Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gry DOS problem z uruchomieniem

Milekkal 27 May 2010 23:30 2820 8
    Milekkal
    Level 2  
    Witam,

mam problem z uruchomieniem gry działającej pod DOS. Chciałem sobie popykać w Detroit. Ściągnąłem grę i emulator DOSBox. I zaczęły się schody, aby zainstalować obraz katalogu na wirtualnej partycji muszę wpisać "mount c d:\gry\" ale gdy wpisuję "\" (muszę wcisnąć ctrl+]) wówczas cały zapis przeskakuje na linijkę poniżej. I już nic z tego nie ma. Chciałem przeprogramować klawiaturę, ale jedyne co zrobiłem to wstawiłem zamiast "/" np "ctrl", bo nie mogę bezpośrednio wpisać "\". Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Mam laptopa, więc tradycyjna klawiatura jest poza moim zasięgiem:/

Liczę na pomoc, bo jakoś mnie napadło z tą gierką:D
  • Helpful post
    narkoholik
    Level 30  
    A próbowałeś wpisać kodem ASCII ? (przytrzymać lewy alt i na klawiaturze numerycznej wbijasz 92 - puszczasz Alt) ALT+92
    Nie wiem jaką masz klawiaturę (czy jest numeryczna czy poprzez klawisz funkcyjny), system i sprzęt a Dos Box już nie pamiętam. Czy tam się czasem nie podmienia klawiatura?
    cookie19
    Level 12  
    Spróbuj w aktywnym oknie DOS-Boxa wcisnąć kombinację CTRL+F1 wyskoczy Ci "keymapper" powinno Ci się udać przypisać Backslasha do innej kombinacji klawiszy.
    Milekkal
    Level 2  
    Quote:
    Spróbuj w aktywnym oknie DOS-Boxa wcisnąć kombinację CTRL+F1 wyskoczy Ci "keymapper" powinno Ci się udać przypisać Backslasha do innej kombinacji klawiszy.

No właśnie tylko, że żeby podmienić klawisz na "\" muszę wcisnąć pierw ctrl i tu jest pies pogrzebany... Jak wciskam na swojej klawiaturze przycisk oznaczony symbolem "\" to wyskakuje mi "]"...

Jeszcze nie próbowałem wpisywać ASCII, ale jak tylko będę w domu to ogarnę i przekażę co i jak. Nie mam klawiatury numerycznej, tylko mam poprzez klawisz funkcyjny, ale zobaczymy czy zadziała. Oby, bo mam spore ciśnienie na tę gierkę :D Magisterka pójdzie w odstawkę na jakiś czas ;)

Zastanawiałem się jeszcze czy D-Fend mógłby coś w tym kierunku pomóc?
    Anonymous
    Anonymous  
    Milekkal
    Level 2  
    Jak w notatniku wciskam klawisz "\" to wyskakuje "\".

Generalnie opcja z kodem ASCII jest zdecydowanie najlepsza :) Dzięki za pomoc i już wszystko działa jak należy :) Tzn wreszcie działa jak należy :)
    tzok
    Moderator of Cars
    W pliku dosbox.conf masz zmienną keyboardlayout - zobacz co tam masz ustawione. Zobacz też na końcu tego pliku czy nie masz jakiegoś KEYB xx yyy.
    Milekkal
    Level 2  
    Wpisanie za pomocą kodu ASCII załatwiło sprawę. Niestety wpisywanie w pliku nie dawało zadowalających rezultatów. Tak czy siak dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc :D