Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SONY KV-21T5K - brak obrazu!! LED mruga 5 razy!!

lewapd 24 Sie 2004 16:11 5577 10
  • #1 24 Sie 2004 16:11
    lewapd
    Poziom 15  

    W odbiorniku brak obrazu - ciemny ekran.
    Dzwięk chodzi , na pilota reaguje, WN pracuje ,bo żarzy kineskop .
    Po zwiększeniu US2 pojawia się świecący raster z widocznymi ,liniami powrotu (odchylania działają).

    W trakcie pracy LED mruga 5 razy!!!

    Proszę o pomoc.
    Dziękuję!!
    [/b]

    0 10
  • #2 24 Sie 2004 16:34
    Aleksander Borodin
    Poziom 22  

    Pewnie coś we wzmacniaczach wizji masz nie tak, sprawdzaj na płytce kineskopu. Pięć mrugnięć sygnalizuje problemy z informacją zwrotną ze wzmacniaczy wizji i problemy z autobalansem bieli.

    0
  • #3 24 Sie 2004 21:43
    goralandrzej
    Poziom 24  

    Mam pewne podejrzenie że jest to kineskop sprawdź jego emisję

    0
  • #4 24 Sie 2004 22:19
    lewapd
    Poziom 15  

    Sprawdziłem wszystko na płytce kineskopu i wygląda na to że jest ok.
    Kineskop jest dobry bo do końca chodził pięknie.
    Jak mu dużo podkręcam US2 to bardzo jasno i ostro świeci aż się odbiornik wyłączy.
    Ale mam nowe spostrzeżnia!!!
    mianowicie jak mu podkręcę US2 do takiego poziomu,że już zaczynają być widoczne linie wygaszania i wchodzę w MENU-to MENU zaczyna być widoczne!!!
    I dalsza sprawa- gdy wchodzę w podmenu regulacji obrazu(kontrast,nasycenie,jasktawość)-to przy maksymalnym kontraście widać treść obrazową.
    Natomiast wygląda na to,że nie mogę wejść w regulację jaskrawości i nasycenia,bo mi od razu strzałka przeskakuje na normalicację.
    Chodzi tylko reg.kontrastu.
    Czy nie wszedł w jakiś tryb hotelowy ???
    Proszę podajcie mi jak się wchodzi w tryb serwisowy.Może tam mu się coś poprzestawiało??

    0
  • #5 24 Sie 2004 23:13
    paw2501
    Poziom 22  

    Moze masz uwaloną pamiec? załaduj nowy wsad.
    pozdrawiam
    Paweł

    0
  • #6 25 Sie 2004 14:43
    lewapd
    Poziom 15  

    Usterka była w ustawieniach servisowych.
    Coś było poprzestawiane.
    Ale dalej mam zastrzeżenia do tych ustawień.
    Np.przy pracy normalnej odbiornika , przy wejściu w podmenu reg.analogowych obrazu- mam zablokowane regulacje jaskrawości ,nasycenia i wyrazistości.
    Przy wyborze na sport-obraz świeci za jasno.
    Przy wyborze na film - obraz jest b.ciemny i małokontrastowy.
    Na niektórych kanałach jest fonia w systemie BG, a niektórych w DK!!
    Nie wiem jak w trybach servisowych to ustawić, czy zmienić?
    Nie wiem co mogę wpisać obok TT !!!
    W tryb servisowy wiem jak wejść i w trybie wiem jak chodzić po menu.Ale ww.usterek nie wiem jak w trybie servisowym usunąć!!! :oops: :oops:

    Z góry dziękuję!!

    0
  • #7 01 Sie 2005 15:57
    szczepan751
    Poziom 18  

    U mnie sytuacja ta sama odbiornik pracuje prawidłowo ale bez obrazu i mruga led podczas pracy 5 razy, co ciekawe po 10 minutach takiej pracy obraz sie pojawia i jest ok ale i tak jak koledzy napisali sa problemy z ustawieniami obrazu w menu,czasem tez wystepuja problemy z pilotem, ma ktoś może schemat tego tv i opis trybu serwisowego?

    0
  • #8 01 Sie 2005 21:37
    zbigniew tomczak
    Poziom 23  

    panowie macie uszkodzone kości pamieci--wymienic na nowe bo usrerka będzie się powtarzała nawet jak ustawićie w trybie serwisowym.pamieci musza być zaprogramowane--można takie kupić--lub samemu zaprogramować z sprawnego tv. takiego samego tv.

    pozdrawiam***

    0
  • #9 01 Sie 2005 22:18
    szczepan751
    Poziom 18  

    jesli mozna kupic gotowe zaprogramowane to gdzie?i za ile?jak programowac z innego tv? a programowanie programatorem?zawartosc jest na elektrodzie...wiec jak?uwazasz ze to tylko problem pamieci?Masm pytanko jakie ten tv ma chassis?nie mam go u siebie wiec nawet nie mam okazji go rozkrecic.Dzieki wielkkie za pomoc

    0
  • #10 15 Paź 2007 23:44
    Sztorc Tomasz
    Poziom 13  

    koledzy ja mam taki sam problem z obrazem w tym tv jak wy dioda led sygnalizuję 5 razy w menu tylko reg jasności i normalizacja proszę o wsad pamięci do tego tv bo z tego co znalazłem to w niej jest usterka tylko jest jeszcze jedna zagadka oznaczenie pamiątki ?? "24W086" co to za pamięć napewno i2c podejrzewan że to 24c04 ale nie jestem pewny i czy mogę za nią wsadzić 24c..., acha u mnie obraz pojawia się po około 10 min i jak sie pojawi to śmiga po wylączeniu w st-by i ponownym załączeniu ty śmiga nie trzeba czekać na obraz, jak wsadziłem pamiątke 24lc32a i wgrałem poniższego bina tv się nie włączył pomóżcie !!

    0
  • #11 22 Paź 2007 19:18
    szczepan751
    Poziom 18  

    siedzi tam 24w08 dostaniesz ją bez problemu np w impelshop za 3zl nie dam głowy ale ktoś chyba wsadzał też 24C08 i było ok, raczej skłaniaj sie że to koniec kineskopu bynajmniej w moim przypadku tak było, po 10min obraz itp zablokowane menu poźniej brak niebieskiego koloru później coś walneło w środku i tyle, tv nie stoi u mnie więc jego dalsze losy nieznane :)

    0