Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Alan 101 jaki mikrofon siedzi w gruszce

DjElano 31 Maj 2010 11:57 2084 12
  • #1 31 Maj 2010 11:57
    DjElano
    Poziom 15  

    Posiadam Alana 101 i mikrofon fabryczny mi nie wystarcza. Chce kupić sam wzmacniacz żeby wmontować go do radia. Czy potrzebuje też wymienić mikrofon?

    0 12
  • #2 31 Maj 2010 12:02
    kierbedz4
    Poziom 34  

    Wzmacniacz możesz zamontować w obudowie mikrofonu. Mikrofon jest elektretowy czyli pojemnościowy.

    0
  • #3 31 Maj 2010 14:54
    DjElano
    Poziom 15  

    Zrobiłem przedwzmacniacz według schematu który podał mi Olek II w tym poście
    Link

    Zrobiłem go idealnie według schematu i podłączyłem między mikrofon a przełącznik w obudowie ( plus do plusa, minus do minusa) i naciskając przełącznik wysyłam tylko nośną ale brakuje modulacji. Nie wiem czego to wina bo schemat i płytkę sprawdzałem kilka razy.

    0
  • #4 31 Maj 2010 16:36
    Olek II
    Moderator

    Nie ma takiej opcji w przyrodzie, aby ten układ nie działał. Coś masz skopane.

    A jakim napięciem zasilasz ten wzmacniacz?

    0
  • #5 31 Maj 2010 22:28
    DjElano
    Poziom 15  

    podpiąłem baterie 9V ale wyeksploatowaną bo innej nie miałem i do niej podpiąłem zasilacz 12V 0,5A. Może źle wykonałem płytkę? Zrobiłem tak(z barku schematu płytki) narysowałem prawie tak samo jak w schemacie ideowym tylko zminiaturyzowałem ścieżki. Narysowałem odwrócony tak, ze patrząc od góry elementy widać tak jak są one w schemacie.
    Alan 101 jaki mikrofon siedzi w gruszce
    Mam nadzieje ze wytłumaczyłem czytelnie a co nie wytłumaczyłem to widać.
    Użyłem tranzystora BC547C
    Czerwony luźny kabel to minus.
    edit: z wszystkich wzmacniaczy wychodzą 3 kabelki a z mojego tylko 2.

    0
  • #6 01 Cze 2010 09:42
    Olek II
    Moderator

    jacek.szwed93 napisał:
    podpiąłem baterie 9V ale wyeksploatowaną bo innej nie miałem .


    Jaja sobie kolego robisz? To ja myślę co może być, a tu takie numery. Po drugie na tym fatalnym zdjęciu nic nie widać. Może tranzystor odwrotnie wlutowany. Pomierzyć napięcia, ale na sprawnej baterii.

    0
  • #7 01 Cze 2010 18:34
    DjElano
    Poziom 15  

    poniewaz bateria byla wyeksploatowana podłączylem zasilacz- poczytaj dalej moja wypowiedz. Tranzystor jest dobrze wlutowany

    0
  • #9 20 Cze 2010 13:47
    DjElano
    Poziom 15  

    nie mam czasem tego podłączyć przez kondensator jakiś??
    jak podłączyłem wszystko pod wzmacniacz to było mnie słychać w głośniku ale jak podłączam do gruchy to jest tylko nośna.

    -1
  • #10 20 Cze 2010 20:26
    Olek II
    Moderator

    Daj kondensator 22nF. O wszystko musisz pytać? nie bój się, nic nie wybuchnie.

    0
  • #11 20 Cze 2010 21:08
    DjElano
    Poziom 15  

    Pytam w ostateczności, bo próbowałem już z kondensatorem, tylko dalej zastanawia mnie brak modulacji.

    0
  • #12 21 Cze 2010 13:45
    Olek II
    Moderator

    Cos źle robisz, albo urwany przewód od mikrofonu we wtyczce, lub PTT. Nie ma cudów.

    0
  • #13 21 Cze 2010 15:40
    DjElano
    Poziom 15  

    hah tez tak myśle jednak jak odłączam przedwzmacniacz i podłączam standardowo wszystko to nagle działa.

    0