logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja elementu Tt 113 st.C 10A 250V w farelce - bezpiecznik termiczny?

26 Maj 2010 13:12 8935 6
REKLAMA
  • #1 8119056
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 8119068
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    telefon123 napisał:
    Witam. W elektronice siedzę od kilku ładnych lat i po raz pierwszy moim oczom ukazało się coś takiego:

Identyfikacja elementu Tt 113 st.C 10A 250V w farelce - bezpiecznik termiczny? Identyfikacja elementu Tt 113 st.C 10A 250V w farelce - bezpiecznik termiczny?

Na elemencie jest napisane "Tt 113 st.C 10A 250V".
    Naprawiałem itd. wiele rzeczy o wiele bardziej skomplikowanych, aż w końcu zepsuła się farelka (najtańsza chińska z marketu). Farelka służyła z 10 lat. Myślę "nie ma nic prostszego od farelki". Rozkręciłem, wszystko pomierzyłem itd. i wszystko ok. Aż w końcu znalazłem ten element. Gdyby zamiast niego była zwora farelka (teoretycznie) powinna działać, jednak nie sprawdzałem tego w praktyce. Wydaje mi się że to jakiś bezpiecznik temperaturowy który "przepala" się przy 113 st. C. Gdzie to kupić ew. czym zastąpić. Farelka ma jeszcze drugi automatyczny wyłącznik (bimetalowa płytka która po nadmiernym rozgrzaniu rozłącza styki).
    Pozdrawiam
    Bezpiecznik termiczny - jednorazowego zadziałania - i wszystko na nim jest napisane ...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 8119143
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 8120118
    artur390k
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    W każdym dobrym sklepie elektronicznym powinno się dać kupić takie coś.
  • #7 8120481
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zidentyfikował element o oznaczeniu "Tt 113 st.C 10A 250V" w uszkodzonej farelce, podejrzewając, że jest to bezpiecznik termiczny, który przepala się w temperaturze 113°C. W odpowiedziach potwierdzono, że jest to jednorazowy bezpiecznik termiczny. Użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące zakupu takiego elementu w sklepach elektronicznych. Po wymianie bezpiecznika farelka nadal nie działała, co okazało się wynikiem uszkodzenia bezpiecznika podczas lutowania, co wymagało ponownej próby wymiany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA