Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Polonez Caro Plus 97 Szarpie przy włączonych światłach

RabelKamil91 31 May 2010 23:00 1968 10
  • #1
    RabelKamil91
    Level 9  
    Witam jestem nowy na forum i chciał bym sie przywitać z wszystkimi użytkownikami :) jeśli temat jest umieszczony w złym dziale prosze o przeniesienie

    Mam taki problem Polonez Caro Plus 97 LPG po włączeniu świateł mijania samochód zaczyna szarpać i obroty spadają nie ma siły jechać po wyłączeniu świateł wszystko wraca do normy ale gdy sie włączy światła znowu szarpie i to z tymi światłami jest tak że raz jest normalnie a raz szarpie z góry Dziękuje za Pomoc i Wszystkie Rady Pozdrawiam Kamil
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    Lukasz_1986-L1
    Level 10  
    a sprawdzałeś ładowanie??
  • #3
    RabelKamil91
    Level 9  
    Ładowanie było sprawdzane u elektryka i jest ok
    Sprawdzał pod komputerem wyświetliła sie wada sondy była rozłanczana i nadal to samo wczroraj jeszcze strzelało pod maską i rozwaliło końcowy tłumik
  • #4
    Atu_NOOB
    Level 10  
    Sprawdź sobie świece zapłonowe i cewkę. W przypadku gdy jeden cylinder nie spala mieszanki ta mieszanka spala się w kolektorze, czasem nawet moze dojść do tłumika stąd ten "wybuch".
  • #5
    Mihas66
    Level 22  
    błąd lambdy spowodowany jest przez LPG pewnie... Zobacz czy na benzynie tak samo ci gaśnie... LPG lubi strzelać jak dawka jest strasznie uboga lub tak jak kolega napisał kable przebijają i jest dyskoteka pod maską...
  • Helpful post
    #6
    User removed account
    User removed account  
  • #7
    pawelgli
    Level 13  
    Polonezy czasem tak niestety mają, albo instalacja gazowa może być jakoś dziwnie podłączona, np u mnie miałem podobnie z tym że miałem spaloną żarówkę postojową z przodu i na gazie szarpał a na wolnych obrotach potrafił zgasnąć na dodatek działo się tak tylko na gazie, na benzynie wszystko było ok. Po wymianie żarówki wszystko było ok i potem już ładnie chodził na gazie
  • #8
    RabelKamil91
    Level 9  
    Motronic wrote:
    Żadna z porad nie jest właściwa. Masz skorodowane lub poluzowane masowe kabeloczko w okolicy lewego błotnika wewnętrznego, nim jest masowana lampa przednia lewa i sterownik silnika.


    A w którym miejscu dokładniej jest to ,,masowe kabeloczko'' bo po odkręceniu nadkola są 2 kable jeden od halogenu a drugi to nie wiem.
  • Helpful post
    #9
    User removed account
    User removed account  
  • #10
    RabelKamil91
    Level 9  
    Już znalazłem było pod kablami tak ukryte że nie było widać :P
  • #11
    RabelKamil91
    Level 9  
    Motronic wrote:
    Żadna z porad nie jest właściwa. Masz skorodowane lub poluzowane masowe kabeloczko w okolicy lewego błotnika wewnętrznego, nim jest masowana lampa przednia lewa i sterownik silnika.


    Problem rozwiązany na masowe kabeloczko elektryk podłączył dodatkowy kabel od reflektora i teraz działa wszystko dobrze nie ma szarpania jeszcze mówił że czasami coś iskre gubił.


    Dziękuje za Pomoc Pozdrawiam Kamil. :)