Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Osprzęt kablowy
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Klimatronic Renault Megane SCENIC 2006 rok

31 Maj 2010 11:32 3264 3
  • Poziom 2  
    Witam,

    Mam problem z klimatyzacją w sceniku. jak jest chłodno - do 20 mniej więcej stopni to klima chodzi elegancko, załącza się, funkcja automatyczna działa, temperatura ustawiona wpływa na działanie, wszystko ok.

    Zrobi się cieplej - jakieś 24+ stopni, np ostatnia sobota w Warszawie i guzik. ustawiam 19stopni i AUTO. AC się pokazuje, wiatr wieje adekwatnie do różnicy temperatur ale nie chłodzi. ustawię ręcznie wentylator - to samo, przewody w tym czasie są ciepłe pod maską.
    Przegrzebałem podobne posty ale nie było uzależnionych od temperatury..

    co może być grane?
    zaznaczam że jak zadziała to jest super. przegląd klimy był robiony rok temu.
    2006 rok
    1.9dCi FAP 130KM

    czujnik temp wewnątrz?
    czujnik ciśnienia w układzie czynnika?
    co jeszcze?

    Bardzo proszę o Wasze sugestie w temacie.
  • Osprzęt kablowy
  • Poziom 2  
    a czy może być tak że ciśnienie jest za duże w układzie?
    na to mogło by wskazywać wyłączanie się klimy gdy jest ciepło.. (26`C)

    czy w tym aucie są dwa czujniki ciśnienia w układzie klimy ( wysokie i niskie) czy jeden który obydwa zakresy ogarnia?
  • Osprzęt kablowy
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Rok temu to dużo czasu, napewno nie zaszkodzi sprawdzić. Czujnik ciś. jest tylko jeden, tak może rozłączyć kompresor gdy jest za duże ciśnienie ale gdy ciśnienie spadnie (schłodzi się skraplacz) kompresor znów powinien zadziałać. Czujnik temperatury wewnątrz myśle że będzie dobry bo gdy właczasz na manual czujnik temp. wewnątrz "nie ma nic do gadania" i powinno chłodzić tak jak ty chcesz.
  • Poziom 2  
    No to tak..

    Byłem na wizycie serwisowej klimy. okazało się że czynnik jest zużyty i prawie wcale nie ma oleju..

    Pojechałem akurat na urlop aby przetestować zmiany. Okazało się że klima działa elegancko, również w wysokich temperaturach zewnętrznych.

    Pozostał problem że czasami się wyłącza.. może jakiś konektor zgnił?