Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie mikrofonu do motoroli MC2100

sq3hta 26 May 2010 10:32 3490 3
    sq3hta
    Level 18  
    Witam
    Proszę o pomoc w podłączeniu mikrofonu do motoroli MC2100.
    Mikrofon zrobiłem z tego schematu:
    O ile na motoroli gm300 pracuje jak należy to na motoroli mc2100 naciśnięcie ptt powoduje wyłączenie radia a ponowne naciśnięcie ptt jego włączenie.
    Na rozpisce pinów pin nr 5 jest właśnie jako mod/on_off i w tym przypadku działa jako on_off a podobno gm300 i mc2100 to takie same mikrofony. Może trzeba podłączyć jeszcze któryś z pinów?
    lukashb
    Level 39  
    Faktycznie, jest jak piszesz, pin 5 w radiu MC2100 czy GM1200 jest połączony z przyciskiem on/off, tam tylko ma trafiać sygnał z mikrofonu poprzez wzmacniacz który jest zasilany z tego pinu (5) by wywołać nadawanie trzeba zwierać z masą pin 6, lub inaczej mówiąc do pinu 4 dajemy pin 6 i ma działać.
    sq3hta
    Level 18  
    W takim razie musi być włącznik z dwiema parami styków, jedna załączająca ptt druga do audio bo przy stale załączonym audio nie działa włącznik on/off. To z kolei obala teze, że pasuje mikrofon od gm300, no chyba że jest jeszcze coś co trzeba zrobić żeby pasował :)
    sq3hta
    Level 18  
    Kilka dni później...

Jeżeli kogoś interesuje ten temat to podpowiem jak rozwiązałem problem.
    Zrobiłem mikrofon oparty na schemacie:

Ma o wiele większe wzmocnienie od poprzedniego, ale nadal występował ten sam problem on/off po wciśnięciu ptt. Rozwiązaniem okazała się zmiana rezystora emiterowego R9 z 56 na 100ohm. Po tej zmianie wszystko działa jak należy. Wzmocnienie na poziomie 30dB, modulacja głośna, czysta. Nic dodać, nic ująć.