Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

siesta, maestro II 180 i STX FX-300

pajter 26 May 2010 08:04 8765 27
    pajter
    Level 10  
    Witam.

Przymierzałbym się do zakupu kolumn, obecnie biorę pod uwage te z tematu.

Mam okazję kupić siesty za 1000zł. Natomiast STX, lepsze, ładniejsze.. Ale to 800zł za jedną kolumnę.
    Opłaca się aż tyle dołozyć? Wie ktoś jak wielka może być różnica?

Tak, odsłucham je na pewno i porównam, ale nim to zrobie (kilka godzin jazd by odsłuchać jedne i drugie :/) chciałbym usłyszeć jakąś opinię..?
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Moim zdaniem warto dołożyć do fx-300. Czemu? I tak to nie ma znaczenia, gdyż masz zamiar sam odsłuchać obu zestawów. :D
    pajter
    Level 10  
    Ha-ha. ;-P
    Z uwagi na czas potrzebny na to i przeprowadzkę w tle byłbym bardzo wdzięczny za opinie.. a nuż ktoś potrafi porównać i może zaoszczędzi mi trochę czasu?
    User removed account
    User removed account  
    pajter
    Level 10  
    Może inaczej: Na pewno odsłucham te, które kupie przez zakupem.
    A czy będę porównywał - jeszcze nie wiem, paskudnie stoje z czasem na najbliższe 2 tyg.. A opinia użytkownika/kogoś kto zna je jest zawsze w cenie.:-)
    Wiem już, że siesty za 1000zł to coś dobrego.. ok. A STX FX-300 w normalnej cenie sklepowej?

Pokój od 21 do 29 metrów (zależy czy liczyć aneks czy nie, jest oddzielony od salonu blatem trochę)

A słucham głównie rocka i od czasu do czasu trochę jazzu czasem czy jakiegoś kobiecego wokalu.

Wzmacniacz: jeszcze żaden, to mój pierwszy zestaw stereo, wzmacniacz kupię pewnie pod kolumny gdy już się zdecyduje na któreś.
    przemo-lukas
    Maestro nie brał bym pod uwagę. Siesta podobała mi się ze względu na "średnicę" i niskie rejestry, pomimo, że głośniczki są 13cm (GDN 15/40/5 :D ). No i w sumie nie wymagają "mocnego" wzmacniacza. Ciekawostką w nich jest to, że elektrycznie jest to konstrukcja dwu-drożna, a każdy z dgn'ów pracuje w odrębnych, różnie strojonych objętościach. W tej klasie cenowej były moim faworytem.

FX300 odsłuchiwałem w Józefowie na dużym wzmacniaczu NAD 372. Jeśli mnie pamięć nie myli, za źródło robił NAD 521. Słuchałem między innymi najnowszą płytę Gorillaz "Plastic Beach", pierwszą płytę Rage Against The Machine, płytę "SMV" trzech mistrzów basu: Stanley Clarke, Marcus Miller Victor Wooten, oraz Aphex Twin "drukqs". Tak więc przetestowałem je na różne sposoby. Wysokie tony o niebo lepsze niż w siestach, niskie rejestry fenomenalne, niżej i równie szybko, muzyka odrywała się od zestawów, tworząc piękną scenę.
    pajter
    Level 10  
    przemo-lukas wrote:
    Maestro nie brał bym pod uwagę. Siesta podobała mi się ze względu na "średnicę" i niskie rejestry, pomimo, że głośniczki są 13cm (GDN 15/40/5 :D ). No i w sumie nie wymagają "mocnego" wzmacniacza. (...) W tej klasie cenowej były moim faworytem.

FX300 odsłuchiwałem w Józefowie na dużym wzmacniaczu NAD 372. (...)

@[Przemo]-lukas: Dzięki! Takiej opinii mi brakowało.
    Czyli zdecydowanie jest między nimi przepaść i umawiam się na oba odsłuchy, zaraz będę wypalał płytkę na odsłuch.

Zerknąłem na cenę tego NAD 372.. 4000zł.
    Jeśli zdecydowałbym się na STXy to na wzmacniacz+tuner albo amplituner nie miałbym więcej jak jakieś 1300zł. Da się kupić coś co przyzwoicie napędzi te STXy w tej cenie? Może być używka oczywiście.
    Patrząc na allegro jest spory wybór, ale czy jest w tej cenie coś co by dobrze zagrało z STXami?

(Po tym co napisałeś, rozumiem, że siesty mogę podłączyć na byle wzmacniacz za 400zł i będzie ok)

Dodano po 10 [minuty]:

Aha - o ile nie wpadnę w nagłą audiofilię to zakupiony sprzęt liczę, że posłuży mi jakiś dłuższy czas. ;-)
    przemo-lukas
    Używany NAD 352 znajdziesz do 1200.
    Używany NAD 372 to koszt ok 2000zł.
    Cambridge 640v2 to niecały 1000.

No "byle jaki" wzmacniacz to nie. Ale na przykład cambridge audio 500 w zupełności wystarczy do siest.
    dues
    Level 28  
    Ja także po przeczytaniu wielu opinii zastanawiam się nad zmianą Siest na STXy. Przemku jak Twoim zdaniem sprawdzą się w 15m2 pod Yamaha RX-797?
    globus1987
    Level 29  
    Właśnie pisaliśmy Dues o tych kolumienkach więc mogę się również wypowiedzieć w temacie bo mam identyczne pomieszczenie i pisałem z Przemkiem właśnie o tych kolumnach. I Przemek sądził, że w 15m2 dwuipółdrożne zacytuje ''To przerost formy nad treścią''. Ja również się tego obawiałem bo te 2,5 drogi słyszałem w większym pomieszczeniu i było super ale właściciel mówił , że w mniejszym może nie być tak przyjemnie. A z drugiej strony bałem się , iż 2 drożne będą kuleć na basie teraz mogę powiedzieć, że na prawdę obawy były bezpodstawne w pomieszczeniach do 20m2 po wygrzaniu głośników jest ok powyżej niestety zalecam 2,5 drogi ale w15m2 basu nie zabraknie na pewno to nie Akx-y. Ja jak narazie jestem na etapie składania mam głośniki i zwrotnice teraz jakoś nie mam czasu na zabranie się za skrzynki:( .
    przemo-lukas
    Dokładnie. Jeden awx w zupełności wystarczy. Są różne opinie na temat doboru zestawów do pomieszczenia. Co niektórzy lubią mieć większa powierzchnię membran, ale zastanówmy się. Stosując konstrukcję 2.5 drożną niższych częstotliwości nie uświadczymy, natomiast rośnie zapotrzebowanie na moc. Prawdę mówiąc nie widzę żadnego logicznego uzasadnienia, czemu 2.5 drogi stosować w pomieszczeniach ok 15m². I to co kolega cytował wyżej. Uważam to za przerost formy.

Yamaha powinna poradzić sobie bez problemowo z 1 awx-em. Jednak może się okazać, że jest to wzmacniacz zbyt ocieplony-efekciarski. Dobrze (w miarę) współgra z tweeterm ze siest. Natomiast GDWK 10-250-8 AWX z MX-140, może jego wady uwypuklić. :idea:

No i najważniejsze. Przed zakupem umów się w Józefowie, zabierz yamahę pod pachę i ruszaj posłuchać. :D
    dues
    Level 28  
    W siestach niskie i średnica mi odpowiada. Wysokie w zależność od rodzaju muzyki jednak nie za bardzo. Rozumiem że jeśli już to kierować się ku MX-140. A jak w porównaniu do MX-140 mają się Nexton M-100? Myślałem też o zamianie Yamahy na Nada niestety to spory wydatek a interesuje mnie tylko sprzęt nowy tj. w idealnym stanie technicznym oraz wizualnym.\
    Dzięki za odpowiedzi.

Dodano po 1 [minuty]:

Oczywiście jeśli zdecyduje się na zmiany to po wcześniejszym odsłuchu. Jednak żal też pozbywać się sprzętu który mam-prawie nowy.
    mały89
    Level 11  
    Witam
    zastanawiam się nad Maestro II 180 i Maestro S. Które wybrać?? Na razie dysponuje wzmacniaczem Harman Kardon a402.
    dues
    Level 28  
    Napisz coś więcej odnośnie wymagań, gdzie to ma grać, ile m? Nowe/używane? Lepiej od Maestro zagrają Siesty a ponoć jeszcze lepiej STXy.
    mały89
    Level 11  
    słucham wszystkiego teoretycznie :) pokój ma około 15m2 ze wskazaniem na więcej :) siesty mają impedancje 6ohm a ten wzmak ma 8. Chciałbym coś nowego nie przekraczającego 1500zl. Urzywane o pierwszego wł w dobrej cenie też mogą być, a jeszcze z gwarancja to już super :)
    dues
    Level 28  
    Do 15m2, a także ze względu na to jak grają polecam Siesty. Do nowych musiałbyś dołożyć 50zł, używane kupisz z powodzeniem. Niestety Siesty jak i Maestro zrobione przez (już nie istniejącą) firmę pro tonsil nie są objęte gwarancją. Co to za wzmacniacz? Może warto by zmienić?
    mały89
    Level 11  
    z tego co widziałem na allegro to maestro kosztują góra 1500 z wysyłka, a siesty ponad 1600zl :( klocek ma 380 wat poboru z sieci. a tu jest jego specyfikacja http://www.nodevice.com/images/sm/big/2008_09_30_07_31_29/46388_2.jpg na razie musi zostać bo ciężko będzie mi wykombinować kasę póki coś na nowego. Patrzyłem za urzywkami na allegro ale nie widziałem ani jednej sztuki
    dues
    Level 28  
    Miałem Maestro, mam Siesty i uważam że warto dopłacić. Jednak wybór należy do Ciebie. Jaki to wzmacniacz? Marka/model?
    mały89
    Level 11  
    wzmacniacz ho harman kardon a402 dość leciwy już ale fajny. Mocne trafo i mała moc myślę, że narazie wystarczy. Kurde mówicie, że aż taka jest różnica po między Siestą a maestro II. Martwię się czy ilość basu w siestach bedzie wystarczająca i jak mają średnice, bo brak w nich średniotonówki. Najgorsze jest to, że nie moge tych kolumn posłuchać, bo Rzeszowie do którego mam najbliżej nie ma sklepu z takim sprzętem :( muszę więc polegać na waszych opiniach.
    mm1240
    Level 10  
    Podbijam temat ponieważ sam chcę kupić Fiesty lub STX-FX300. Otóż parametry STX FX300 wyglądają bardzo ciekawie ale niestety odsłuchać je można tylko pod Warszawą u producenta a mam tam ok 300km w jedną stronę. Powiedzcie mi czy naprawdę jest tak duża różnica między nimi? Ciekawi mnie jak zagarają z Xindakiem 06.
    Przeglądałem neta i duzo informacji o nich nie ma a jak są to rozbieżne choć więcej pozytywnych.
    Jeśli naprawdę są lepsze od siest/fiest to pojadę na odsłuch. Nie problemem jest to 600km ale niestety czas a raczej jego brak.
    Dzięki z góry za info.

ps. Stx jakoś kojarzy mi się tylko z tandetnymi głośnikami ale może się to zmieniło. Sam miałem kiedyś jakieś głośniki stx-a nie pamietam modelu ale była to porażka.
    Dani66
    Level 30  
    Skoro sam będziesz sluchał to po prostu wybierz zestaw, ktory Tobie najbardziej odpowiada, bo w konsekwencji to nie my będziemy słuchac i użytkować te kolumny.
    A moim zdaniem Siesty z tych trzech zestawów będą najlepszym wyborem.
    globus1987
    Level 29  
    Mozesz byc pewny, ze te kolumny beda duzo lepsze od siest. Po pierwsze glosnik wysoko-tonowy dzieli przepasc klasowa. W siestach jest bardzo slaby potrafiacy kluc w uszy 10/80/26. A w fx-300 wysokoto-tonowka stoi na duzo leszym poziomie. Nie meczy nie kluje w uszy. Rowniez srednica w fx-300 jest bardziej melodyjna i scena dzwiekowa wieksza, jest wiecej smaczkow. Na basie lepsze beda rowniez fx-300 z powodu wiekszych midwooferow. MIalem siesty dla tego moge sie wypowiedziec i ta opinia powinna byc przydatna. Tylko daje ci rade jak masz pokoj nie wiekszy niz 15mkw to odpusc sobie fx-300.
    Co do stx-a to kiedys robil niezle badziewie, ale firma poszla na prawde do przoui kolumnamny z serii z literka (x), cyli fx, mx nie majac juz nic wspolnego z strym stx-em.
    mm1240
    Level 10  
    dzięki wielkie za dogłębną informację. W poniedziałek jestem umówiony na odsłuch stx-ów. Siest słucham jutro.
    mm1240
    Level 10  
    I już po.... Stx-y są lepszą konstrukcja niż Siesty. Grają lepiej tzn. wysokie tony i scena na lepszym poziomie niż w Siestach. Siesty też mają swój charakter i w swojej klasie cenowej są naprawdę dobrymi kolumnami ale ja wybrałem moim zadniem jescze lepsze Stx-y. Właśnie się wygrzewają i z każdym dniem grają lepiej...
    dues
    Level 28  
    I znów nachodzi mnie na zamianę Tonsila na STX :)
    globus1987
    Level 29  
    Ja zamiast tych stx-ow które są lepsz od siest ale nie jest to ogromna różnica na twoim miejscu w podobnym budżecie zainwestował bym w to.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1027441.html

-Lepsze do pomieszczenia którym dysponujesz bo jak pamiętam to 15m2. -Łatwiejsze do napędzenia
    -Oferują dzwięk poziom wyższy zapewniam za bardzo podobne pieniądze.
    tatran
    Level 10  
    A do 18m2 które proponujecie do heavy metalu i rocka??
    Siesty, FX200 czy FX300???
    przemo-lukas
    Kolego. Zdecydowanie kupił bym FX300. Ale ja nie jestem Tobą. Musisz samemu posłuchać.