Witam
Mam pytanie odnośnie oświetlenia w komorze transformatora , czy może być zainstalowane przy samym transformatorze S/N. Czy są przepisy regulujące i gdzie je mogę znależ. Z góry dziękuje za odpowiedż.
Witam. Specjalnych przepisów to chyba nie ma.
Najczęściej w stacji zastosowana jest rozdzielnica nN wykonana zgodnie z normą PN-IEC 439-1+AC, a z tej rozdzielnicy wykonane są obwody oświetlenia i gniazd tej stacji.
Tylko problem zaczyna się, gdy chcesz coś robić przy trafie i akurat światło nie działa, no bo przecież trafo wyłączone. Albo rozdzielnia wyłączona spod napięcia - też przy niej nie podziałasz, chyba, że żarówki zasilisz przez eSy prosto z szyn tra*fa. Najwygodniej byłoby mieć baterię oświetlenia awaryjnego na miejscu i z niej zasilać połowę albo 1/3 oświetlenia, a resztę z rozdzielni. Inaczej najniezbędniejszym narzędziem będzie izolacyjna latarka.
Pewnie znalazł by się jakiś zapis w PBUE. Wszystko zależy jaka to jest stacja, typów jest dziesiątki. przeważnie jest to jedna żarówka. Nie potrzebne jest tam duże natężenie światła ponieważ jak coś trzeba zrobić na trafie to i tak oświetlenie nie działa. Ogólnie należy zachować zdrowy rozsądek i nie montować oprawy nad samym trafem i w pobliżu szyn SN, najlepiej jak byłaby możliwość wymiany żarówki bez konieczności wyłączania transformatora, ale to zależy od budowy i wymiarów komory trafo. Oświetlenie awaryjne o którym pisze bonanza jest bardzo rzadko spotykane w stacjach SN/nN, spotkałem się z czymś takim tylko w kilku stacjach wewnątrz zakładowych.
... chyba, że żarówki zasilisz przez eSy prosto z szyn tra*fa.
Jest to możliwe. Są produkowane specjalne do tego celu eSy. Mają nieskończony zwarciowy prąd wyłączalny (rezystor wbudowany w S-kę) i są wyłącznie na 6A (o innych wartościach nie słyszałem).
Witam
Tylko według mnie oświetlenie w stacji transformatora 15/0,4 KV jest zablisko transformatora , jest stacja oddzielona siatką także oświetlenie powinno być zamontowane przed siatką.Potrzebuje przepisy aby wykonawca przeniósł oświetlenie. W załączeniu zdjęcie.
Załącznik skasowałem. Nie dość, że źle dodany to jeszcze z prowizją. Przeczytaj ogłoszenia w dziale i zamieść zdjęcie zgodnie z tamtejszymi instrukcjami. [Łukasz]
... Są produkowane specjalne do tego celu eSy. Mają nieskończony zwarciowy prąd wyłączalny (rezystor wbudowany w S-kę) i są wyłącznie na 6A (o innych wartościach nie słyszałem).
Jeśli możesz, to Daj linka do takich "esów" - ciekawa sprawa i mogą się przydać.
Maniek 1966 wrote:
...Potrzebuje przepisy aby wykonawca przeniósł oświetlenie...
Z przepisami może być krucho, pozostaje Ci chyba jedynie metoda perswazji.
Tylko według mnie oświetlenie w stacji transformatora 15/0,4 KV jest za blisko transformatora , jest stacja oddzielona siatką także oświetlenie powinno być zamontowane przed siatką.Potrzebuje przepisy aby wykonawca przeniósł oświetlenie.
Oświetlenie powinno być zamontowane w korytarzu - czyli przed siatką, a oprawy powinny być wyposażone w moduł awaryjny. Jeśli chodzi o samą komorę transformatora, to ona również powinna być wyposażona w oprawę oświetleniową np. OPKZ 60 najlepiej załączaną niezależnie. Jeśli chodzi o odległości, to czy oprawa będzie zamontowana (16 cm minimum) 0,5m od transformatora- czy 1,5m (ale w komorze transformatora), to i tak drzwi siatkowe kolega może otworzyć po wyłączeniu napięcia- czyli procedura polecenia pisemnego Czy w korytarzu są zamontowane oprawy? A co na to projekt- jakie były wymagania dotyczące oświetlenia?
Ps Tutaj powinno być nieco więcej- PN-84/E-02035 Urządzenia elektroenergetyczne - Oświetlenie elektryczne obiektów energetycznych