Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Połączenie Kablówka->Router->AP->Laptop - brak inte

27 Maj 2010 19:37 3007 11
  • Poziom 9  
    Jak prawidłowo skonfigurować AP, aby można było odbierać z niego internet poprzez laptopa?

    Budowa sieci:
    - Internet brany jest z kablówki (stałe ip),
    - router jest podpięty pod modem kablówki
    - do routera jest podpięty komputer stacjonarny (internet działa)
    - ap jest u sąsiada i jest podpięty kabelkiem do laptopa

    Obydwa urządzenia się widzą, można je konfigurować, jednak nie można uzyskać dostępu do internetu na laptopie sąsiada.

    Proszę o pomoc.
  • Specjalista Sieci, Internet
    - daj zrzut status AP
    - jaki to AP ?

    na lapie, uruchom CMD.exe, wpisz
    ipconfig /all >>C:\log1.txt 2>&1
    ping www.google.com >>C:\log1.txt 2>&1
    ping 74.125.43.106 >>C:\log1.txt 2>&1
    tracert -d 74.125.43.106 >>C:\log1.txt 2>&1

    załącz C:\log1.txt (załącz nie wklejaj zawartości w posta)

    to samo na stacjonarnym, załącz loga j/w
  • Specjalista Sieci, Internet
    w AP2 (ten od laptopa) wyłącz DHCP server, zapisz, reboot AP, test

    jak nie działa to z laptopa (z CMD.exe)

    ipconfig /all >>C:\log2.txt 2>&1
    ping 192.168.1.1 >>C:\log2.txt 2>&1
    ping 209.85.129.105 >>C:\log2.txt 2>&1

    załącz C:\log2.txt
  • Specjalista Sieci, Internet
    jesteś pewny _wyłączyłeś_ DHCP server w WA501 ?
    bo log pokazuje ze laptop dostał ip od WA501.
    daj zrzut DHCP konfiguracji z WA501
  • Poziom 9  
    DHCP jest wyłączone
    Połączenie Kablówka->Router->AP->Laptop - brak inte
  • Specjalista Sieci, Internet
    po tym jak wyłączyłeś DHCP i uruchomiłeś router, czy uruchomiłeś laptopa ?

    Dodano po 3 [minuty]:

    mea culpa,
    widzę ze w laptopie masz adres IP stały
    czy możesz włączyć automatyczne (IP i DNS-y)
  • Poziom 9  
    Zresetowałem AP i komp i nic.
    AP mam ustawione na clienta, połączony jest z siecią którą wysyła router. Zabezpieczenia ustawione na podstawowe wep (tak jak w routerze).

    W ogóle w statusie szaleje kanał sieci od 1 do kilkunastu.

    Po zmianie na dynamiczny IP nie mogę wejść do AP, a system pokazuje, że IP jest źle skonfigurowane.
  • Specjalista Sieci, Internet
    > W ogóle w statusie szaleje kanał sieci od 1 do kilkunastu.
    tzn że nie łączy,
    może na routerze masz filtrowanie po MAC adresie i nie pozwala AP na podłączenie ?
  • Poziom 9  
    Na routerze jest: "Wireless MAC Address Filtering: Disabled"
    Wszystkie inne filtrowania też są wyłączone.

    Dodano po 9 [minuty]:

    Jak na razie udało mi się rozwiązać problem za pomocą połączenia mostkowego. Podałem MAC AP na routerze i odwrotnie. I to zadziałało, jednak nie jest to rozwiązanie które chciałem.
    Ważne że działa :)

    Dziękuję za pomoc.
  • Specjalista Sieci, Internet
    a nia ma w routerze i AP trybu AP+WDS,
    to winno zrobić most bez problemu i byłyby AP-eki do podłączanie laptopów

    Dodano po 12 [minuty]:

    > W ogóle w statusie szaleje kanał sieci od 1 do kilkunastu.

    jaki kanał jest ustawiony w routerze ?
    standard w europie kanały ważne to 1-13 w USA 1-11
    jak AP-ek myśli że jest jest w USA to skanuje tylko 1-11,
    co twój AP-ek myśli że gdzie jest ? (jakieś ustawienie kraj/country) ?