Witam,
Jeżeli można to mam kilka pytań trochę bardziej technicznych:
1) Jak podaje
ulotka na stronie ADB w środku tego tunera jest "Operating system: Linux" - zdaje się, że zgodnie z licencją GPL powinny być w takim razie dostępne źródła jego oprogramowania (czy też przynajmniej jego części). Ktoś widział?
2) Wg tej samej ulotki w środku jest "Main CPU: STi7111". Znalazłem tylko taki
krótki opis. Czy ma ktoś pełny datasheet? Jest w ogóle dostępny, czy też jest to tajne (bo na stronach ST nie ma)?
3) Wspomniana w pkt. 2 ulotka informuje, że STi7111 ma wyjście YPbPr, natomiast ADB 2850ST ma w kablu euro wyjście RGB ... dałoby się jakoś prosto wrócić do YPbPr (teoretycznie zależności pomiędzy RGB i YCbCr to prosta matematyka, tylko czy równia prosta do realizacji analogowej)? Czy po zdjęciu obudowy można ten sygnał wyprowadzić na zewnątrz (pełny datasheet 7111 pomógłby w tej odpowiedzi)?
4) Zrobiłem ze starego kabla monitora analogowego kabel euro-scart (są tam trzy pary dobrej jakości przewodów 75ohm do podłączenia RGB). Problem w tym, że w tym kablu jest tylko 11 przewodów. Połączyłem: audio - 1 -> 2, 3 -> 6, 4 -> 4, trzy pary RGB 5,7,9,11,13,15 -> 5,7,9,11,13,15 oraz "RGB-selection voltage" 16 -> 16 i masy na obudowie 21 -> 21. Obraz jest przesyłany, ale nie ma synchronizacji. Którego połączenia brakuje? Gdzie jest sygnał synchronizacji przy połączeniu RGB?
Pozdrawiam,
Mickey
PS. Podłączyłem dysk ADATA CH94 i działa poprawnie z tym tunerem. Wydaje mi się, że każdy dysk działający ze zwykłym pojedynczym kablem USB powinien działać bez dodatkowego zasilania. Niestety nie da rady bez zasilacza podłączyć dysku z kablem "Y" (dwie wtyczki USB). Dotyczy to urządzeń USB 2.0, bo 3.0 ma większą wydajność prądową i nie wiem jaki kabel dają.