Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Borland c++ Builder 6.0 konwertowanie liczb na system 2,8,16

Fellert 01 Cze 2010 18:17 1216 2
  • #1 01 Cze 2010 18:17
    Fellert
    Poziom 10  

    Witam, na wstępie dodam ze jestem początkującym programistą i mam znowu mały

    Chce napisać program konwertujący daną liczbę dziesiętną na system 2 8 i 16

    Code:
    int liczba = Edit1->Text.ToInt();
    
    char buf[2];
    itoa(liczba, buf, 2);
    Label1->Caption = buf;


    To jest fragment kodu który napisałem konwertujący to na system 2

    Chciałbym dodać do programu radio button z wyborem na który system ma być skonwertowana liczba i była wyświetlana w polu Label1jednak nie mogę się z tym uporać liczę na wasza pomoc.

    0 2
  • Pomocny post
    #2 01 Cze 2010 18:46
    lukagrom
    Poziom 15  

    Code:

    int liczba=StrToInt(Edit1->Text);
     char bufor_dwojek[10];
     char bufor_osemek[10];
     char bufor_szesnastek[10];
     itoa(liczba,bufor_dwojek,2);
     itoa(liczba,bufor_osemek,8);
     itoa(liczba,bufor_szesnastek,16);
     Label1->Caption="0x"+UpperCase(bufor_dwojek);
     Label2->Caption="0x"+UpperCase(bufor_osemek);
     Label3->Caption="0x"+UpperCase(bufor_szesnastek);

    0
  • #3 01 Cze 2010 18:49
    Fellert
    Poziom 10  

    ok Zrobione

    Code:
    void __fastcall TForm1::Button1Click(TObject *Sender)
    
    {
      if (Form1->RadioButton1->Checked == true)
           {
           int liczba = Edit1->Text.ToInt();
    char buf[2];
    itoa(liczba, buf, 2);
    Label1->Caption = buf;
          }
                else
              if (Form1->RadioButton2->Checked == true)
              {
    int liczba = Edit1->Text.ToInt();
    char buf[2];
    itoa(liczba, buf, 8);
    Label1->Caption = buf;
    }
          else
              if (Form1->RadioButton3->Checked == true)
              {
    int liczba = Edit1->Text.ToInt();
    char buf[2];
    itoa(liczba, buf, 16);
    Label1->Caption = buf;
    }
    }


    Spr jednej opcji z zajęć i smiga

    0