego interfejsu wyświetlanego podczas prowadzania danych też nie powinno być trudne
  • #11
    jacik
    Level 12  
    piotrva wrote:
    a nie myślałeś nad dodaniem pamięci eeprom lub wykorzystaniem eeprom procesora i wprowadzaniem tekstu od razu z klawiatury PS2 podpinanej do układu na czas programowania?
    stworzenie prostego interfejsu wyświetlanego podczas prowadzania danych też nie powinno być trudne
    Miejsce na eeprom mam przewidziane na płytce ale nie wyszedł manewr z rejestrem przesuwnym (początki avr-gcc ) i poszedłem na łatwizne żeby wogóle coś zadziałało przez co straciłem więcej pinów procka.
    Jak wrócę do pierwotnej wersji to dodam obsługę uart i eepromu.
    P.S.
    Z Uartem można poszaleć np zrobić analizator widma i przesyłać tylko gotowe wyliczenia + nałożone ciemniejsze animowane napisy :)
  • #12
    Rafraf
    Level 16  
    gemiel wrote:
    W zasadzie stała sekwencja nie jest taka zła. Zwłaszcza jak robimy ją na własny użytek lub kogoś, kto nie potrzebuje co chwilę wyświetlać innego tekstu. Jedynie trochę szpeci "XERO". Od dawna przyjęło się "KSERO" (nawet słownik Elektrody nie uznaje tego wyrazu). Opis samej elektroniki jest lakoniczny.


    wlasciwie powinno byc fotokopiarka... (ale to nie temat powyzszej konstrukcji a polaki maja chyba tendencje do absurdalnych zapozyczen z innych jezykow typu "sezon" albo "telenowela")

    ogolnie mily dla oka efekt, ja jestem chyba zbyt leniwy na budowanie takich sterownikow samemu ;)

    jaki jest m/w koszt kupienia gotowego takiego wyswietlacza wzgledem 250zl (bez roboczo-godzin) Twojego nakladu?
  • #13
    jacik
    Level 12  
    [quote="Rafraf"]
    gemiel wrote:

    jaki jest m/w koszt kupienia gotowego takiego wyswietlacza wzgledem 250zl (bez roboczo-godzin) Twojego nakladu?

    W znanym markecie na karte widziałem po około 300 PLN z pilotem
    Wysokość połowe mniejsza bo tylko jeden rząd kości ale w ładnej obudowie

    Mam jeszcze płytki na 3 takie tablice ale to dużo składania a czasu brak
  • #14
    hobbyelektronik
    Level 27  
    Witam.
    Podoba mi się , ale czy i kiedy udostępnisz dokumentację i soft?, dobrze by było jeśli coś takiego mógłbym kupić w formie składaka jak np:
    http://www.ajawe.pl/
    ale to jest maleństwo właściwie do celów edukacyjnych.

    powodzenia.
  • #16
    jacik
    Level 12  
    Szaflik wrote:
    Czy autor byłby skłonny opisać jak generowane są efekty (głownie te niestandardowe - śnieg etc) ? (chodzi mi o algorytm generacji efektów a nie dokładną realizacje) :) Operacje przeprowadzane są na macierzy reprezentującej piksele wyświetlacza jak mniemam ?


    W pamięci trzymam bufor roboczy obrazu który po skończeniu kopiuje do tablicy EKRAN( to są dwie tablice które są aktywne na zmianie z których przerwanie generuje obraz )
    Wszystkie operacje przeliczeń odbywają się w buforze który po skończeniu jest kopiowany do nie aktywnego ekranu i przy następnym odświeżeniu pierwszej linii są podmieniane adresy tablic.

    Miałem opisać efekt śniegu ale prościej będzie umieścić kod:
    PS kod nie jest zoptymalizowany jak widać i jest w trakcie zmian...

    Code:

    for(x=0;x<64;x++) _LINIA[x]=0;//czyszczene statusu opadania pixeli
    FIN=1;jeżeli nic nie opadnie to koniec efektu
    for(x=0;x<64;x++)   
       for(y=15;y>=0;y--)//skanujemy każdą kolumne aż do napotkania pixela i go przenosimy 1 pozycjie niżej
       {
          if(_LINIA[x]==0 )//jeszcze nic nie opadło
          {
             if ( BGetPixel(x,y)>0) //jest pixel to opuszczenia
             {
                BSetPixel(x,y,0);//przenosimy pixel w dół
                BSetPixel(x,y+1,1);
                _LINIA[x]=y+1;//zaznaczamy kolumne X - była zmiana i nie może być następnej
                FIN=0;//To nie koniec efektu ponieważ była zmiana
             }
          }
          else _LINIA[x]=_LINIA[x]=-1;
       }
       BToEkran();Skopiowanie bufora do pamięci ekranu
       if(FIN) NextEkran(); //jeżeli nie było żadnej zmiany to następny ekran
  • #17
    pilot611
    Level 14  
    Dobra robota !! Bardzo mi się podoba. Chcę się dołączyć z prośbą o choćby źródło na którym kolega się opierał albo schemacik. :)
  • #19
    wind_energy
    Level 14  
    Kolego, a gdzie zamawiałeś płytki?