Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Altivar 31, problem z powróceniem do ustawień fabrycznych.

..Robi.. 26 May 2010 18:05 4133 10
Bosch
  • #1
    ..Robi..
    Level 12  
    Witam. Jest sobie maszyna z szafą sterowniczą, w szafie TSX Modicon Premium, który steruje m. in. kilkoma falownikami. Jeden z falowników zachowuje się dziwnie. Powinien przechodzić do stanu gotowości "rDy" jak inne, natomiast on najpierw samoczynnie włączał silnik napędzający blatem (najpierw wyświetlał "nSt" później częstotliwość i silnik zaczynał kręcić). Wezwano automatyka, który problem rozwiązał połowicznie. Można pracować na tym blacie ale:
    - falownik dalej nie wyświetla stanu "rDy" po załączeniu tylko jakieś "dCI" lub "dcb", już nie pamiętam
    - silnik jest jakimś dziwnym stanie, niby jest zatrzymany ale charakterystycznie syczy jak podczas pracy no i nagrzewa się.
    Silnik jest sprawny, padło podejrzenie na falownik (po podmianie ze sprawnego blatu jest ok).
    Teraz pytanie: jak powrócić do ustawień fabrycznych parametrem "FCS" w tym falowniku (Altivar 31, 0,75kW, 380V, bez potencjometru) ? Po wejściu w ten parametr wyświetla się "nO" i nic nie można zmienić, tylko wyjść do menu o poziom wyżej. Jak w ogóle powinien zachowywac się falownik po podpięciu zasilania (na stole) ?
  • Bosch
  • Bosch
  • #3
    ..Robi..
    Level 12  
    Tylko gdzie jest to ustawienie "InI" ? Po wejściu do "FCS" wyświetla "nO". Góra, dół i enter nie reaguje.
  • #4
    grzeko1
    Level 21  
    Witam.
    Sprawdź czy inne parametry możesz zmieniać bo może jest założona blokada jakaś.
  • #5
    ..Robi..
    Level 12  
    Pierwszy jaki się nawinął - "ACC" - można zmienić i zapisać. Falownik można też wysterować poprzez podanie 24V na wejścia cyfrowe Ll1 lub Ll2.
  • #6
    depechdepech
    Level 11  
    Po powrocie do ustawień fabrycznych (tak jak pisał kolega wyżej) weź wyjście 10V połącz z AI1, dajesz wtedy pełne wysterowanie na analogu. Teraz z złączki 24V daj przewodem na LI1 (przód) lub LI2 (tył). Tak najprościej sprawdzisz czy falownik jest ok.

    To o czym pisałeś (dcb) jest to dohamowywanie prądem stałym, masz ekranowane przewody na sterowaniu altivarem?
    Może generują się zakłócenia, krótki impuls i dohamowanie prądem stałym?

    Co do blokady, to raczej od razu wołałby o hasło, które można odblokować serwisowym 6969.
  • #7
    grzeko1
    Level 21  
    Witam.
    Czy przypadkiem ten falownik nie był zablokowany przez zewnętrzny
    panel ?. Jest to możliwe wg. instrukcji i wtedy można zmieniać tylko niektóre parametry bodajże w dwóch grupach.
  • #8
    ..Robi..
    Level 12  
    Przewody nie są ekranowane ale nie jest to chyba kwestia sterowania (jak pisałem wcześniej po podmianie było ok). Z poziomu panelu (Magelis XBT - jesli o to chodzi) nie ma możliwości ingerencji w falowniki. Najwyraźniej falownik ten doznał osobliwego uszkodzenia i został wymieniony na nowy. Zastanawiam się czy jest jakaś szansa naprawy np. poprzez wgranie nowego firmware.
  • Helpful post
    #9
    Sydnej
    Level 13  
    Witam. Odświeże temat. Miałem ten sam problem. U mnie rozwiązaniem było zmiana opcji która odblokowala falownik. FUN -> Adc -> Adc -> No
  • #10
    ..Robi..
    Level 12  
    Mamy jeszcze ten falownik to jutro sprawdzę. Jaka może być przyczyna ?

    -------------------------------------------------------------------------

    Rzeczywiście po zmianie tego parametru falownik pracuje poprawnie. Problem rozwiązany. Co ciekawe, wtedy w czasie awarii zadzwoniłem do Schneider Electric tam zalecili wymianę falownika bo nie byli w stanie pomóc. Koszt niecałe 2k zł, niby niewielki wydatek ale widać tu podejście firm sprzedających te ustrojstwa. Temat do zamknięcia.
  • #11
    ..Robi..
    Level 12  
    FUN -> Adc -> Adc -> No