Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

THOMSON 28dt64 miga czerwona dioda

kjurek 25 Sie 2004 01:36 4262 11
  • #1 25 Sie 2004 01:36
    kjurek

    Poziom 16  

    Witam, mam ciekawy przypadek. Otóż jak w temacie napisałem po włączeniu odbiornika włącznikiem głównym tylko mruga dioda czerwona stby i tyle , TV milczy. Chasis to TX92F/393 , mierząc napięcie główne zasilające WN to 72V na podpiętej żarówce 60W. Opór RL08 ktoś wczesniej wymienił /???/, trafo próbowałem zmierzyć metodą oscyloskopową i wygląda na dobre. Przebieg taki sam jak na innym nowym trafopowielaczu. Może ktos miał podobny przypadek i mi cos podpowie, jutro podepne pamięć pustą , bo podobno powinien ruszyć, może strzeliło na trafie i włączyła sie jakaś funkcja protect ????? -- ale nie wiem czy dobrze rozumuje i nie wiem czy taką funkcje posiada . Elki po pierwotnej wymieniłem - bez efektu . Bardzo prosze o podpowiedzi
    _____________________________
    pozdrawiam jurek

    0 11
  • #2 25 Sie 2004 10:28
    peter falk
    Specjalista AGD

    Odepnij SDA i SCL od pamięci. Włącz odbiornik. Dioda powinna świecić ciągle i jeśli sie tak dzieje wyłącz odbiornik, ponownie przylutuj wyprowadzenia magistrali IIC do pamięci. Włącz odbiornik - powinna dioda już nie mrugać.

    0
  • #3 25 Sie 2004 11:00
    kjurek

    Poziom 16  

    Witam, uczyniłem tak jak mi Peter radziłeś i tak: jak odpiołem sda i scl dioda nie mruga tylko swieci ciągle ale tym słabszym blaskiem, po przylutowaniu sda i scl i włączeniu dioda dalej mruga.... co robić. Mam ochote podpiąc nową czystą pamięc. ale czy to cos da..............

    0
  • #4 25 Sie 2004 11:09
    Tuptuś
    Poziom 16  

    Jeżeli dobrze pamiętam to czysta pamięć nie pomoże. Pamięć musi być wcześniej zaprogramowana, ale nie jestem pewien czy nie pomyliłem chassis. Spróbować zawsze można nic sie nie stanie. W modelach z chassis ICC 9000 i ICC9100 mogły takie objawy świadczyć o breathingu. Należało wtedy wymienić TP66 TP 67 i TP68 (smd). Może w tym jest podobnie, nie moge sobie przypomnieć

    0
  • #5 25 Sie 2004 11:09
    peter falk
    Specjalista AGD

    To zrób lepszy numer- na pracującym odbiorniku załącz sda i scl pod pamiatkę (tylko ostrożnie), jeśli to nie pomoże to podstaw czystą pamięć - najlepiej w podstawce.

    0
  • #6 25 Sie 2004 12:49
    kjurek

    Poziom 16  

    Podstawiłem czystą pamięć w podstawce i ....dioda nie mruga ale TV chce sie włączyć, ale słychac ciche buczenie w okolicy trafopowielacza - 3 razy próbuje sie włączyc i przechodzi w czuwanie. Obciążenia trafa sprawdziłem , zwarcia nie ma. Chyba to jednak będzie trafo......

    0
  • #7 25 Sie 2004 13:12
    zdzich42
    Poziom 40  

    Podejrzewasz trafo? wylutuj i na tester...........koledzy pisali i o innych metodach sprawdź w archiwalnych postach poprzez funkcję "znajdź"

    0
  • #8 26 Sie 2004 08:02
    grześ68
    Poziom 16  

    jeśli dioda mruga spróbuj włączyć otvc pilotem powinien spróbować zastartować jeśli jest próba startu i dioda zaczyna znowu mrudać wymień trafo.

    0
  • #9 26 Sie 2004 11:10
    dbak
    Poziom 17  

    Jeżeli spalone rezystory smd R06 R08 w okolicach trafa - na 100% trafo , (upalone diody w powielaczu) , rezystancja między kapturkiem WN a masą w sprawnym trafie jest niemierzalna multimetrem na zakresie 20Mohm.Jeśli jest inaczej -trafo do wymiany.

    0
  • #10 30 Sie 2004 20:26
    kjurek

    Poziom 16  

    Witam ponownie, i dalej problem, trafo zmieniłem na hr7360, i dioda dalej mruga. Robiłem próby na czystej pamięci oraz na wsadach z elektrody. Po włączeniu przez 3 sek. wchodzi na czuwanie potem dioda zaczyna mrugac i mruga sobie dość długo . Konceptu mi już brak, może ktoś już przerabiał coś podobnego
    pozdrawiam
    ________________________________-
    jurek

    0
  • #11 30 Sie 2004 21:15
    czeladnik
    Spec od TV

    A probowales (jak podpowiadal kolega Grzes68 ) wlaczyc odbiornik pilotem ? Moze jest wlaczona blokada rodzicielska (Kindersicherung )?!

    0
  • #12 30 Sie 2004 22:38
    kjurek

    Poziom 16  

    Aż wstyd sie przyznać:...................................
    nie wlutowałem zworki dławika ll20 łączącego kolektor BU z trafopowielaczem. Po wlutowaniu dławika i wpisaniu pamięci z elektrody telewizor śmiga aż miło,
    Bardzo wszystkich przepraszam za tak szkolne przeoczenie i wszystkim dziękuje za pomoc
    ________________________________
    pozdrawiam jurek

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo