Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Plazma Panasonic Samsung a moze LG ktora wybrac

manius55555 26 May 2010 20:16 7367 10
    manius55555
    Level 10  
    Tak jak w temacie szukam telewizora do pokoju 4mx4m.
    Zastanawiam sie jaki model wybrac a przedewszystkim jaka firme.
    Na 70% to jest plazma ale nie do konca wielkosc od 42-50cali.
    Cene ktora moge przeznaczyc to okolo 3tys.
    Pokoj od poludna telewizor bedzie wisial na scianie zachodniej.
    Podlaczony do sat cyfrowej jak na razie, przewaznie sam tv i dvd. Na razie nie planuje BR moze kiedys, czasem bedzie laptop podlaczonu ale rzadko.
    Nie wiem czy warto doplacac do full hd czy hd redy starczy.
    Przede wszystkim jaka firme wybrac wszyscy polecaja Panasonica a moze wato rozejrzec sie za LG albo Samsung-iem.
    Pytanie neoPDP stosuje tylko Panasonic albo inne firmy tez, czy jest to tylko chwyt reklamowy.
    hojlo1
    Level 35  
    Iść i testować samemu (tak "wszyscy" radzą i słusznie). ;)

"NeoPDP" to (zapewne) znak zastrzeżony przez Panasonica, inne firmy jakieś swoje oznaczenia stosują (ekrany są ciągle udoskonalane). ;)
    manius55555
    Level 10  
    Zdecydowlem siw na Panasonica serri X20. Jeszcze kilka pytan jaka jest roznica miedzy X20 a X20E.
    Ale nie wiem czy 42 czy 50, nie chce zalowac jak wezme 42 ze moglem 50.
    a jak 50 ze jest za duzy.
    Tak jak pisalem pokoj jest 4x4, a ogladac sie bedzie z 3.5m.
    hojlo1
    Level 35  
    O różnicach zapewne doczytałeś na forum HD (już jesteś - ;) ).

Jeżeli masz wykorzystywać ten TV do filmów z PC upewnij się ze jest złącze VGA.
    (wbrew pozorom często b.użyteczne , gdy komputer bez wyjść cyfrowych).

Ten model jest tylko 100Hz i może się okazać że przy oglądaniu filmów z 23,97/24 fps (BD/PC) doświadczysz dość znacznego "migotania" (w ruchu).

Przy 3,5m 50' będzie ok.
    (oczywiście proponuje sygnał cyfrowy na wejściu jak to możliwe) ;)
    manius55555
    Level 10  
    Wybralem LG 50 pj350.
    Jak dla mnie tv calkiem fajny i nie zaluje ze go kupilem ani wydanych na niego pieniedzy.
    Temat do zamkniecia.
    zyndramm
    Level 9  
    Mam pytanie do manius55555 :

jak oceniasz z perspektywy wybór tego LG 50 PJ350 ? Mógłbyś napisać kilka zdań ?

Sam się nad nim mocno zastanawiam, pod uwagę biorę jeszcze tylko Samsunga PS50C430 - sentyment do tej marki :)

Nie potrzebuje bajerów (sygnał z e zwykłej kablówki) tylko przyzwoity obraz.
    manius55555
    Level 10  
    Hmm co tu napisac.
    Moze to nie jest jakies cudo bo wiadomo cena w porownaniu do innych tez nie zawielka, ale ogolnie jestem zadowolony. Moze ma mankament ze nie ma odswierzania 100Hz, co czasem drazni. Tez nie przelacza sie automatycznie jezeli np ogladam dvd, a wylacze to musze zawsze recznie zmienic na tuner. Obraz dla mnie moze byc, choc pamietam ze samsung mial lepszy, ale to kwestia gustu. Opisywalem ten model tez na ceneo, mozesz sprawdzic. A i moze ze ma tylko 2 wejscia hdmi.
    zyndramm
    Level 9  
    Dzięki za szybką odpowiedź.

Wiadomo, najtańszy model 50" na rynku, to też nie ma się co spodziewać cudów... Potrzebuję dla rodziców, którym podepnę kablówkę i na tym się kończą ich wymagania :)
    Jeszcze sobie tego Samsunga obejrzę, niewiele droższy. Jeśli go wybiorę, to dla informacji coś tu o nim w przyszłości napiszę.
    maxsp2
    Level 11  
    Poszukałbym LG wysoka jakość, dobre parametry techniczne za niewygórowaną cenę. Można poszukać modelu który Ci odpowiada , a jest w czym wybierać.

Oraz warto sobie sprecyzować na pewno jakie funkcje ci sie przydadzą bądź też nie.

Bo za bejery bez użytku nie warto płacić.
    Iceman31
    Level 20  
    maxsp2 wrote:
    Poszukałbym LG wysoka jakość, dobre parametry techniczne za niewygórowaną cenę. Można poszukać modelu który Ci odpowiada , a jest w czym wybierać.

Przedstawiciel LG??
    Bo ja bym wybrał taki który porazi mnie jakością.
    Swego czasu po sporej ilości testów Do wyboru pozostały Samsung, Sony, Toshiba.
    LG i Philips odpadły jako pierwsze z powodu dziadowskich parametrów i bardzo słabej możliwości ich regulacji.
    zyndramm
    Level 9  
    Skończyło się jednak na zakupie Samsunga PS50C430. Jak wspominałem - sentyment do marki :)

Nie wykluczam oczywiście, że LG również spełnił by moje oczekiwania ale z braku możliwości sprawdzenia przed zakupem wybrałem producenta, którego znam z autopsji :)

Samsung PS50C430 wygląda ładnie, choć to oczywiście rzecz indywidualnych preferencji.

Obraz również bardzo ładny :) dużo możliwości ustawień i w zupełności wystarczający do zastosowań "kablówkowych" - choć przy przekątnej 50 cali i oglądaniu z około 3 m, obraz momentami wydaje mi się zbyt "ziarnisty".
    Problem oczywiście nie znajduje się w TV i znika po podłączeniu sygnału większej rozdzielczości z DVD.

Dodatkowo można podpinać zdjęcia i filmy poprzez USB. Jest też jedno gniazdo SCART/EURO dla starszych urządzeń.

Ogólnie stwierdzam, że rodzice są bardzo zadowoleni z zakupu i TV spełnia ich oczekiwania. I właśnie w kontekście takich domowo / kablówkowych zastosowań mogę tego Samsunga z bardzo spokojnym sumieniem polecić i nie sądzę, by w takiej sytuacji warto było dopłacać do urządzeń droższych.