Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung RL 41 WCIS - Usterka po zwarciu w instalacji

zapata 29 Maj 2010 14:25 12922 5
  • #1 29 Maj 2010 14:25
    zapata
    Poziom 12  

    Witam!
    W skrócie:
    Podłączyłem zasilacz 12V do tego samego obwodu instalacji 230 na którym jest w/w lodówka. Zasilacz trzasnął (z hukiem prze-konkretnym) dym, smród i wywalony różnicoprądowy w domu. Wszystko ok, wszystkie urządzenia wróciły poza lodówką. Po podłączeniu do sieci na LCD wyświetlają się same 88. rys. nr 1. Po jakimś czasie agregat załącza się i chłodzi normalnie ale nie wiadomo do jakiej temp. Światło się nie świeci i niema żadnej reakcji na przyciski pod LCD. 3 razy po wymontowaniu kondensatora 5uF - rys. 2 (chyba przeciwzakłóceniowy) odczekaniu 30-60 min. lodówka normalnie ruszyła. Więc postanowiłem wymienić ten kondensator - niestety bez rezultatów. Żeby smutno nie było - elektrownia często jaja sobie u nas robi więc postanowiłem podpiąć ją do UPS'a licząc na fart - że znowu jakoś ruszy normalnie ale po tamtych 3 próbach nie udaje mi się już jej poprawnie uruchomić. Lodówka ma 2,5 roku więc po gwarancji.
    Reasumując - wymiana kondensatora nic nie dała, ani na tym ani na starym nie udaje się juz jej poprawnie uruchomić- jest podłączona bo agregat co jakiś czas się załącza i chłodzi ją poprawnie.

    Od czego zacząć? gdzie szukać usterki? - płyta dosyć prosta - pomierzyłem wszystkie diody ale są ok. :/

    Z góry serdeczne dzięki za pomoc - przez tą lodówkę sypiam w "korytarzu na sankach" - kobita średnio szczęśliwa ;)

    Samsung RL 41 WCIS - Usterka po zwarciu w instalacji Samsung RL 41 WCIS - Usterka po zwarciu w instalacji

    0 5
  • #2 29 Maj 2010 19:57
    samsu100
    Poziom 22  

    Ten kondensator współpracuje z kompresorem i nie jest filtrem pz. Najprawdopodobniej chłodziarka wchodzi w tryb pracy awaryjnej, czyli realizuje program awaryjny pozwalający w pewnym zakresie użytkować chłodziarkę.
    Proponuję spróbować następujący test: Kiedy przyciski Super Freeze + Vacation zostaną wciśnięte równocześnie na 8 sekund (włącznie z 4-sekundowym miganiem LED), urządzenie wyemituje
    dźwięk „Ding-Dong" i włączy funkcję autodiagnostyki. Na wyświetlaczu powinne zapalić się jakieś znaki. Jeśli nie uda się wprowadzić ją w ten stan myślę że uszkodzona jest płyta głowna i należy ją wymienić. Raczej nie jest to uszkodzenie zasilacza gdyż chłodziarka wchodzi w tryb awaryjny a do tego potrzebuje wszystkich napięć (12V, 5V,) Jeśli pojawią się jakieś znaki to proszę je opisać.

    0
  • #3 29 Maj 2010 22:10
    zapata
    Poziom 12  

    tak więc lodówka robi "ding-dong", dwa razy mignie i wszystko znika :/ po pewnym czasie znowu robi ding-dong ale nic się nie pojawia.

    Czy można jakoś "wyresetować" ustawienia? A może wymienić kondensatory na płycie?

    A czy ewentualnie wymiana płyty to duży koszt? Gdzie szukać takiej płyty?

    0
  • #4 01 Cze 2010 19:18
    zapata
    Poziom 12  

    Niestety..

    wymiana kondensatorów nic nie pomogła :/

    0
  • #5 02 Cze 2010 18:07
    K_andy
    Poziom 17  

    podaj nr. serwisowy lodówki, sprawdzę cenę modułu.

    0
  • #6 02 Cze 2010 21:23
    zapata
    Poziom 12  

    Płyta naprawiona.
    Pomierzyłem dziś wszystkie tranzystory i stabilizatory- znalazłem uszkodzony.
    Po wymianie stabilizatora 7805 lodówka śmiga jak nowa.

    Temat do zamknięcia. Dzięki za pomoc.

    0