logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam programu i schematu emulatora wyświetlacza do Blaupunkt SC202

26 Kwi 2002 12:35 6158 14
REKLAMA
  • #1 7068
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 7331
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 7363
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    A schemat połączeń?
  • #5 7381
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 7437
    andy291
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ja zrobilem interfejs wg schematu.
    Rezystory 5.1k, diody 1N4148, tranzystory BC237, zasilanie 5V po stabilizatorze z 12V.
    U mnie działa pod dosem.

• #7 13276
    Szymon
    Poziom 20  
    Ocena: 79
    PANOWIE zrobilem ten ladny uklad ale on mi nie dziala ERROR SCK! co to oznacza sprawdzlem pod dosem i nic mam program emu25 prosze pomozcie ja juz nie mam sil. PLEASE
  • #8 13312
    andy291
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Do schematu powyżej używam tego programu. Nie jest rewelacją, ale działa.(DOS, AMD 200Mhz)
    F1-Help

Uploaded file: Dp-emu.exe
  • REKLAMA
  • #9 13319
    Jarecki.fm
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    emulator dziala bardzo dobrze ........podziekowania za to ze ujrzal swiatlo dzienne :smile:
  • #10 13321
    Jarecki.fm
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Aha ----zapomnialem dodac ze zadzialal mi dopiero interfejs ktory znajduje sie w programie,ten ktory jest tu na forum powodowal ten sam blad co u kolegi
  • REKLAMA
  • #11 13331
    piotrekk
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Ten na forum nie zadziala bo odwraca sygnal(jak z lpt wychodzi 5v to na kolektorze bedzie zero i odwrotnie).
    Poprostu ten uklad dziala jak inwerter nie bufor.
  • #12 13333
    piotrekk
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Ten na forum nie zadziala bo odwraca sygnal(jak z lpt wychodzi 5v to na kolektorze bedzie zero i odwrotnie).
    Poprostu ten uklad dziala jak inwerter nie bufor.
  • #13 13825
    Szymon
    Poziom 20  
    Ocena: 79
    Zrobilem uklad z programu i wyswietla mi sie taki komunikat Hardware test done. Czyli raczej uklad zlozony jest poprawnie, ale nic mi sie nie wyœwietla tylko niebieski prostokat. Probowalem takze tego emulatora w radiu CAR 200 GRUNDIGA ale nic mi sie nie wyswietla co musze zrobic aby to wrescie zaczelo chodzic? pomocy :smile:
  • #15 14125
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1322
    Pamiętajcie, że od seri CAR radio ma możliwość pracy 8 lub 10 znakowej i przy złym ustawieniu na wyświetlaczu będzie pustka.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania programu i schematu emulatora wyświetlacza do Blaupunkt SC202. Udostępniono programy Dpemu25.exe oraz Dp-emu.exe działające pod DOS-em, wraz z możliwością wyświetlenia schematu połączeń po naciśnięciu F6 w programie. Schemat interfejsu zawiera rezystory 5.1k, diody 1N4148, tranzystory BC237 oraz zasilanie 5V ze stabilizatora 12V. Problemy zgłaszane przez użytkowników obejmują błędy komunikacji (np. ERROR SCK, błąd MRQ) oraz brak wyświetlania obrazu, mimo poprawnego złożenia układu i komunikatu "Hardware test done". Przyczyną może być nieprawidłowe działanie interfejsu, który w niektórych schematach działa jako inwerter sygnału zamiast bufora, co powoduje odwrócenie sygnału z portu równoległego. Zaleca się stosowanie interfejsu zawartego w programie, który działa poprawnie. Dodatkowo, w radiu Grundig CAR 200 wyświetlacz może wymagać odpowiedniego ustawienia długości znaków (8 lub 10), aby uniknąć pustego ekranu. Problemy z portem równoległym na płycie ABIT ST-6 RAID (tryby SPP, EPP, ECP) również wpływają na działanie emulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA