Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Astra F 1.4 c14nz benzyna+LPG - szarpanie dziwne?

marek1984-221 29 Maj 2010 18:20 7956 15
  • #1 29 Maj 2010 18:20
    marek1984-221
    Poziom 9  

    Witam.
    Mam problem z Astrą F1993r 1.4 c14nz.
    Autko, jak ma zimny silnik, chodzi dobrze a jak przejadę parę km w ciepły dzień, to silnik zaczyna przerywać po zagrzaniu.
    W zimne dni, jak się tak nie nagrzewa to jest ok a jak jeszcze przełączę na LPG to dodatkowa występują wystrzały.
    Dodam, że są nowe świece, przewody, kopułka i palec.
    Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu.

    1 15
  • #2 29 Maj 2010 21:31
    T5
    Admin grupy Samochody

    Kompresja do pomiaru na początek.Wałek i wszystko co pod nim do oceny.Czujnik temp.do sprawdzenia.Sonda lambda też.

    0
  • #3 30 Maj 2010 07:31
    marek1984-221
    Poziom 9  

    Kompresja jest ok,czyli pasowałoby podłączyć pod komputer samochód?

    0
  • #4 30 Maj 2010 08:27
    sableeck
    Poziom 16  

    Tak jak Kolega T5 Napisał - czujnik temperatury do sprawdzenia i zapewne wymiany - nie wymaga to komputera. Zobacz tutaj Link. A jak spalanie? Bo pewnie wzrosło? Pozdrawiam

    0
  • #5 30 Maj 2010 08:41
    marek1984-221
    Poziom 9  

    Spalanie ma teraz 10L lpg na sto km,kiedyś było conajwyżej 9L,czujnik wymienie ,a co sądzicie o tanich sondach na allegro?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Spalanie ma teraz 10L lpg na sto km,kiedyś było conajwyżej 9L,czujnik wymienie(to ten przy chłodnicy?) ,a co sądzicie o tanich sondach na allegro?

    0
  • #6 30 Maj 2010 08:46
    sableeck
    Poziom 16  

    Często są mocno chińskie, z wybitym dumnie "BOSCH". Żywotność takich potrafi być dyskusyjna. Najpierw proszę sprawdzić czy tamta działa. Czujnik temperatury do sterownika jest z tyłu/pod kolektorem ssącym. Pozdrawiam.

    0
  • #7 30 Maj 2010 08:56
    marek1984-221
    Poziom 9  

    Dziękuję bardzo za pomoc.
    Mam nadzieję, że sobie jakoś teraz poradzę.

    0
  • #8 30 Maj 2010 10:49
    KS2507
    Poziom 23  

    Sprawdź też świece,przewody WN i Cewkę zapłonową,gdy auto strzela na LPG to głównie jest to wina zapłonu.

    0
  • #9 04 Cze 2010 19:57
    marek1984-221
    Poziom 9  

    Czujnik sprawdzony,byłem u speca podłączył komputer i nic nie wykazało,a dalej szarpie i strzela,może żeczywiście należy problemu szukać w cewce lub w module???

    0
  • #10 05 Cze 2010 19:59
    artmik
    Poziom 11  

    A wymieniałeś kiedykolwiek filtr powietrza, filtr gazu + regulacja instalacji?
    U mnie (lanos) instalacja jest czuła także na filtr powietrza, a i coroczną regulację instalacji LPG z wymianą filtra gazu (przed przeglądem) warto zrobić

    0
  • #11 05 Cze 2010 20:08
    marek1984-221
    Poziom 9  

    Wymienione filtry,pozatym na benzynie też szarpie tylko wystrzałów niema.

    0
  • #12 06 Cze 2010 00:00
    KS2507
    Poziom 23  

    Witam!
    Kolego ja mam silnik X14XE i miałem takie same objawy,uszkodzona była cewka zapłonowa.

    0
  • #13 27 Cze 2010 08:18
    marek1984-221
    Poziom 9  

    Przyczyna leżała w module zapłonowym.

    0
  • #14 27 Cze 2010 09:17
    cell79
    Poziom 9  

    Witam wszystkich.

    Posiadam Forda Mondeo mk1 z instalacją gazową i miałem takie same objawy i okazało sie że cewka miała przebicie po wymianie cewki na inna ze szrotu co mnie kosztowało 100 zł autko prowadzi się idealnie

    0
  • #15 30 Gru 2011 10:58
    szumilek
    Poziom 2  

    Witam wszystkich.
    Mam problem z moją Asterką 1,4 94r problem polega na tym że strasznie szarpie na ciepłym silniku w momencie szarpania zapala się kontrolka check na sekundkę i gaśnie i w tym samym czasie co ona się zapala to szarpnie, odczucie jest takie jak by odcinało zapłon bo gdy ona gaśnie i samochód zaczyna pracować normalnie to jest wystrzał nie spalonego paliwa, a i dodam że to się dzieje gdy dodaje gazu obojętnie czy na luzie czy jadę nie wchodzi na wyższe obroty. Bardzo proszę o pomoc.

    0
  • #16 05 Sty 2012 09:57
    adamus40
    Poziom 10  

    ja stawiałbym na czujnik temperatury ale sprubuj jeszcze odłączyć sonde i zobacz czy szarpie

    2