Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Multimetr FlukeMultimetr Fluke
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pompa trzyfazowa nie rusza.

29 Maj 2010 23:39 5736 14
  • Poziom 10  
    Witam. Mam takie stare urządzenie z pompą trzyfazową i problem w tym że, ostatnio nie chce odpalić. Po załączenie stycznik (Stycznik LC1D1810) zadziała ale silnik w pompie tylko tyknie i niekręci. Jedyne co to się nagrzewa. Jak można sprawdzić czy pompa jest sprawna z pominięciem stycznika? Lub co innego może być problemem?
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • Poziom 26  
    A typ silnika, typ pompy, czy ma hamulec, itd itp to nie możesz podać? A ośka silnika się kręci ręką lekko czy jest zablokowana gdy silnik jest wyłączony? A dochodzą do niego trzy fazy gdy zadziała stycznik? A jak dochodzą to wyłącz zasilanie, wyjmij kabel z gniazda i sprawdź w silniku na zaciskach kabla czy uzwojenia mają przejścia na przykład brzęczykiem... A masz uprawnienia do grzebania w takim sprzęcie? Przypuszczam, że musisz wezwać elektryka z uprawnieniami... bo zaraz moderator Ci tu walnie ostrzeżenie, że grzebanie w silniku 230 V bez wiedzy i uprawnień typu E grozi śmiercią lub poważnym kalectwem...
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź. Jak sprawdzałem to w jak zadziałał stycznik to na l1 było 228V na L2 460V a na L3 0. Sam wał w silniku chodzi lekko. Czyli stycznik padł?
    Co do parametrów pompy i silnika to przyznam że nie spisałem.
  • Specjalista elektryk
    cepilek napisał:
    ... bo zaraz moderator Ci tu walnie ostrzeżenie...

    Eee tam zaraz ostrzeżenie! => Lepiej od razu bana dożywotnio i spokój! :D

    mikr23 napisał:
    Jak sprawdzałem to w jak zadziałał stycznik to na l1 było 228V na L2 460V a na L3 0.

    Coś niepokojące są te wyniki :cry:. Zrób jeszcze raz, na spokojnie, pomiar na stykach stycznika bez jego włączania.
    Pomierz napięcia L1, L2, L3 względem N lub PE. Zanotuj wyniki i przedstaw je jeszcze raz.
  • Poziom 10  
    Więcej danych o pompie: pompa grundfos, typ CHI 12-30 x1152231, model C 4f720009. Do tego stycznik LC1 D1810 z LA1 DN22. Co jeszcze zauważyłem to transformator dający zasilanie na stycznik i układ nie daje napięcia 24V tylko 5-6V. Może on jest problemem?

    Dodano po 9 [minuty]:

    Na stykach przy wyłączonym styczniku jest po 0V.
  • Poziom 26  
    Mierzyłeś zapewne za rozwartymi stykami, a zmierz po przeciwnej stronie styków i podaj wartości napięć w stosunku do N lub PE a potem załącz stycznik i podaj wartości na wszystkich liniach po tej stronie co teraz mierzyłeś czyli za stykami – jesteś pewny, że stycznik łączy wszystkie linie (fazy)? Zmierz też po załączeniu stycznika napięcie na stykach gdzie kable wchodzą do silnika wszystkich trzech linii w stosunku do N lub PE. Skoro w pierwszym poście pisałeś, że silnik się grzeje, to pewnie stycznik działa i dochodzi tylko jedna lub dwie fazy zamiast trzech i stąd silnik stoi i nie ruszy? Stycznik LC1-D1810 jest na 24 Volt AC na pewno?: http://www.scat-technology.ru/en/lc-contactors/lc1-d1810-220.html,. No to faktycznie transformator zepsuty jak nie daje tyle? Może tylko ledwo ledwo jakąś jedną fazę załączy i stąd silnik się grzeje? Może przeczyść wszystkie styki i połączenia przewodów a jak przewody od trafa lutowane to polutuj jeszcze raz? Może zimny lut na trafie?
  • Poziom 10  
    Witam. Posprawdzałem wszystko, wymieniłem jeden przewód bo był fatalnie podłączony i teoretycznie powinno działać. Ale nie działa. Udało mi się dostać do pompy i po załączeniu stycznika jest na każdym podłączeniu 229V więc czemu nie działa? Pompa z tego co się dowiedziałem zatrzymała się jak zwiększali moc w lokalu (fajnie że uprzedzili o odłączaniu faz) czy coś mogło się stać z nią jak w czasie pracy odłączyli 1 lub 2 fazy?
  • Poziom 25  
    mikr23 napisał:
    czy coś mogło się stać z nią jak w czasie pracy odłączyli 1 lub 2 fazy?
    Jeśli dwie to nie, ale jeśli odłączyli jedną to mógł się spalić silnik, ale o tym dowiedziałbyś się bardzo szybko gdyż każde załączenie takiego silnika powoduje "wywalenie bezpieczników". Nawiasem mówiąc co to za fachowcy robiący modernizację "online" i to po jednej fazie? :]

    Sprawdź czy po załączeniu stycznika, na silniku są na pewno 3 różne fazy
  • Poziom 10  
    Są no pewno bo wcześniej na tej linii jest urządzenie które koniecznie musi mieć trzy fazy i działa. A czy taka pompa nie ma gdzieś kondensatora rozruchowego?
  • Poziom 20  
    mikr23 napisał:
    Udało mi się dostać do pompy i po załączeniu stycznika jest na każdym podłączeniu 229V więc czemu nie działa?

    A mierzyłeś napięcie międzyfazowe.Trzyfazowe nie mają kondensatora.
  • Poziom 25  
    mikr23 napisał:
    A czy taka pompa nie ma gdzieś kondensatora rozruchowego?
    Nie ma czegoś takiego jak kondensator rozruchowy do trójfazowego silnika.
  • Poziom 13  
    mikr23 napisał:
    Są no pewno bo wcześniej na tej linii jest urządzenie które koniecznie musi mieć trzy fazy i działa. A czy taka pompa nie ma gdzieś kondensatora rozruchowego?


    Do czego służy to tajemnicze urządzenie? Czy nie jest to przypadkiem zabezpieczenie tegoż silnika ( np. przed zanikiem fazy lub przeciążeniem)?
  • Poziom 10  
    To wcześniejsze urządzenie to piec elektryczny i bez 3 faz nie załączy się.
    A czy z poziomu zwykłego mieszkańca mogę miernikiem zmierzyć napięcie międzyfazowe? Bez dostępu do głównej skrzynki?
  • Poziom 26  
    A czy z poziomu zwykłego mieszkańca mogę miernikiem zmierzyć napięcie międzyfazowe? Bez dostępu do głównej skrzynki? - Możesz na zaciskach stycznika i silnika o ile masz miernik na 440 - 600 Volt zmiennego to mierzysz pomiędzy L1 a L2, pomiędzy L2 a L3 i pomiędzy L3 a L1 i w tych trzech przypadkach powinno być około 440 Volt zmiennego. Taki pomiar międzyfazowy przy wyłączonym styczniku na przyjściu napięcia do niego ujawni na przykład, że zamiast trzech faz masz dwie... A w innym przypadku przy włączonym silniku może ujawnić dodatkowo inne ciekawe rzeczy gdy rozkład napięcia nie jest jednakowy... lub gdy pomiędzy liniami na silniku będzie ZERO na przykład? A może Ci "fachowcy" coś Ci pokombinowali z fazami o czym Ci wyżej pisał marian_em?
    PS - akurat grzałki pieca bez jednej fazy na pewno będą grzać o ile nie mają zabezpieczenia zanikowego a silnik bez jednej fazy nie ruszy, nie mówiąc nawet o tym, gdy ma zabezpieczenie zanikowe o jakim pisze Ci kolega beczka wyżej. Przy wyłączonym silniku i wyjętej wtyczce z gniazda "przedzwoń" uzwojenia silnika pomiędzy liniami tak jak mierzyłeś napięcie międzyfazowe wyżej zwykłym brzęczykiem zrobionym z baterii i sygnalizatora komputerowego czy żaróweczką połączonymi w szereg a dowiesz się czy uzwojenia silnika nie są spalone czy mają "przejście"... Sprawdzając linie do masy sprawdzisz brzęczykiem czy uzwojenia nie mają czasem zwarcia do masy itd itp.... Są jak widzisz różne metody diagnostyki... Brzęczyk zastąpisz dobrym omomierzem a zmierzysz wiele rzeczy i się dowiesz wszystkiego... Skoro masz woltomierz na 230 V to może masz i na 600 Volt jak i omomierz, czasem w miernikach uniwersalnych są i brzęczyki na zakresie omomierza? Jeżeli jednak nie jesteś elektrykiem to odradzam pracę i pomiary przy rozkręconych tabliczkach zaciskowych silnika czy stycznika pod napięciem... Musisz mieć do tego uprawnienia "E" jak Ci zaraz tu napisze moderator zapewne... Bezpieczniejsze będą pomiary omomierzem na przejścia i to samo w zasadzie możesz zdiagnozować z małym jednym wyjątkiem: omomierzem nie stwierdzisz czy masz trzy różne fazy czy tylko dwie fazy a trzecią udaje jedna z pierwszych... Możesz też wezwać tych fachowców co Ci tam gdzieś robili na linii i powiedzieć, że o od ich wizyty pompa Ci nie chodzi - nie możesz tak zrobić?
  • Poziom 10  
    Dzięki za radę. Powiadomiłem elektryka niech sprawdzi linie. A jak to nie pomoże to sprawdzi silnik w pompie. Problem w tym że ciężko się do niego dostać nie mówiąc o wyciągnięciu (trzeba spuścić całą wodę z urządzenia).