Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Astra I diesel - falowanie obrotów i gaśnięcie na luzie

115750 30 May 2010 12:50 3240 4
    115750
    Level 20  
    Mam od wczoraj problem z moją Astrą (1.7D 60KM).
    Otóż na luzie i na biegu (ale bez gazu) zaczynają sobie falować obroty. Czasem silnik gaśnie. Gdy doda się gazu, to zjawisko to już nie występuje.
    W czasie jazdy na niskim biegu w związku z falowaniem obrotów samochód potrafi sam sobie nagle przyspieszyć.

Coś takiego zdarzało mi się już wcześniej (ostatnio 3 lata temu) ale samoistnie ustąpiło następnego dnia.
    Nie tankowałem od ostatniej jazdy paliwa, więc nie wiem co się dzieje.
    3 dni wcześniej jednak zmieniany był filtr paliwa u mechanika.
    Poza tym zauważyłem pewną prawidłowość, że problem ten teraz jak i dawniej pojawiał się tylko w ciepłe, słoneczne dni, gdy samochód się nagrzał na słońcu.

Spotkał się ktoś z takimi objawami?
    gacek161
    Level 17  
    Bije sie w pierś. Mój bład przepraszam.
    115750
    Level 20  
    Dziś zbadałem sytuację dokładniej i okazało się, że po starcie silnika na luzie pracuje on ok. minutę prawidłowo, a później jakby zaczynał się dławić i gaśnie.
    Sytuacja powtarza się mniej więcej 3-5 razy. Później po krótkim potrzymaniu go na gazie już pracuje mniej więcej ok.

Czy myślicie, że te problemy mają związek z niedawną wymianą filtra paliwa?
    Mihas66
    Level 22  
    u mnie w dtlu czyli praktycznie ten sam silnik na lewym filtrze paliwa niby wszystko było ok ale silnik się zapowietrzał i gasł a nie sam sobie zwiększał obroty...
    115750
    Level 20  
    Problem rozwiązany.
    Pojechałem do mechanika, który wymieniał filtr paliwa. Zarzekał się, że to na pewno nie jego wina ale że (łaskawie) może to obejrzeć i pouszczelniać przewód przy filtrze.
    Pogrzebał coś przez pół godziny i jak ręką odjął, wszystko działa dobrze. Wielce zdziwiony był.