Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kosiarka RC jak to się robi?

Gwidon777 22 May 2010 17:34 6370 7
    Gwidon777
    Level 10  
    Witam wszystkich. Planuję zrobić kosiarkę sterowaną za pomocą aparatury
    radiowej od modelu RC. Zacznę od tego że w sprawach elektroniki jestem
    kompletnie zielony i budowę kosiarki traktuję jako okazję do nauczenia
    się czegoś.

Nie jest to żadna nowość ponieważ na tym jak i na innych forach można
    znaleźć kilka opisów takich kosiarek jednak co innego poczytać i
    pooglądać a co innego zbudować własnymi rękoma.

Oczywiście przygodę zacząłem od przeglądania wszystkich dostępnych
    materiałów na temat podobnych projektów oraz szukałem na różnych forach
    dotyczących modeli RC. Problem jest w tym, że jak już pisałem posiadam
    zbyt małą wiedzę żeby wszystko zrozumieć.

Założenia projektu też nie będą dla nikogo nowością:
    1. Chcę żeby przerobiona kosiarka wyglądała jak kosiarka a nie jak robot
    z przymocowanym ostrzem do koszenia trawy - jak najmniej zmian w
    wyglądzie jeśli się uda.
    2. Kosiarka będzie miała silnik spalinowy a do napędu użyję silniczków
    od wycieraczek samochodowych przednich.
    3. Moduł sterowania będzie pochodził z modelu RC.
    4. Chcę zbudować kosiarkę możliwie małym kosztem
    5. Cały projekt ma służyć celom edukacyjnym konstruktora oraz wszystkich
    początkujących którzy interesują się zdalnym sterowaniem.

Oczywiście postaram się dokumentować każdy etap budowy tak, aby mogli
    skorzystać z tego inni użytkownicy forum.

Temat wyboru kosiarki jest jeszcze otwarty. Nie mam zamiaru
    eksperymentować na swojej ponieważ dobrze mi służy już jakiś czas.
    Wydaje się że rozsądnym wyjściem będzie zakup używanej kosiarki
    spalinowej z napędem. Na allegro można znaleźć takie za 300-400 zł.
    Wybrałem model z napędem gdyż planuję zamontować rozrusznik.
    Jeśli chodzi o sterowanie to wybebeszyłem jakiś stary samochodzik
    zdalnie sterowany (miał dwa silniczki - jeden do napędu a drugi skręcał koła). Zasada sterowania jest prosta - chcę połączyć po
    jednym silniczku od wycieraczek na koło i sterować nimi niezależnie np.
    żeby skręcić w prawo prawe koło będzie się kręciło do tyłu a lewe do
    przodu. Odbiornik i nadajnik są sprawne ale tu pojawił się pierwszy
    problem. Na "wyjściach" w odbiorniku są napięcia 10v i 5v a ja chcę
    podłączyć pod to silniczki 12v więc pomyślałem że potrzebna będzie jakaś
    "przejściówka". Do tego celu chcę wykorzystać przekaźniki napięcia (12v, 10A i 5v, 10A) dzięki którym do silniczków będzie dochodził prąd 12v z akumulatora
    żelowego.
    Myślałem nad zastosowaniem układu L293 ale z tego co czytałem ma on obciążalność 1A na gałąź więc jeśli dobrze rozumiem to jest zbyt słaby do sterowania silniczkiem od wycieraczek.

Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc i z góry przepraszam za pytania które mogą się Wam wydać głupie.
    Gwidon777
    Level 10  
    Ok. To może w ten sposób.

Planuję połączyć każdy silnik w ten sposób (schemat poniżej). Co o tym myślicie?
    Jeśli chodzi o schemat to proszę o wyrozumiałość gdyż jestem jak już wiecie początkującym :)
    Gwidon777
    Level 10  
    No dobra poddaję się. Czy ktoś wie gdzie można kupić sterownik do dwóch silniczków 12v DC?
    Dla większości z użytkowników tego forum jest to pewnie proste urządzenie które można zbudować samemu ale ja nie mam pojęcia jak. Może ktoś zbuduje je dla mnie albo wyjaśni jak to zrobić.
    Zasada działania jest prosta: (mam pilota od samochodu zdalnie sterowanego z dwoma przełącznikami)
    przełącznik lewy do góry - jazda do przodu
    przełącznik lewy do dołu - jazda do tyłu
    przełącznik prawy w prawo - lewy silnik do przodu, prawy do tyłu
    przełącznik prawy w lewo - lewy silnik do tyłu, prawy do przodu

Myślałem, że da się to zrobić na zwykłych przekaźnikach ale np przy jeździe na wprost kiedy skręcę w prawo to silnik prawy nagle zacznie się kręcić w przeciwną stronę i powstaje pytanie czy to go nie zniszczy?
    Ture11
    Level 38  
    Użyj mostków H, lub przekaźnika. Poczytaj o mostku H na tranzystorach mocy, w międzyczasie załącz zdjęcia płytki odbiornika z samochodziku - na tej płytce także powinien być taki mostek H - są to 4 tranzystory (na każdy silnik).
    Jak zapodasz zdjęcia, spróbuje pomóc.

Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

Chyba, że jeszcze nie masz odbiornika...

Dodano po 3 [minuty]:

Zresztą, skoro chcesz to zrobić na 2 silniczkach DC, to trzeba będzie zastosować trochę bardziej skomplikowany uikład - rozumiem, że chodzi ci o skręcanie tajkie, jak w czołgu - jak jedzie, oba silniki działają, jak skręca, jeden kręci do przodu, a drugi do tyłu....

Dodano po 1 [minuty]:

A czy nie masz możliwości zrobienia tak: jeden silnik napędza, a drugi służy do skręcania? Tak było w jednym z podanych linków - troche trudniej, ale odpada problem nierównomiernego skrętu silników (bo z tym też możesz mieć problem)
    Gwidon777
    Level 10  
    Właśnie od kilku dni sporo czytam o tych wszystkich przekaźnikach itp. Znalazłem coś takiego: P HFS33d100d40ml ze strony
    http://www.katalog.micros.com.pl/katalog.php?...tykowe_przeka%9Fniki_SSR_HONGFA,Przeka%9Fniki
    Ale czy to się nada? Może 40A to zbyt dużo, pewnie wystarczyłby 20A.

Chodzi mi właśnie o skręcanie jak w czołgu :)

Zdjęcia dołączę dziś wieczorem, jak wrócę z pracy.

Myślę nad zastosowaniem przednich kół skrętnych ale jak pokazuje przykład z linku nie bardzo się to sprawdza. Kosiarka z przednimi kołami skrętnymi ma bardzo słaby skręt. Może zrobić przednie koła skrętne i odpowiednie sterowanie kół napędzanych np. przy skręcie w prawo, prawy silnik zmniejszyłby prędkość i w ten sposób wspomógłby skręt? Ale nie mam żadnego pomysłu jak to zrobić w praktyce.
    Ture11
    Level 38  
    To ostatnie, to , jak zrozumiałem, hybryda :-) napędzanie kół tylnych dwoma silnikmi i przednie koła skrętne...
    Nadal będzie problem z samoskręcaniem - silniki muszą mieć idealnie taką samą prędkość. A właściwie nie silniki, a koła - bo co z tego, że silniki będą tak samo się kręciły, jak koło będzie trochę większe....
    Co prawd nie wiem, czy ma to znaczenie w przypadku kosiarki, gdzie nie trzeba aż taakiej precyzji.... Ale mechanizm przednich kół skrętnych byłby o tyle łatwiejszy, że miałbyś już gotowy sterownik i łatwe sterowanie. Trzebaby tylko zwięszyć moc tranzystorów.

..bo zrobienie tego, o czym mówisz, wcale nie jest takie łatwe, albo przynajmniej dziwnie by się to sterowało.. Myślę, że trzebaby dodatkowego sterownika.
    Gwidon777
    Level 10  
    Tu są zdjęcia tego odbiornika.

W sumie to ten sprzęt nie jest taki ważny. Jeśli to zadziała to planuję kupić jakąś aparaturę RC. Chyba że będzie działało na tym bez problemu (podejrzewam, że mogą być kłopoty z zasięgiem).

A z tym samoskręcaniem to sprawdzę w praktyce. Zrobię sobie tymczasową platformę na kółkach i podłączę wszystko na niej jak tylko sterowanie zadziała. W ten sposób będę wyłapywał błędy jeszcze przed zakupem kosiarki i innych droższych elementów.