Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Meriva 16SE układ sterowania silnikiem

nickie 25 May 2010 17:25 2756 5
    nickie
    Level 11  
    Wcześniej gasł. Elektryk coś grzebnął (twierdzi , że w komputerze) i było OK koło roku. Teraz problemy na ciepłym silniku. W pierwszej fazie utrata mocy a teraz po rozgrzaniu zupełny brak czucia pedału gazu. Silnik odpala normalnie ale chodzi wyłącznie na wolnych obrotach. Nie było i nie ma problemu z nierównomierna pracą.
    Ale jeździć się nie da.
    Co to może być? Komputer? Nie wiem czy jest sensowne go naprawiać bo podobno pomaga tylko na jakiś czas. Nowy moduł natomiast podobno wymaga programowania. Jak to można załatwić? Dziękuję za rady i uwagi.
    Pozdrawiam,
    Jarek
    sstuning
    Level 17  
    Niestety masz sterownik do wymiany.
    Częsta usterka w tych samochodach.

Pozdrawiam
    nickie
    Level 11  
    Ile to może kosztować. Są na forum różne wypowiedzi. Jeden płaci 50 funtów, ktoś inny 1300zł, majster mi mówi że minimum 2000, a nawet że 6000. Nie wiem co o tym myśleć. Z kolei regeneracja około 400zł.
    sstuning
    Level 17  
    Ja robię to po 1800zł, łącznie z wymianą sterownika silnika na nowy.
    bartek_j
    Level 35  
    można tez próbować regenerować ten sterownik.
    Tam się takie druciki obrywają i są magicy którzy to naprawiają (szukaj na alledrogo).
    nickie
    Level 11  
    Też słyszałem o tych drucikach ale to nie jest proste do wykrycia bo układ chodzi jak jest zimny.Jak ciepły to robi się problem. To mogą być ew. bardzo trudne do wykrycia mikropęknięcia. Z drugiej strony, jeśli w ogóle chodzi (jak zimny) to znaczy że elementy elektroniczne (rezystory, półprzewodniki, kondensatory) są sprawne. I to jest dobra wiadomość.