Schemat połączeń jest - po uruchomieniu programu naciska się F6 i pokazuje się schemat. Ale mam jedno pytanie. Zrobiłem sobie układzik z tamtego schematu no i nie działa. Nie obwiniam układu - jest na 100% dobry. Ale tak samo z programatorem pamięci i FunProgiem - żaden nie działa u mnie na porcie równoległym. Posiadana przeze mnie płyta to ABIT ST-6 RAID. Zmieniałem ustawienia portu równoległego (SPP,EPP,ECP) ale to też nie pomogło. Próbowałem z czystego DOSA ale też nie działało. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje. Dodam, że posiadam drukarkę igłową Star LC-20 na porcie równoległym i drukuje poprawnie.
[ Ta wiadomość została zmieniona przez: Fredek dnia 2002-02-24 14:49 ]
PANOWIE zrobilem ten ladny uklad ale on mi nie dziala ERROR SCK! co to oznacza sprawdzlem pod dosem i nic mam program emu25 prosze pomozcie ja juz nie mam sil. PLEASE
Aha ----zapomnialem dodac ze zadzialal mi dopiero interfejs ktory znajduje sie w programie,ten ktory jest tu na forum powodowal ten sam blad co u kolegi
Ten na forum nie zadziala bo odwraca sygnal(jak z lpt wychodzi 5v to na kolektorze bedzie zero i odwrotnie).
Poprostu ten uklad dziala jak inwerter nie bufor.
Ten na forum nie zadziala bo odwraca sygnal(jak z lpt wychodzi 5v to na kolektorze bedzie zero i odwrotnie).
Poprostu ten uklad dziala jak inwerter nie bufor.
Zrobilem uklad z programu i wyswietla mi sie taki komunikat Hardware test done. Czyli raczej uklad zlozony jest poprawnie, ale nic mi sie nie wywietla tylko niebieski prostokat. Probowalem takze tego emulatora w radiu CAR 200 GRUNDIGA ale nic mi sie nie wyswietla co musze zrobic aby to wrescie zaczelo chodzic? pomocy
✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania programu i schematu emulatora wyświetlacza do Blaupunkt SC202. Udostępniono programy Dpemu25.exe oraz Dp-emu.exe działające pod DOS-em, wraz z możliwością wyświetlenia schematu połączeń po naciśnięciu F6 w programie. Schemat interfejsu zawiera rezystory 5.1k, diody 1N4148, tranzystory BC237 oraz zasilanie 5V ze stabilizatora 12V. Problemy zgłaszane przez użytkowników obejmują błędy komunikacji (np. ERROR SCK, błąd MRQ) oraz brak wyświetlania obrazu, mimo poprawnego złożenia układu i komunikatu "Hardware test done". Przyczyną może być nieprawidłowe działanie interfejsu, który w niektórych schematach działa jako inwerter sygnału zamiast bufora, co powoduje odwrócenie sygnału z portu równoległego. Zaleca się stosowanie interfejsu zawartego w programie, który działa poprawnie. Dodatkowo, w radiu Grundig CAR 200 wyświetlacz może wymagać odpowiedniego ustawienia długości znaków (8 lub 10), aby uniknąć pustego ekranu. Problemy z portem równoległym na płycie ABIT ST-6 RAID (tryby SPP, EPP, ECP) również wpływają na działanie emulatora. Wygenerowane przez model językowy.