Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
IT SerwisIT Serwis
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Uszkodzone płyty główne, diagnostyka

comarpl 27 Maj 2010 17:29 10028 50
  • #31
    comarpl
    Poziom 9  
    Ludzie, no nie szukajcie dziury w całym jeżeli zupełnie nie zapoznaliście się z problemem, który opisałem. Karta graficzna nie ma tutaj żadnego znaczenia. Przy uruchamianiu komputera na drugiej płycie była wsadzona karta uniwersalna ze względu na to, iż owa płyta posiada nowszy slot agp x4.
  • IT SerwisIT Serwis
  • #32
    narkoholik
    Poziom 30  
    Tak dla pewności dodam że to moje dywagacje bo nie znalazłem informacji o twoim sprzęcie (MB, AGP i ITP. ) Ze zdjęcia tylko zgaduję że to ga-k8n pro (?). Zgaduję że poprzednia karta była źle osadzona lub wadliwa, wsadziłeś złą, spaliłeś płyty (to tylko domniemanie). Poszukaj w instrukcji swojej płyty może znajdziesz coś takiego :
    Uszkodzone płyty główne, diagnostyka

    Pozdrawiam i czekam na efekty.
  • IT SerwisIT Serwis
  • #33
    comarpl
    Poziom 9  
    Na płycie ECS, tej, która pierwotnie przestała działać była karta graficzna i jednocześnie slot agp x2. Owa karta nie była wsadzana do drugiej płyty, ponieważ w nowszej płycie jest slot nowszy, agp x4. Wsadzenie karty x2 do slotu x4 jest jak wiadomo awykonalne. Zatem karta graficzna z płyty ESC nie miała żadnego związku z płytą gigabyte (model chyba się zgadza).
  • #34
    narkoholik
    Poziom 30  
    Mnożniki i napięcie sie przeplataja zaleznie od specyfikacji.
    AGP 1.0 - napięcie sygnalizujące 3.3V oraz mnożniki 1x oraz 2x
    AGP 2.0 - napięcie sygnalizujące 1.5V oraz mnożniki 1x, 2x oraz 4x
    AGP 3.0 - napięcie sygnalizujące 0.8V oraz mnożniki 4x oraz 8x

    tu masz opis i tabelę zgodności:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/AGP
    ECS i zdjęcia to za mało informacji żeby cos stwierdzić.
    Dalej radź sobie sam.
  • #35
    comarpl
    Poziom 9  
    Karta graficzna nie ma żadnego znaczenia w całym problemie. Karta jednej płyty nie miała styczności z drugą i odwrotnie.
  • #36
    adamadi33
    Poziom 43  
    Uszkodzenia nie będzie widać gołym okiem, przy takim zachowaniu płyty głównej może powodować wiele czynników jak już pisałem na pewno problem jest w sekcji zasilania mogą to być zimne luty.
  • #37
    comarpl
    Poziom 9  
    Zimne luty, zastanów się... Nikt niczego nie lutował, tym bardziej na obu płytach. Cóż, płyty i zasilacz chyba pójdą do rozbiórki, bebechy zostawię.
  • #38
    drakomp
    Poziom 19  
    Do tej pory nie podałeś pełnej specyfikacji komputera wraz z pomiarami zasilacza, jego marką i mocą. Dobrze, że chociaż dodałeś zdjęcia - można odczytać jaką masz płytę główną.

    Uszkodzony zasilacz może uszkodzić płytę główną. Piszesz, że zasilacze nie mają tabliczek znamionowych. Nie wysiliłeś się i nie pomierzyłeś napięć tych zasilaczy, a brak w/w tabliczek może te zasilacze dyskwalifikować ze względu na za małą moc dostarczaną płycie głównej (płyta ESC K7S5A jest na socket 462 a Gigabyte GA-K8NS na socket 754).

    Płytę główną Gigabyte GA-K8NS przerabiałem nieraz i wiem, że w tym modelu lubią odklejać się mostki północne (czytaj zimne luty pod układem BGA) ponieważ bardzo mocno nagrzewają się a mini radiator nie potrafi odprowadzić ciepła. Można przeprowadzić test - docisnąć palcem most i uruchomić komputer w podstawowej konfiguracji. Możesz również sprawdzić czy Mosfety w sekcji zasilania płyty głównej nie grzeją się nadmiernie.

    Gdybyś podał wszystkie niezbędne informacje w pierwszym poście nie byłoby śmietnika na forum.
  • #39
    comarpl
    Poziom 9  
    Dzisiaj złożyłem pierwszy komputer do stanu w jakim mi go dostarczono. Włączyłem go testowo. Zapiszczał bios (2x short, 8x short). Nie było obrazu.

    Zgłupiałem. Biorę drugiego kompa (właściwie drugą płytę główną), podłączam ją do zupełnie innego zasilacza, wszystkie komponenty niezależne od pierwszego. Bios piszczy, cykliczne ciągłe. Wyłączyłem i wpiąłem ram w inny slot. Komputer uruchamia się prawidłowo.

    Cała ta sytuacja jest dla mnie po prostu nielogiczna. Straciłem wątek i już zupełnie nie wiem o co tutaj chodzi.

    Uruchomiłem znowu starego kompa i przestał działać wiatrak. Ruszył się nieco i zdechł. To samo na drugim zasilaczu.

    Czyli wygląda to tak, że zasilanie na płycie esc (pierwotnie problematycznej) padło, a na gigabycie nagle zaczęło działać. Nic z tego nie rozumiem. To mnie przerosło i zgłupiałem do reszty.

    Cytat:
    comarpl, zmień sposób wklejenia grafiki na regulaminowy.

    Bardzo przepraszam, ale jaki to jest "regulaminowy" sposób? Obrazki są w postaci miniaturek, na imageshake'u, linki odnoszą się bezpośrednio do obrazków, nie przekraczają dozwolonego rozmiaru. W czym problem? W regulaminie w kontekście obrazków znajduje się jedynie sugestia w jaki sposób można wrzucić obrazki na forum. Nigdzie nie jest zaznaczone, że jest to jedyny słuszny sposób. Zresztą sam fakt, że obrazki zżerają transfer skłania raczej do myślenia, że wrzucenie ich na zew. serwer jest tylko ukłonem w stronę opłacających hosting. Jeżeli jest inaczej, to prosiłbym o sprecyzowanie tego w regulaminie. Ja oczywiście do prośby się podporządkuję i przepraszam za kłopot.
  • #40
    Alaknar
    Poziom 11  
    Ekhm...

    A dokładna konfiguracja Twojego sprzętu to...?

    Oczywiście możesz się bawić w puzzle z tym całym hardwarem, możesz nawet próbować to naprawiać własnoręcznie dłutem. Nie wiem tylko po jakiego grzyba wrzucasz tutaj swoje wątpliwości.
    Bo tak - albo oczekujesz pomocy, albo oczekujesz współczucia. W tym drugim przypadku spotka Cię zawód. W tym pierwszym... Również. Przynajmniej dopóki nie udzielisz takich informacji, które pozwolą innym też się pogłowić nad Twoim problemem.

    Mamy już drugą stronę tego wątku i jak na razie udało nam się ustalić model jednej z dwóch płyt głównych, to że zasilacze to "prawdopodobnie no-name", oraz to, że prawdopodobnie masz uwalony jeden slot RAM.

    I wszystko super, tylko nadal nie wiemy co może się w tym sprzęcie faktycznie dziać, bo nie wiemy co to za sprzęt.

    Na chwilę obecną, najbardziej prawdopodobne wydaje mi się, że zasilacze coś spaliły.
  • #41
    comarpl
    Poziom 9  
    Na pewno nie oczekuje cynizmu i szukania dziury w całym. Model zasilacza czy płyty może zasugerować "podejrzanego", jednak domyślać się mogę samodzielnie. Sądziłem, że ktoś kto spotkał się z podobnym problemem i go rozwiązał będzie mógł na podstawie objawów skierować mnie na jakiś tor działania czy w ogóle ich interpretacji i diagnostyki.
  • #42
    dipol
    Poziom 33  
    Nie znam się na płytach ,90% problemów to zasilacze impulsowe (komputery rtv,dvd itd). Zasilacza impulsowego nie sprawdzamy na płycie tylko na sztucznym obciążeniu! Średnio tygodniowo 20-40 zasilaczy przechodzi przez moje ręce. Komputer na którym pracuje kupiłem na złomie za 20zł miało być wszystko kpl .spalone tak stwierdzili w serwisie procesor AMD 3000+ i płyta .Naprawiłem zasilacz i komp śmiga już 2 rok hi. Ok 50% nowych zasilaczy nie trzyma parametrów na stanowisku pomiarowym!!
    A koledzy ci dobrze radzą sprawdź na dobrym zasilaczu a ty jesteś uparty hi
    73!
  • #43
    jankolo
    R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    comarpl, zmień sposób wklejenia grafiki na regulaminowy.
  • #44
    comarpl
    Poziom 9  
    Temat można zamknąć. Wiem dipol, że to na 90% zasilacz. Liczyłem na to, że płytę będzie się dało odratować, ale w tej chwili na innym zasilaczu już nie chodzi wcale.
  • #45
    Alaknar
    Poziom 11  
    Ale ten "inny zasilacz" masz równie crapowaty jak pierwszy! Pożycz albo kup jakiś normalny - OCz, Fortron, Tagan czy inny Cooler Master - i sprawdzaj na nim. Na "no-name'ach", Mustangach czy innych Modecome Feelach możesz testować i miliony różnych kombinacji sprzętowych i zawsze Ci coś może paść.
  • #46
    wyciu91
    Poziom 10  
    comarpl napisał:
    Zapieprza jak królik po koksie.


    heh dobre, uśmiałem się o poranku.
    A co do problemu no cóż, po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi stwierdzam że problem musi tkwić w czymś innym.
  • #47
    gacek161
    Poziom 17  
    Witam. Panowie nie wiem czy kolega ma dokładnie to samo ale ostatnio miałem taki sam problem i u mnie przyczyna była banalna. Po prostu przycisk reset dostał zwarcia. Po załączeniu kompa nie piszczał, wiatraczki pięknie sie kręciły i to było wszystko. Co mogę Ci doradzić to wyjmij płytę z komputera i odpal ja "na stole". Pozdrawiam gorąco.
  • #48
    adamadi33
    Poziom 43  
    Witam, właściwie to nie podałeś marke i model tych płyt głównych.Pozdrawiam.
  • #49
    Alaknar
    Poziom 11  
    Jedna płyta została bodaj zidentyfikowana. Ponadto mamy przypuszczenia, że zasilacze, to jakiś "no-name", czyli crap. Cała reszta jest milczeniem... : )
  • #50
    adamadi33
    Poziom 43  
    Witam za całe złe działanie tych płyt odpowiada bios i sprawa wyjaśniona.Pozdrawiam.
  • #51
    drakomp
    Poziom 19  
    adamadi33 napisał:
    Witam za całe złe działanie tych płyt odpowiada bios i sprawa wyjaśniona.Pozdrawiam.


    Mógłbyś to myśl rozwinąć - tak dla potomnych.