Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nowa TNK HD - dekoder ADB 2850 ST

jozefg 31 May 2010 10:55 153116 157
phoenixcontact
    curik
    Level 2  
    Bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą i wiarygodna odpowiedź. Pozostaje kwestia wyszukania zasobów finansowych za realizację tematu:)
  • phoenixcontact
    mario883
    Level 10  
    Ja mam podobny problem, mam zewnętrzny 320gb,i tuner mi go nie wykrywa tzn.widzi go próbuje zainstalowac ale po 2-3 minutach pisze ze mam sprawdzic dysk.Ma ktos jakąś metode?Z góry dziekuje.:|
  • phoenixcontact
    HUMBAK
    Level 11  
    Nie piszesz nic co to za dysk. Na mojego nosa, to dysk pobiera za duży prąd z USB i tuner nie może go "uciągnąć"
    slawek6668
    Level 9  
    Witam,

Tnk HD posiadam od 3 miesięcy i jestem bardzo zadowolony poza brakiem ułożenia własnej listy kanałów ale z tego co piszecie jest szansa na to,że to poprawią :-)
    Postanowiłem kupić dysk przenośny 3,5" 500GB z osobnym zasilaniem, bardzo dobrze współpracuje z dekoderem.Jak pisaliście póki co nie ma opcji żeby zgrać pliki na kompa,ale zastanawiam się czy można podzielić dysk tak aby dekoder nie formatował go w całości ??Chodzi o dane ,które są na jednej z partycji mojego dysku?
    MiL999
    Level 26  
    Tunery ADB ma telewizja N i Multimedia. Ja mam ten od multimedii, co prawda inny model ale też w standby pobiera 18W bez przerwy. Widocznie nie chce im się tego poprawić.
    WMichał
    Level 32  
    Jak na razie nie ma możliwości, aby dysk podzielić w taki sposób, aby część była zarezerwowana dla dekodera a część dla komputera.
    HUMBAK
    Level 11  
    Nie należy zapominać, że audycje nagrane na dysku są również zakodowane w Conax i muszą przejść przez kartę dekodująca w dekoderze. Nie sadze żeby była możliwość kiedyś przerzucenia tego na PC i oglądać, zresztą po co?.

Co do pobierania prądu w stanie czuwania trzeba wiedzieć, że konwerter jest cały czas zasilany i należało by zrobić pomiar po odłączeniu konwertera i wtedy będzie rzeczywisty pobór prądu przez dekoder na czuwaniu.
    WMichał
    Level 32  
    Ja ostatnio na innym forum znalazłem, że dekoder ten pobiera mniejszą wartość niż podane na tym forum 18 wat w stanie czuwania.
    Ma ktoś może jeszcze jakieś inne dane, ewentualnie może wykonać pomiary?
    mickeymouse
    Level 12  
    Witam,

Jeżeli można to mam kilka pytań trochę bardziej technicznych:

1) Jak podaje ulotka na stronie ADB w środku tego tunera jest "Operating system: Linux" - zdaje się, że zgodnie z licencją GPL powinny być w takim razie dostępne źródła jego oprogramowania (czy też przynajmniej jego części). Ktoś widział?

2) Wg tej samej ulotki w środku jest "Main CPU: STi7111". Znalazłem tylko taki krótki opis. Czy ma ktoś pełny datasheet? Jest w ogóle dostępny, czy też jest to tajne (bo na stronach ST nie ma)?

3) Wspomniana w pkt. 2 ulotka informuje, że STi7111 ma wyjście YPbPr, natomiast ADB 2850ST ma w kablu euro wyjście RGB ... dałoby się jakoś prosto wrócić do YPbPr (teoretycznie zależności pomiędzy RGB i YCbCr to prosta matematyka, tylko czy równia prosta do realizacji analogowej)? Czy po zdjęciu obudowy można ten sygnał wyprowadzić na zewnątrz (pełny datasheet 7111 pomógłby w tej odpowiedzi)?

4) Zrobiłem ze starego kabla monitora analogowego kabel euro-scart (są tam trzy pary dobrej jakości przewodów 75ohm do podłączenia RGB). Problem w tym, że w tym kablu jest tylko 11 przewodów. Połączyłem: audio - 1 -> 2, 3 -> 6, 4 -> 4, trzy pary RGB 5,7,9,11,13,15 -> 5,7,9,11,13,15 oraz "RGB-selection voltage" 16 -> 16 i masy na obudowie 21 -> 21. Obraz jest przesyłany, ale nie ma synchronizacji. Którego połączenia brakuje? Gdzie jest sygnał synchronizacji przy połączeniu RGB?

Pozdrawiam,
    Mickey

PS. Podłączyłem dysk ADATA CH94 i działa poprawnie z tym tunerem. Wydaje mi się, że każdy dysk działający ze zwykłym pojedynczym kablem USB powinien działać bez dodatkowego zasilania. Niestety nie da rady bez zasilacza podłączyć dysku z kablem "Y" (dwie wtyczki USB). Dotyczy to urządzeń USB 2.0, bo 3.0 ma większą wydajność prądową i nie wiem jaki kabel dają.
    kazikszach
    Level 37  
    Brakuje połączenia sygnału video, czyli 19>20 i tam pójdzie synchronizacja.
    tppk
    Level 10  
    Prosze o podpowiedz/porade
    - mam podłaczony ww. dekoder do tv 40w-4500 po HDMI.
    Problem mój polega na tym ze, aby uruchomic N`ke musze najpierw w tv ustawic sygnał na HDMI ktorym jest spiety dekoder/tv i dopiero wtedy moge uruchomic dekoder
    Czy mozna tak ustawic tv, aby zawsze startowal z ustawionym HDMI bez koniecznosci recznego ustawiania. Obecnie domyslnie startuje jako program tvp1 z anteny zwykłej
    z góry dziekuje za pomoc
    Anonymous
    Anonymous  
    CSA
    Level 12  
    ale odpowiedź :)

w instrukcji tego nie ma i niestety nie można tak zrobić, jest to kwestia obsługi HDMI/CEC przez oba urządzenia, gdyby współpracowały ze sobą automatycznie włączyłby się odpowiedni HDMI gdy włączymy dekoder, w Panasonikach mozna sobie to jeszcze obejść w ten sposób że ustawia się HOTEL MODE (też nie ma tego w instrukcji) twoja sonówka z tego co kojarzę nie ma takiej opcji
    HUMBAK
    Level 11  
    Czy ktoś wie co może być przyczyną takiego zachowania się nagranego filmu.
    Nagrywam film np. na czas, film oczywiście się nagrał, ale po około minucie odtwarzania film się zatrzymuje, robi się klatka stop, lub rzadziej czarny ekran. Po naciśnięciu przycisku info na pilocie podczas odtwarzania, ale w czasie zacięcia filmu leci czas nagrania jak by film był odtwarzany (no bo jest, nie zatrzymuje odtwarzania). Po chwili film sam zaskakuje i leci znowu jakieś dwie trzy minuty po czym znowu to samo i tak w kółko.
    Dysk zapełniony jakieś 10% 640GB. Zresztą działało wszystko dobrze cały czas. Nie wiem od kiedy ta anomalia nastąpiła. Audycje, które mam na dysku nagrane wcześniej np." Kariera Nikodema Dyzmy" w HD i inne filmy sprzed zauważenia usterki odtwarzają się dobrze.

To co kombinowałem, to odpinałem dysk od dekodera, ale nic to nie dało. Dalej nic nie robię bo nie wiem co . Dysk odpiąłem od dekodera. Zauważyłem, ale już wcześniej, że dekoder jest szybszy bez dysku.
    kazikszach
    Level 37  
    Jakim kablem masz połączony dekoder z tv?
    Kilka tygodni temu testowałem nowy tv Sharp Qutron z "n" rekorderem i też miałem przypadek, że na niektórych nagraniach ginął obraz i dźwięk, ale na dekoderze sekundy odliczał, ekran ciemny i żadnego komunikatu.
    Działo się tak na kablu HDMI, na euro dobrze, program z anteny cały czas dobry.
    Te dekodery mają podobne oprogramowanie, więc może coś z nim.
    HUMBAK
    Level 11  
    TV podłączony po HDMI od samego początku, ten sam kabel. Problem jak pisałem występuje od około miesiąca, a TNK HD mam już ponad pół roku i nagrywanie było O.K

Sprawdziłem teraz po euro i jest tak samo jak po HDMI, czyli są te przerwy, a licznik czasu sekundy odlicza.

Edit:
    Co do nagrywania audycji z problemem, który opisałem wyżej wystarczy sformatować dysk w komputerze i podłączyć do dekodera. Taką operacje wykonałem dwa razy i nagrywa O.K. Ale w takim razie nie polecam archiwizować filmów. Filmy nagrane podczas nagrywania poprawnego będą zawsze odtwarzane poprawnie pomimo ewentualnego ponownego wystąpienia tej usterki. Nie wiem co powoduje ten objaw po jakimś czasie (u mnie to wystąpiło po jakiś czterech, pięciu miesiącach)
    Przy okazji dysk sprawdziłem w programie Ashampoo HDD Control. Wykazało, że dysk jest bez żadnych usterek. Przeskanowałem nawet powierzchnię dysku co trwało około czterech godzin. Nie było żadnego BAD sektora.
    MiL999
    Level 26  
    Może ktoś z szanownych moderatorów mi w końcu wyjaśnić za co usuwane są moje posty z tego tematu? Czy pytania o nagrywanie na dysk w tym dekoderze czy o jego funkcjonalność to pytania nie na temat lub pytania zaniżające poziom tego forum? Co w takim razie jest na poziomie? Może ktoś inny też chciałby się tego dowiedzieć, może to kogoś interesuje, ale widocznie tutaj nie ma takiej możliwości bo tu obowiązuje cenzura i tylko moderatorzy decydują co można pisać a co nie. To już chyba kiedyś było.

Moderated By jozefg:

Poczytaj cały temat a nie tylko tytuł - o dysku jest już tu chyba wszystko

rabson
    Level 12  
    A ja mam jeszcze jedno pytanie, które chyba w całym temacie nie padło.

Załóżmy, że mam ten dekoder. Uruchamiam go u siebie w domu, aktualizuje sobie soft, aktywuje się itd. Mogę już oglądać kanały i wszystko fajnie i pięknie.

Teraz np planuję pojechać na działkę i chcę zabrać dekoder ze sobą. Na działce nie mam anteny satelitarnej a tylko zwykłą siatkową. Po prostu chcę oglądać sobie telewizję cyfrowa naziemną. Czy dekoder wystartuje bez anteny satelitarnej ? Czy da się DVB-T oglądać bez podłączenia pod satkę ?

Z góry thx za info.
    lutkolba
    Level 13  
    Da się.Zrobiłem tak na próbę i odbierałem programy naziemnej telewizji po przeniesieniu dekodera do syna bez podłączenia do satelity.
    rabson
    Level 12  
    No ja zakupiłem ten dekoder i w domciu śmiga aż miło. Niestety po odłączeniu zasilania i przewiezieniu na działkę wymaga anteny bo chce sprawdzić aktualizację. Gdy w domu potem go podłączyłem, podobnie jak na działce bez satki nie chciał zaskoczyć. Gdy podłaczyłem antenę satelitarną wystartował.

Jeżeli udało Ci się tak zrobić, to w jaki sposób to uczyniłeś ? Troszkę to głupie :/ Teraz będę miał kupić jeszcze antenę na działkę a chwilowo chciałem pominąć ten koszt.

Bez anteny zatrzymuje mi się na ekranie z zerowym sygnałem i siłą z satelity i dupcia :( Kiedy naciskam setup mogę pobrać listę kanałów DVB-T ale nie mogę ich oglądać bo po wyjściu z setup znów mam ekran z ustawieniami antey sat :(
    lutkolba
    Level 13  
    Witam.Jak pisałem przewiozłem tuner do syna który wynajął mieszkanie i chcieliśmy sprawdzić czy od strony z której jest okno i możliwość zamontowania anteny jest odbiór naziemnej telewizji cyfrowej.W przypadku pozytywnego efektu zamierzał kupić tuner DVB-T bo w jego telewizorze ma tylko głowice analogową,zamiast płacić za kablówkę.Uzyskałem bez żadnych kombinacji odbiór programów z samej anteny która służyła mi kiedyś do odbioru analogowego.Podłączenie do telewizora miałem po HDMI.Można to samo sprawdzić bez wożenia tunera na działkę wyłączając antene satelitarną i podłączyć samą antenę do naziemnych programów.Możliwe że na działce sygnał jest za słaby.
    rabson
    Level 12  
    No tak, ja zamiast sprawdzić najpierw w domu zawiozłem od razu na działkę ;)

Niestety ani tam ani tu nadal nie chce mi wyświetlać tylko kanałów DVB-T po odłączeniu zasilania :( Cały czas po zaniku napięciu przy ponownym uruchomieniu woła sygnału z satki :( jak dostarczę go, dekoder działa w pełni. Oczywiście potem mogę już kabel od satki odpiąć i DVB-T bez problemu śmiga. Problem jest tylko po zaniku napięcia :(

Po co mam na działce oglądać analoga, skoro jak pojadę, to mogę ze sobą zabrać dekoder i oglądać cyfrową ?

Teraz pytanie do kogoś, kto ma jakiś pomysł czemu mi nie idzie a innej osobie tak. Model ten sam i mam ostatnią aktualizację.
    WMichał
    Level 32  
    Jak już masz ten ekran aktywacyjny z wskaźnikami siły i jakości to na dole powinien znajdować się przycisk umożliwiający pominięcie aktywacji. Wtedy dekoder powinien się normalnie włączyć i powinno dać się oglądać kanały dvb-t bez podłączonej anteny satelitarnej.
    matzg
    Level 35  
    WMichał wrote:
    Jak już masz ten ekran aktywacyjny z wskaźnikami siły i jakości to na dole powinien znajdować się przycisk umożliwiający pominięcie aktywacji

Witam, taka opcja była w wcześniejszej wersji softu...teraz jej brak.
    pioontek
    Level 10  
    Witam,

Od kilku dni próbuję podłączyć zewnętrzny dysk do dekodera 2850st. Niestety dekoder go nie wykrywa, w żaden sposób nie reaguje. Próbowałem z dyskiem WD 120 GB 2,5" zasilany przez usb, oraz z Seagate 750 3,5" w zewnętrznej obudowie zasilany przez oddzielny zasilacz.
    Dekoder chodzi w trybie multiroom. resetowałem wszystkie ustawienia i nic jak nie widział tak nie widzi dysków.

Czy ktoś się spotkał z takim problemem. Proszę o pomoc.
    bobswit
    Level 2  
    Witam.Ponieważ "N-ka" sprzedaje dekoder ADB 2850ST po 399 zł planuję zakupić taniej ww. sprzet w jakimś sklepie internetowym i wykorzystać go jako drugi dekoder w ramach multiroomu. Posiadam turbodekoder Hd z cyfrowa nagrywarką. W związku z tym mam pytanie.Czy mogą być jakieś problemy ze współpracą obu dekoderów? Oczywiście planuję opłacać w n-ce abonament za multiroom -20 zł miesięcznie.
    popescu
    Level 11  
    @bobswit narazie nie ma takiej opcji, byś zakupiony na wolnym rynku dekoder TNK wykorzystał do Nmultiroom. Podpisując umowę multiroom dekodery są parowane.

Krótko mówiąc: wykorzystanie dekodera kupionego z multiroom do TNK po zakończeniu umowy TAK
    wykorzystanie dekodera zakupionego z TNK do multiroom NIE.

Pozdrowienia
    Sienio*
    Level 2  
    Nie mogę zresetować dekodera(2850st). Postępowałem zgodnie z instrukcją: viewtopic.php?f=103&t=17784. Gdy wciskam reset wyskakuje mi czerwone okienko a w nim: Cannot reset! 1 errors detected! I nic się dalej nie dzieje. Po wyłączeniu z gniazdka i ponownym włączeniu pokazuje się znowu okno zatytuowane Production screen i nic nie można zrobić. Proszę o pomoc:cry:
    Sienio*
    Level 2  
    matzg wrote:
    Witam, dekoder do serwisu.

A jest jakiś serwis w Warszawie który by to naprawił? Oczywiście żeby zrobił to dobrze i w miarę tanio:) Niestety nie posiadam gwarancji na ten dekoder:(