Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Laguna II 1.9 dci '02 - brak ogrzewania tylnej szyby

santricity 31 Maj 2010 23:04 25382 10
  • #1 31 Maj 2010 23:04
    santricity
    Poziom 9  

    Witam,

    Otóż w mojej Lagunie II 1.9 dci 2002 nie działa ogrzewanie tylnej szyby oraz lusterek bocznych. Wszystkie przewody idące od skrzynki przekaźników do szyb/lusterek sprawdziłem, nie są uszkodzone. Wiem, który przekaźnik odpowiada za pracę ogrzewania, jest to ten zaznaczony na poniższym obrazku.

    Renault Laguna II 1.9 dci '02 - brak ogrzewania tylnej szyby

    Przekaźnik ten działa, po podaniu napięcia na nóżkę 1 i 2 następuje zwarcie nóżek 3 i 5. Nóżka nr 5 prowadzi do lusterek i do tylnej szyby. Oznacza to, że albo masa albo +12 powinno być na nóżce nr 3. Niestety nie wiem co tam powinno być (ale stawiam na +12). Może Ktoś się orientuje dlaczego tam nic nie ma. I czy jeśli na pewno ma tam być +12, to skąd mogę to bezpiecznie podciągnąć?

    Będę wdzięczny za odpowiedź. Pzdr!

    Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

    Znalazłem przed chwilą schemat, na którym widać ten przekaźnik. Pytanie, czy element NO pokrywa się z tym co jest na schemacie? Bo na nim mam +12, pytanie, czy mogę te +12 podłączyć pod przekaźnik. I jeśli ktoś mógłby mnie naprowadzić... to na którą nóżkę mam podać +12, bo jak patrzę na ten schemat, to nie wiem (a elektrykiem nie jestem).

    Renault Laguna II 1.9 dci '02 - brak ogrzewania tylnej szyby

    Pzdr.

    0 10
  • #2 01 Cze 2010 00:43
    Kur-Czak
    Poziom 20  

    A sprawdziłeś bezpiecznik, bo nic o tym nie piszesz, może dla tego, że jest przepalony nie masz +12 na 3 nóżce przekaźnika.

    0
  • #3 01 Cze 2010 07:23
    santricity
    Poziom 9  

    Tak, wszystkie bezpieczniki sprawdziłem.

    -1
  • #4 01 Cze 2010 08:12
    misiunio52
    Poziom 11  

    Oznaczenie przekażnika.1,2-to zasilanie cewki,3,5- to punkty podlaczenia obwodu który ma być włączany lub wyłączany.wedlug mnie sprawdz podłaczenie wyłacznika który steruje pracą tego przekażnika,być może jest on uszkodzony i dlatego nie masz napiecia na jego zasilaniu.Sprawdż czy wogóle on sie załacza,czy slychac cpykanie przekażnika.

    Dodano po 1 [minuty]:

    A i na tej nózce powinienes miec mase:)

    Dodano po 1 [minuty]:

    Oczywiscie miałem na mysli nózke nr.3

    0
  • #5 01 Cze 2010 10:01
    santricity
    Poziom 9  

    Przekaźnik sprawdziłem, działa, po włączeniu ogrzewania szyby pojawia sią masa na nóżce nr 2, przekaźnik klika i zamyka obwód między nóżką 3 i 5.

    Czy tam na pewno będzie masa na nóżce nr.3? Bo z opisu schematu Renault wynika, że żółta linia to +12 (po uruchomieniu silnika). Ale tak jak wspomniałem, nie znam się na elektryce samochodowej i dzisiaj wypróbuje podprowadzenie masy na tą nóżkę.

    Dzięki za pomoc,
    pzdr.

    0
  • #6 01 Cze 2010 22:00
    santricity
    Poziom 9  

    Okazało się, że nóżka nr 1 wtyczki NO połączona jest z nóżką nr 3 przekaźnika.

    Na wtyczce NO, nóżka nr:
    1 - gruby czerwony przewód, brak napięcia przy włączonym/wyłączonym silniku
    2 - cały czas jest +12 (na włączonym silniku +14). Kabel też jest czerwony, gruby, ale ciut cieńszy od nr 1.


    Sprawdziłem też, że masa ogrzewania szyby jest na innym przewodzie niż ten, który idzie do nóżki nr 5 przekaźnika. Na nóżce nr 3 musi być +12(14), które musi też być na wtyczce ON, nóżka nr1.

    Czy Ktoś wie, gdzie idzie ten kabel? Może jest jakiś bezpiecznik, np pod maską silnika, którego nie mogę zlokalizować?

    Będę wdzięczny za wskazówki, pzdr.

    0
  • #7 01 Cze 2010 22:31
    milejow
    Poziom 42  

    misiunio52 napisał:
    Oznaczenie przekażnika.1,2-to zasilanie cewki,3,5- to punkty podlaczenia obwodu który ma być włączany lub wyłączany.wedlug mnie sprawdz podłaczenie wyłacznika który steruje pracą tego przekażnika,być może jest on uszkodzony i dlatego nie masz napiecia na jego zasilaniu.Sprawdż czy wogóle on sie załacza,czy slychac cpykanie przekażnika.

    Dodano po 1 [minuty]:

    A i na tej nózce powinienes miec mase:)

    Dodano po 1 [minuty]:

    Oczywiscie miałem na mysli nózke nr.3

    Weź się opanuj i przestań doradzać, na trójce masa i nią zasilisz szybę i lustra,tak?
    Między jedynką a trójką masz przejście bo obwód zamyka się przez nitki grzewcze szyby i luster, do nich doprowadzona jest stała masa.

    1
  • #8 02 Cze 2010 15:53
    doktor333
    Poziom 18  

    Bezpiecznik od zasilania przekaźnika ogrzewania tylnej szyby jest w skrzynce koło akumulatora(rząd od ściany grodziowej, pierwszy z prawej-duży 40A)

    1
  • #9 02 Cze 2010 16:35
    santricity
    Poziom 9  

    Dzisiaj rano go w końcu znalazłem i okazało się, że to on był przyczyną awarii. Nie wiem dlaczego nie zwrócilem na niego uwagi czytając dokumentację. Wydaje mi się, że jest on jakoś dziwnie nazwany w książce. Sprawdzę to.


    Sprawdziłem, rzeczywiście jest opisany jako 'przekaźnik ogrzewania szyb'... pewnie zmyliła mnie liczba mnoga - szyb... W każdym bądź razie problem rozwiązany.

    Pzdr.

    0
  • #10 11 Gru 2012 10:54
    kola_kolski
    Poziom 12  

    Cześć, przepraszam, że odgrzewam tak stary temat. U mnie pali tą 40kę. nie wiem co robić.
    Po pierwszej zmianie bezpiecznika przez kilka dni działało, dalej dupa. Wczoraj wymieniłem znowu bezpiecznik, który spalił się od razu. Co radzicie? Fajnie mieć lustra i szybę bez pary ;)
    Gdzie znajdę ten opisywany przekaźnik? Jakieś inne rady gdzie szukać?

    1
  • #11 11 Gru 2012 22:30
    santricity
    Poziom 9  

    Sprawdź przewody w klapie bagażnika. U mnie były uszkodzone (przetarta izolacja), prawdpodobobnie robiły zwarcie i wywaliły mi ten bezpiecznik, o którym pisałem wyżej.

    W moim przypadku przewód w klapie wymieniłem na nowy, bardziej elastyczny o podobnej, ciut większej średnicy.

    1