Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem z kablem svideo na euro

kwlthc85 23 Sie 2004 23:56 2600 24
  • #1 23 Sie 2004 23:56
    kwlthc85
    Poziom 10  

    Witajcie

    Mam problem z tv-outem. Wiem że ten temat był wałkowany z 1000razy jak nie wiecej ale ja nie znalazłem odpowiedzi na moje problemy. Kupiłem kabel svideo (4pin) i jack a po drugiej stronie Euro. Kiedy podłaczyłem do kompa nic nie było. Musiałem pozmieniac w kostce euro piny. Potem siadł mi dzwiek. Miałem mono. Chciałem zrobic cos takiego: kabel z audio dac na wizje a z svideo na fonie. Z fonia nie ma problemów jest 5 kabli a 4 mam wykorzystac, tylko z koncentrycznym kablem z audio jest problem. Wiem że mój tv nie obsługuje svideo ( nie ma wejscia a przez euro raczej nie pójdzie, mam tylko chinch z przodu tv jako AV3). Próbowałem juz wszystkiego. Na poczatku zrobiłem wg schematu że łaczymy masy w jeden przewód i drugi to połączenie chrominacji i luminacji. Tutaj dałem tylko 1 kabel, chyba chrominancje, nie mam tego nawet jak sprawdzić bo wg przeklejonego postu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic10726-0-asc-0.html
    i tego drugiego do republiki jest w ogóle inaczej, a niektórzy twierdza ze ten sposó połaczenia z republiki działa, mi przynajmniej nie działa wiec przyjałem że przy czarnym bolcu w svideo jest chrominacja i luminacja ponizej uziemienia. W euro uziemienia dałem do 17, sygnał do 20 i do obudowy aluminiowej dałem( bo ekran z drugiego zepsutego audio przewodził, wiec wyokrzystałem) połaczenie z obudowa svideo. Niewiem czy tak jest prawidłowo. Przedtem działało wszystko jak było mono ale ja pokombinowałem i juz nie działa. Chciałem zrobic sobie na chinch bo i tak svideo nie wykorzystam ale im sie chyba nie udało. Ponoc ma byc jeszcze condensator 450pF przy łaczeniu chrominacji i luminacji ale nie dalem, tylko połączyłem albo chromi. albo lumin. Może to dlatego, albo źle podłaczyłem piny w svideo i euro? Mam pytane czy ktos wie co jest nie tak? Czy mozliwe ze spaliłem wyjscie? Nie uzywam programu tvtools bo sterowniki lepsze dawały efekty niz program. Wszystko jest na bank dobrze ustawione w systemie tylko kabel cos moze byc nie tak. Prosze o pomoc

    0 24
  • #2 24 Sie 2004 00:49
    WoŹnY
    Poziom 28  

    Zacząłeś od przewodu zdaje się Euro (IN) Svhs (Out)
    No i nie zadziałało bo zadziałac nie mogło
    Czy karta nadal działa to nie wiem, ale jedno jest pewne że są one bardzo wrażliwe na "kombinatorstwo", jeśli gdzies coś umasiłeś to niestety mogłeś uwalić TVOUT :!:

    0
  • #3 24 Sie 2004 10:27
    kwlthc85
    Poziom 10  

    Nie kapuje, co miałes na mysli ze zaczałem od przeowdu euro (in) svhs (out)? A mam pytanie czy tak zamieninione kable, wizja z fionia bedzie działac, czy musze dac tak jak było ( bo umnie svideo nie ma w tv) ?

    0
  • #4 24 Sie 2004 10:44
    plopki
    Poziom 12  

    A jaką masz kartę grafiki, bo jeśli radeona to musisz mieć specjalną przejściówkę z s-video (7pin) na chinch i tylko tak to działa. Potem to już zwykły kabelek chinch-chinch wystarczy

    0
  • #5 24 Sie 2004 10:48
    kwlthc85
    Poziom 10  

    GF2 MX 400. Wszystko chulało ale chciałem tylko zrobić przejsciówke z esvideo na euro bo jak pierwszy raz kupiłem kabel zauwazyłem ze tylko jeden kabel odpowiada umnie za obraz inne nie maja wpływu.

    0
  • #6 24 Sie 2004 11:29
    Wlodek83
    Poziom 17  

    Witam!
    Tutaj masz rozpiske pinow w euro:
    http://www.hardwarebook.net/connector/av/scart.html
    A tutaj w s-video:
    http://www.hardwarebook.net/connector/av/svideo.html

    Tak jak widzisz ten kabel od dzwieku, ten co wchodzi do karty dzwiekowej powinien byc podlaczony do pinow 2 i 6 - czyli Audio In Right oraz Audio In Left.
    Jezeli chodzi o obraz to przewod powinien byc podlaczony do pinu 20 czyli Composite Video In.
    W komputerze przewod ten (czyli ten podlaczony do pinu 20 w euro) powinien byc podlaczony do pinu 3 gniazda s-video.
    Masy w euro podlacz do pinow oznaczony jako Audio Ground oraz Composite Video Ground.
    Innego wyjscia nie ma - a napewno nie mozesz sobie zmieniac podlaczajac audio na wizje i odwrotnie.
    Tylko jeszcze w sterownikach GF2 MX 400 musisz ustawic wyjscie TV-out na Composite lub na Automatic.
    Pozdrawiam.

    0
  • #7 24 Sie 2004 11:57
    kwlthc85
    Poziom 10  

    Włodek83

    Pytanie. Dlaczego nie mozna zamienic kable z wizji i foni?
    Ta wtyczka svideo jest jako tyłczy przód?
    Masy to piny w euro 17 i 4 a co z 21 pinem?
    W sterownikach w ogóle nie wykrywa mi tv.
    Jezeli włoze wtyczke svideo do gniazda karty to moge sprawdzic napiecia? i jakie pownny byc jak moge?
    Dzieki za zainteresowanie

    0
  • #8 24 Sie 2004 12:24
    Wlodek83
    Poziom 17  

    Witam.
    Do dzwieku wykozystaj taki zwykly kabel z dwoma przewodami w ekranie - te dwie zyly jako sygnaly kanalow a ekrany jako masa - moga byc razem podlaczone.
    Do video wykozystaj jeden przewod w ekranie - ale ekran musi byc bardzo dobry ze wzgledu na zaklocenia.
    Jezeli chodzi o wtyczke s-video to jest to widok tak jak w karcie graficznej - peripheral oznacza urzadzenie peryferyjne. tak jak bys patrzal na karte graficzna na TV-out czyli od przodu
    Jezeli chodzi o masy to pin 21 to jest ta metalowa obudowa w euro zlaczu - ale w wiekszosci przypadkow i tak wszystkie masy w euro sa polaczone razem - moze nawet we wszystkich przypadkach.
    To ze nie wykrywa ci TV w sterownikach to moze dlatego ze nie masz nic podlaczonego do TV-outa, tzn ty masz ale nieprawidlowo. Ja w Geforcie 4 mam tak ze jak nie podlacze nic do TV-outa to mi tez nie wykrywa zadnego TV w sterownikach.
    Napiecia mozesz zmierzyc ale nie wiem czy wogole ci cos zmierzy - na wyjsciach powinno byc napiecie okolo 1V nawet mniejsze.
    Pozdrawiam.

    0
  • #9 24 Sie 2004 17:49
    kwlthc85
    Poziom 10  

    Z svideo na chinch chyba nie da rady. Musiałem zrobić tak jak na poczatku było, czyli wszystkie 5 kabli podłaczyłem wg inów z tej strony co podałes i obudowa wtyczki svideo połaczyłem z masa na euro(21). Po właczeniu kompa itv zaczeło dopiero cos sie pokazywac. Narazie tylko zakłucenia zero obrazu ale pewnie musze pozmienic piny w euro i bedzie grało. Przynajmniej wykrywa mi juz tv. Zrobiłem tez sobie wtyczke z chinch z audiodla sprawdzenia. Połaczyłem pin3 i pin1 do chinch. Tu nie ma żadnych problemó z łaczniem bo chinch ma sygnal i ekran wiec pin3 do sygnału i pin1 do ekranu. Po właczeniu nic, ani nie wykrywa ani nie ma obrazu. Moze musze zastosowac ten układ ze masy w sviedo łacze w jeden kabel i luminajce i chrominacje łacze przez 450pF i tez w jeden kabel. Moze ktos wie jak zrobić chinch z svideo bo mi nie działa ten sposób oc próbowałem. Karta chyba działa , raczej wejscie nie padło bo wykrywa mi tv przy euro.

    0
  • #10 24 Sie 2004 18:20
    WoŹnY
    Poziom 28  

    Jeśli kolega kwlthc85 nie rozróżnia IN od OUT, próbuje łączyć na "chybił trafił" to życzę powodzenia. Wszelkie opisy portów można znaleźć na elektrodzie. Svhs ma tylko jeden pin 3, jest on określony w sposób jasny bez względu na to z której strony się patrzy. Proponuję zapoznać się z pinami w obu złączach na początek, a rozwiązanie zagadki będzie dziecinnie proste. Myślę, że koledzy udzielili wystarczających odpowiedzi teraz los w Twoich rękach. Powodzenia życzę :!:

    A co do portu narazie go nie uwaliłeś :)

    0
  • #11 24 Sie 2004 18:43
    kwlthc85
    Poziom 10  

    WoŹnY

    ja chyba dobrze odczytałem. W svideo mam dwa pin3 => Video in i pin1 => Video Ground a w chinch mam tak samo Video in i Video Ground wiec połaczyłem pin3 z Video in w chinch i pin1 z Video Ground w chinch i nie działa. Niewiem jak mam podłaczyc inaczej. Na stronie http://www.republika.pl/krzyskargul/www/tvout/tvout.htm
    jest napisane jak wyglada chinch wiec tak połaczyłem. Dalej nie wykrywa tv.

    0
  • #12 24 Sie 2004 20:12
    Gregor_
    Poziom 12  

    Polecam zakup nowej grafiki do eksperymentów. :D
    Pozdrawiam.

    0
  • #13 24 Sie 2004 20:16
    WoŹnY
    Poziom 28  

    Cytat:
    Zrobiłem tez sobie wtyczke z chinch z audiodla sprawdzenia. Połaczyłem pin3 i pin1 do chinch. Tu nie ma żadnych problemó z łaczniem bo chinch ma sygnal i ekran wiec pin3 do sygnału i pin1 do ekranu. Po właczeniu nic, ani nie wykrywa ani nie ma obrazu.


    Według mnie niezbyt dobrze się z tym zapoznałeś :!: Podłączasz sygnał audio z kompa do telewizora za pomocą pinów 1 i 3 :!: A powinieneś jakby nie patrząć 2(Prawy kanał), 6(lewy kanał) i 4(masa) - to do TV :!: Natomiast z kompa powinieneś wyjść minijackiem - opis tez znajdziesz na elektrodzie jak nie wiemsz które wyprowadzenie do czego :!:

    Według mnie nie rozumiesz podstaw i dlatego masz kłopot, tak jak podłączyłeś 1 i 3 pin to jakbyś chciał głos z odbiornika podać np. na wzmacniacz czyli AUDIO OUT (wyjście)

    Dobra nie mam czasu się zbytnio rozpisywać, więc na tym kończę :!:

    0
  • #14 24 Sie 2004 20:39
    kwlthc85
    Poziom 10  

    WoŹnY
    "Podłączasz sygnał audio z kompa do telewizora za pomocą pinów 1 i 3" jak sygnała audio, ja podłaczam wizje a nie audio. Pisałem tak bo uzywałem kabel z audio, chciałem zrobic sobie normalnie chinch => svideo za pomoca kabla koncentrycznego, chyba tak mozna bo normalnie przy kupnie tak jest. Niewie o co tobie chodzi. Audio mnie nie obchodzi, ja wiem jak podłączyc audio to nie problem, wiec podstawy mam. Przeczytaj dokładnie to co teraz napisałem. Audio mnie nie iinteresuje tylko zrobienie chinch => svideo przy pomocy kabla koncentrycznego. Chyba jasno juz napisalem.

    0
  • #15 24 Sie 2004 20:48
    Wlodek83
    Poziom 17  

    Najlatwiejszym sposobem bedzie kupno przejsciowki s-video=chinch. Mozna ja kupic za kilka zlotych w sklepie rtv. I teraz wystarczy ze zrobisz kabel koncetryczny - na jednym konczu zalozysz chincha (to wiadomo jak) a na drugim euro podlaczajac sygnal (czyli srodkowa zyle kabla) do pinu 20 a mase (czyli ekran koncetryka) do pinu Video Ground.
    Pozdrawiam.
    Wlodek.

    0
  • #16 24 Sie 2004 21:10
    kwlthc85
    Poziom 10  

    Włodek

    i chyba tak zrobie bo tutaj nic sie nie dowiem. To chyba 3 zety kosztuje. Mam pytanie jeszcze czy zamiast kabla koncentrycznego moge użyc antenówki? Bo przy kablu miałem zawsze zakłucenia, sasiad ma cb radio i chyba to albo tv bo niejest uziemiony.

    0
  • #17 24 Sie 2004 21:36
    Wlodek83
    Poziom 17  

    Ja uzywalem kabla koncetrycznego takiego od satelity i na 10 metrach chodzilo bez zaklocen. Tylko ostrzegam ze czasami ekrany takich kabli nie daja sie lutowac - ale i na to jest sposob - ja obwinalem ekran swojego kabla zwyklym przewodem, ladnie zaizolowalem i dopiero ten przewod przylutowalem do pinu.
    Pozdrawiam.

    0
  • #18 25 Sie 2004 18:27
    WoŹnY
    Poziom 28  

    Cytat:
    czy zamiast kabla koncentrycznego moge użyc antenówki?


    A cóż innego :?: Koncentryk to nic innego jak antenówka :!: Zwróć uwagę że te kable mają różną impedancję i są do innych zastosowań :!: W TV używamy 75 Ohm :!: No i mają różną tłumienność

    Tu masz tematy obszernie opisane, poczytaj sobie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=10726&highlight=svhs
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=152984&highlight=svhs

    Więcej nie mogę pomóc

    Ps. Kup sobie przejściówkę i po problemie :!: Ewentualnie ją rozbierz i zobacz co robiłeś źle.

    Pozdrawiam

    0
  • #19 25 Sie 2004 18:35
    kwlthc85
    Poziom 10  

    WoŹnY

    To wiem ze antenówka to koncentryk tylko chodziło mi o to czy moge uzyc zamiast koncentryczneg ( tego np do audio) z tym antenowym o wiekszej impedancji? Przejscówke juz nie musze kupić, juz doszedłem do tego co i jak, troszke inaczej jak pisza ale działa tak jak działało tylko czy nielepiej by było jakbym zrobił wizje z antenowego kabla, wiekszy ekran ma a ja na koncentrycznym do audio dalej mam zakłucenia. Moze to i przez ze tv nie uziemione. Komp i tv na jednej fazie. Ktos pisał tez ze wina cb radio a to ma mój sasiad za sciana. Chce tylko wiedzieć czy pomoze jak dam kabel antenowy zamiast tego np do audio?

    0
  • #20 25 Sie 2004 19:36
    kwlthc85
    Poziom 10  

    Zakłucenie chyba nie przez kabel. Byłem przed chwila u kolegi i zero zakłucen, nawet nie wyciagał anteny. Jego tv nie jest tez uziemiony bo ta ta sama kamienica, wiec cos chyba z kompem. Moze to zasilacz , bo bardzo stary ( 5lat ) albo po prostu karta. Jestem tylko ciekaw czy to wina zasilacza. Ktos moze odpowiedzic co jak ni kabel?

    0
  • #21 25 Sie 2004 23:52
    WoŹnY
    Poziom 28  

    Jak już sobie poradziłes to świetnie :!:

    Co do przewodu, to używaj jak najlepiej ekranowanego (dużo oplotu), szczególnie przy dużych odległościach.

    Jeśli kaelek sprawdzałeś u kolegi, to niestety nie możesz mieć 100% pewności, że to nie zakłucenia, bo "siać" może cokolwiek. Choćby jakieś z domowych urządzeń i u Ciebie śnieg, a u kolegi kryształ. Pozatym Twoja karta graficzna może słabszy sygnał dawać, tym samym podatniejszy na zakłucenia. Jeśli to możliwe testuj na jak najkrótszym kabelku, jak wszystko OK to potem sprawdzaj na dłuższym.

    Uziemić kompa możesz spróbować, podłączając go na moment choćby do instalacji wodociągowej.

    0
  • #22 26 Sie 2004 05:05
    Zenek
    Poziom 30  

    z tym uziemianiem "do rury ' mamy czas 8)
    czyli rozumiem, że masz jakieś zakłóenia wizji, pomimo zmiany kabla...może rzecz dzieje się tam, gdzie połączyłeś chrominancję z luminancją, czyli np we wtyczce euro...
    Najszybciej to proponuję w sklepie elektronicznym kupić taki kabel, możliwie krótki, typu s/video-cinch z zastrzeżeniem, że może Ci nie pasować i zwrócisz go za godzinę :) Kiedyś tak robiłem u znajomego, bo chodziło o czas, i w ciągu paru minut dowiedziałem się, że to była wina kabla. Jeśli nie to , pozostaje reszta, czyli karta i TV. Zresztą, nie sprecyzowałeś, jak te zakłócenia wyglądają..I jak pisał Woźny, jaka to odległość- długość kabla.
    No i pozostaję to, żeby jakiś kolega przyszedł z kompem i dołączył się tak, jak Ty, przez w/w kabel. Niestety, nie ma gotowych recept, trzeba podmieniać. zasilacz też możliwy jest, ale o tym po tym, pisano trochę na forum o takiej możliwości............

    0
  • #23 26 Sie 2004 10:07
    kwlthc85
    Poziom 10  

    Zakłócenia to 2 pasy takich kropek i wyglada jakby sie one kreciły w kółko, bo czasami widac jak stoja te kropki a czasami jak sie przemieszczaja szybko. Jeżeli włoze antene do tv sa wieksze i bardziej wyraźniejsze, ale jkak wyciagne to sa ale minimalne i na kolorze nie widac i ch zbytnio tylko na czarnym ekranie widac dokładnie. Kabel ma 10m i napewno działa, bo jak u kupla przy właczonej antenie nie ma zakłócen to kabel jest raczej dobrze zrobiony. Dzisiaj wezme karte graficzna i spróbuje u kumpla.

    0
  • #24 26 Sie 2004 14:03
    kwlthc85
    Poziom 10  

    Wziałem do kumpla całego kompa i tez był zakłucenia. Wiec nie kabel, nic w domu nie zakłuca tylko karta. Karta na bank bo przełozyłem do kumpla i te same zakłucenia były wiec niezostaje mi nic innego jak sprzedac i kupin nowa.

    0