Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Scania 124L 470 KM - Kontrolka oleju..

maniek140 25 May 2010 20:39 6103 2
    maniek140
    Level 10  
    Witam..

Od niedawna przesiadłem się na Scanie 124L i 470 km.
    Poprzedni kierowca wcale o nią nie dbał i teraz wszystko wychodzi.
    Scania jest po wymianie olejów filtrów itp itd.
    Ostatnio w trasie poszła dolna turbina.
    Silnik się nie zatarł, zaślepiłem ją uzupełniłem olej (bo pociągnęła) i dojechałem do domu.
    Turbina została wymieniona, wszystko było by cacy gdyby nie to, że teraz występuje taki problem, że jadąc w trasie pełną mocą 3 razy mignie kontrolka oleju a następnie spada ciśnienie.
    Jest to bardzo niepokojące tym bardziej przy jeździe pod gorę. Ledwo co można wyjechać bo sie boję, że zatrę silnik. Rozmawiając z mechanikiem, wychodzi na to że padł jakiś czujnik.

Czy ktoś miał kiedyś podobny problem i wie jak sobie z nim poradzić??

Byłbym bardzo wdzięczny.
    arek555
    Level 1  
    Mam i miałem kilkanaście scani 124. kiedyś miałem problem w jednej 124 z ciśnieniem oleju . nieraz na moment wskażnik ciśnienia spadał . wymieniłem czujnik ciśnienia ,sprawdziłem zegar i dalej było to samo .Po jakimś czasie padł mi silnik , przegrzana tuleja na jednym tłoku . zrobiłem jedną dziurę , z aokoło 1 500 km padła zastępna tuleja z tłokiem i potem jeszcze trzecia . za każdym razem rozbierałem silnik do dodstaw i problem zostawał .Pamiętam ważne sprawdzić i wymienić ssak ,pompe oleju, zawór nadmiaru ciśnienia oleju ,korek wyjścia oleju na tylnim deklu od strony skrzyni biegów , chłodnicę oleju.Ja na twoim miejscu 1. wykluczyć czujnik ,zegar instalację, 2. sprawdzić po uszkodzonej turbinie czy było możliwe żeby drobiny metalowe poszły do kanału olejowego , jeśli tak , należy wymienić chłodnicę oleju ....itd.
    Podstawa to dobry ,dokładny warsztat.
    maniek140
    Level 10  
    Czujnik był nowy i został wykluczony na samym początku..

Problemem była pompa oleju która już swoje wysłużyła...
    Wymienione zostały także panewki, i problem całkowicie ustąpił.
    Ciśnienie oleju jest prawidłowe.

Dzięki za wszelką pomoc.