xMarSx wrote: Serwis każdej firmy jest taki sam. Zazwyczaj jeden serwis ma kilka producentów. U nas w Rybniku gość ma wszystko - począwszy od małe agd Zelmera ,Brauna ,Boscha ,Holdenu ,Moulinexu, Philipsie (i całej reszcie), po duże agd Boscha ,Polara ,Electroluxa , itp.
Serwis nie zawsze jest taki sam. To jest kwestia tego z jaką firmą dany producent podpisze umowę serwisową. Później szkoli jej pracowników i tyle. Kilka lat wcześniej serwisem Candy w moim mieście zajmowała się inna firma, którą de facto Candy jeszcze ma nadrukowaną na swoich kartach gwarancyjnych (to już w ogóle jest śmiech na sali). Zatem nie jest powiedziane, że z usług tego właśnie serwisu skorzysta inny producent. Tak się akurat składa, że w moim mieście ten serwis Candy zajmuje sie jeszcze tylko serwisem marki Hoover. Istnieje zatem szansa, że np. BOSCH, czy Elektrolux ma podpisaną umowę z innym, może lepszym serwisem (od którego oględzin zacznę rozglądając się za nowym sprzętem AGD, ale na pewno nie będzie to juz Candy).
A ponieważ kontaktowałem się również z działem reklamacji Candy w Łodzi, dlatego też nie odnosiłem swoich końcowych wniosków jedynie do serwisu ale do tego
RiwS44 wrote: ... jak szybko producent jest w stanie pomóc swojemu klientowi.
Serwis jest tylko jednym z kilku (choć jednym z istotnych) elementów składających się na opinię o marce.
PS
Pralka po 3-cim praniu chodzi już ciszej, więc jak na razie ocena pracy samego serwisanta jest zadowalająca. Jednak nie jestem pewien, czy tak, jak człowiek od transportu, nie jest on tylko związany umową jako podwykonawca, tyle że jako specjalista od marki Candy.