Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Trilux 2102; pali bezpiecznik sieciowy

pawelwdowczyk 25 Aug 2004 18:44 4807 14
    pawelwdowczyk
    Level 11  
    Witam.
    Pali mi się bezpiecznik sieciowy w momencie włączenia.
    Sprawdziłem mostek (ok) i kondensatory w okolicy
    po wylutowaniu transformatora objaw ten sam.

Nie jestem doświadczony w naprawach RTV ale przeglądając posty zauważyłem że wypowiada się na forum dużo doświadczonych osób.
    Może ktoś miał podobny problem?
    GKVIDEO
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam sprawdz pozystor jest to taka biała lub czarna "plastikowa puszeczka "do niej przyłączona jest pętla rozmagnesywująca.
    GKVIDEO
    VIP Meritorious for electroda.pl
    przepraszam byłem w trakcie pisania jak kolega wyżej już ci to powiedział.
    paw2501
    Level 22  
    wylutuj najlepiej pozystor i wtedy odpal tv
    pawelwdowczyk
    Level 11  
    Faktycznie po wylutowaniu pozystora (przy cewce rozmagnesowującej) bezpiecznik przestał się palić, ale po podłączeniu raszty zasilacza bezpiecznik znowu się zaczął palić.

Reasumując:
    - uszkodzony pozystor
    - tranzystor T601 IRF1BC30G
    - zwarta dioda po stronie wtórnej w gałęzi 118V

Kupiłem części wieczorem uruchomię i zobaczymy czy to wszystko.
    Serwis1

Level 23  
    Sprawdź rezystory z plus 300 V 270k i 820 k. Zamiast bezpiecznika na czas naprawy zawsze żarówka 60Wat .
    Zbynio1
    Level 17  
    Zobacz co sie dzieje, gdy wlaczysz odbiornik z wyciagnietym T 601. Jak nadal jest zwarcie, to sprawdz diody w mostku oraz pierwszy filtr. Moga zwierac pod napieciem.
    pawelwdowczyk
    Level 11  
    Po wymianie części telewizor się uruchomił.
    Jednak po 20min podobno pojawiła się pionowa poszarpana linia i zgasł.

Padło:
    - dioda w gałęzi 118 <- wlutowałem zamiennik (tak twierdził gość ze sklepu, nie sprawdziłem tego)
    - tranzystor T601 IRF1BC30G (ponownie)
    Zauważyłem że stracił pojemność kondensator 10micro / 40V w gałęzi 118V

Wymieniłem to wszystko (diodę kupiłem taką jaka powinna być i obecnie zapala się dioda czuwania (choć mam wrażenie że pali się trochę słabiej). Telewizor nie reaguje na pilota.
    DiZMar
    Level 43  
    pawelwdowczyk wrote:
    Po wymianie części telewizor się uruchomił.
    Jednak po 20min podobno pojawiła się pionowa poszarpana linia i zgasł.

Wygląda na to, ze masz albo uszkodzone cewki odchylające (zwierają po nagrzaniu) albo gdzieś w torze cewek odchylających zimny lut. Przerwa robi się pod wpływem nagrzewania. Sprawdź oczywiście tranzystor linii. Może to być również trafo WN.
    Myślę, że do pord Serwis1 zastosowałeś się. Przerwa któregokolwiek z wymenionych rezystorów powoduje padanie T601-IRF...
    pawelwdowczyk
    Level 11  
    Wylutowałem Transformator WN. Po sprawdzeniu okazało się że jest przerwa między 5 a 8 nóżką.

W sklepie elektronicznym krzykneli 69zł (wydaje mi się dużo) za trafo. Czy to normalna cena?
    paw2501
    Level 22  
    Witam!
    Sprawdz jeszcze w www.cybor-tech.com.pl ,tylko musisz sie skontaktowac telefonicznie.
    pozd.
    Paweł
    DiZMar
    Level 43  
    TRA. 40332-10=HG52082=HR8377 jest w www.cybor-tech.com.pl , za 40zł + przesyłka ale przypadkiem nie kup HR7535, bo to też odpowienik 40332.10 ale do Thomsona a w Triluxie nie pójdzie.
    pawelwdowczyk
    Level 11  
    Wymieniłem transformator wn.
    Telewizor działa.
    Dziękuję wszystkim za rady i pozdrawiam