Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Focal Acces 165A1 - brak "soczystego" głebokiego b

vasteq 20 May 2010 13:23 2153 11
    vasteq
    Level 18  
    Witam
    Mam problem z moimi focalami. Kupiłem je uzywane, ale w dobrym stanie. Samochód to ford fiesta MK5 (2001) Po wygluszeniu drzwi, założeniu dystansów, zamontowaniu wzmacniacza (Longmil JK10Z - chyba nie najlepszej marki), zalozeniu nowego radia (clarion DRX 960RZ) uruchomiłem calosc. Ku mojemu zdziwieniu nie ma opisywanego przez wielu soczystego i głębokiego basu. Dla przykładu dodam że słyszałem jak gra firmowe car audio w Skodzie Octavii II i musze przyznac że byłem pod wrażeniem. Bas masował całe ciało. Tutaj tego nie ma, ponadto od skali 11 na radiu głośniki jakby furkoczą, tak jakby coś ocierało. W jednym glosniku który bardziej furkocze drucik przyklejony do membrany jest lekko odklejony, możliwe ze to on to powoduje. Czy mogłbym go skleic np. budaprenem? Nie widać żadnych uszkodzeń na membranie, ani zawieszeniu. Sprawdze jeszcze na innym wzmacniaczu, i innym radiu. W dystansach są jeszcze szczeliny które muszę uszczelnic, ale z tego co czytałem ludzie montowali te głośniki beż żadnych specjalnych metod i wygluszania i też im grało. Dodam jeszcze ze na wzmacniaczu wyłączone jest 50Hz - ale to zapewne jest pod subwoofer?
    cursor
    Level 30  
    Zacznij od zmiany wzmacniacza, ale na coś markowego, a nie na jakiegoś blaupunkta czy carpowera
  • Helpful post
    sanders156
    Level 35  
    Zmierz opor na cewkach i zobac zlekko wduszajac membrane czy nie slychac ocierani , wzmak nie znam wiec nie wiem jak dobry lub jak zly jest , jeszcze zasugeruje ze moze podlanczy;les w przeciw fazie
    sanders156
    Level 35  
    Skoro tak to masz szanse 50/50 ze sknociles :P
  • Helpful post
    kiceq
    Level 14  
    Ten longmill powinien dać rade, wbrew pozorom to oldschoolowy angielski wzmacniacz. Firma już teraz nie istnieje. Możliwe ze graja w przeciwfazie albo masz jakieś cięcia na radiu ustawione...
    vasteq
    Level 18  
    no i teraz lepiej... cisnienie od razu po nogawkach daje ;) Czy w kolumnach takich domowych tez ma znaczenie podłączenie w fazie? Bo w samochodowych zamieniam kable za zwrotnicami, a w kolumnach kable są przed.
    sanders156
    Level 35  
    Zawsze ma to znaczenie w systemie z wiecej niz 1 kolumna , jak gdzies odwrocisz faze to bas zaczyna sie znosic :)

Rozumiem ze w samochodzie to byl problem , fajnie ze juz jestes brdziej zadowolony z glosnikow ;)
    vasteq
    Level 18  
    tak, to był główny problem. Było jeszcze co takiego że plastikowe kostki z konektorami na kable były luźne przy obu glosnikach i ocierały podczas basu o kosz powodując rezonans i furkotanie przy naprawde mocnym basie (w przeciw fazie furkotanie wystepowalo nawet na nizszej skali glosnosci). Narazie skleiłem ją w jednym głosniku i na nim gram, ale różnica już jest kolosalna. Jak skleje w drugim i odsłucham w stereo to wtedy dam ostateczną odpowiem czy juz po sprawie.
    vasteq
    Level 18  
    Jesli chodzi o otarcia przy wciskaniu membrany - w jednym glosniku byly - ale przy wcisnieciu z jednej strony słychać było otarcia, mozliwe ze membrana ocierała o aluminiową, odwróconą kopulke, przy rownomiernym nacisku tego nie bylo. Było juz wszystko ok, ale w trakcie montowania tapicerki w tymze glosniku doszlo do stałego wcisnięcia membrany do środka. Nie porusza się ani wgórę ani w dół, tak jakby cewka się zakleszczyła, ale o tym w nowym temacie. Domyslam sie że bez wymiany membrany na nową naprawa nie będzie mozliwa?
    Karolo MPower
    Level 30  
    Membrane przy naprawie głosnika zazwyczaj da sie odratować :)
    sanders156
    Level 35  
    Przykra sprawa , nie znam sie na naprawie glosnikow ale sadze ze nie bedzie to kwestia wymiany membrany na noa co jest plusem raczej nadbiegunnik sie urwal i zakleszczyl cewke , jak dasz do fachowca to pewnie z 50-100zł i smiga dalej