Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Plazma LG-R242PX11, grube pionowe pasy

01 Cze 2010 20:08 3541 8
  • Poziom 33  
    Telewizor i objawy jak w tytule.

    Napięcia Vs i Va i V set up w normie, napięcia-Vy i Vsc zaniżone, ale ustawiłem je potencjometrem na Y-susie(wszystko wg naklejki na matrycy) Żaden moduł nie pobiera prądu i nic sie nie grzeje i napięcia pozostają przy załączeniu wszystkich płytek. Po odpięciu bufora dolnego pojawia się 1/2 obrazu u góry a 1/2 obrazu na dole jest 'zaliniowana'
    W międzyczasie podczas diagnozy, dolny, odpięty bufor zaczął mi się dymić (nie wiem dlaczego - pewnie dlatego, że przez zmęczenie i pospiech pozostawiłem połączenie górny/dolny bufor (mały konektor) albo tez dlatego,ze uszkodzenie tkwiło w dolnym buforze (1/2 górna screenu działała)

    Ok podstawiłem dolny bufor Y dla próby z drugiego takiego samego telewizora. Odłączyłem Y-sus i złączkę z górnym buforem, niestety dalej pali bufor. Upaliło jednego scalaka na dolnym Y-buforze. Zatem wiec jasne wydaje się, ze uszkodzona mam płytę Y-sus oraz dolny bufor? Górny jest dobry. Czy jest to poprawna diagnoza?

    Dalej: Napiecia na wyjsciach bufora gornego sa:(bufor odpiety) napiecia oscyluja od 0 do ok 6V napiecia ujemne sa ale wynosza tylko od -1.2V do -1.8V. W tym czasie Z-sus jakby co jakis czas sie zalaczal bo napiecia na jego wyjsiach podskakuja do 120V (slychac pobrzekiwanie z plytki), pozniej cisza i spadaja do 10-13V, a nastepnie podskok do 45V, slychac zalaczenie, znow 120V i spadek do 13V.

    Co moze byc uszkodzone Y-sus, czy Y-sus +gorny buffor, plytka Z-sus czy moze nawet matryca?Dzieki za wszelkie porady.
  • Poziom 12  
    Witaj Zbyszku.
    Sam Sobie dałeś odpowiedź.
    Uszkodzony jest dolny sterownik, Y-DRIVER itp. w nazywnictwie.

    Fajnie by było jakbyś wstawił fotkę od tyłu delikwenta.

    Serdecznie Pozdrawiam
  • Poziom 33  
    Oto fotka od tylu na Y-sus z bufforem

    Plazma LG-R242PX11, grube pionowe pasy
  • Poziom 33  
    A czy uszkodzony jest tez Y-sus? Dlaczego Z-sus tak dziwnie pracuje?

    Dodano po 4 [godziny] 34 [minuty]:

    Dla potwierdzenia, jeszcze raz pomierzylem: Na tranzystorze w Z-sus (srodkowe wypr)przychodzi pelne napiecie Vs czyli 190V a na jego wyjsciu jest 120 po starcie potem spada do zera a czasem jest 1.5V lub 13V!!!

    Dla porownania w moim drugim takim samym TV (na elektrodzie w poscie obok) na ten tranzystor przychodzi ok 250V a napiecie dochodzace do tasm matrycy jest tam 127 V. Napiecia te mierzone sa przy odlaczonych Y-bufforach od panelu...Cos wiec jest tu nie tak! Dlaczego Z-sus wycina takie numery? Jak wczesniej mierzylem to napiecie tam skakalo od 13V, potem 45 i na koncu 120V!!! Wszystko to dzieje sie przy porawnym napieciu Vs i Va dochodzacych do Z-sus
  • Poziom 33  
    Czy ktos ma jakies sugestie w zwiazku z tym Z-susem? Sprobuje przelutowac cala plyte pod katem zimnych lutow, moze po prostu cos nie styka i dlatego napiecie skacze...
  • Poziom 33  
    Ok posprawdzalem wszystkie naprawialne elementy wokol jak mosfety, itp. i nic w zwiazku z ty poszly wiec hybrydy i postanowilem zainwestowac w Y-sus, dwa bufory i Z-sus. Po wymianie poinformuje o wynikach.Mam nadzieje, ze tasmy nie beda mi sie grzac po wymianie co moze byc niechybnym zwiastunem 'umierajacej matrycy;
  • Poziom 33  
    Podstawilem nastepny Y-sus kupiony z 'uzywanych czesci' i zalaczylem go tylko z gornym buforem, 100% dobry buffor. Znowu to samo, zapala na chwile, i gasnie. Przebiegi wydawane przez Y-sus na buffor sa podejrzane bo fala 'skacze' jak gdyby rozszerza sie i zaweza i nie wyglada to dobrze. Przy zawezeniu fali sluchac lekkie brzeczenie z zasilacza lub Y-nie wiem. Raczej niemozliwe jest, ze nastepny Y-main jest wadliwy, bo to juz 3-ci z kolei a tamte oddalem do sklepu!. W miedzyczasie zauwazylem, ze tez nie startuje mi poprawnie Z-main, bo, po starcie idzie napiecie 120V na tasme, a nastepnie spada do zera. Rowniez zaobserwowalem, ze na mainie nie pala sie kontrolki od 19V, 6V oraz 12V, tylko pala sie te od 3.4V, dziwne, bo wszystkie te napiecia dochodza na plyte glowna na wtyczkach, oraz plyta wydaje wszystkie komendy startowe do modulow. Na kwarcach jest rowny sinus= 20MhZ oraz plyta wydaje fale LVDS w wys. 5-15mV. Dodatkowo plyta wydaje inne przebiegi, ktore zmieniaja ksztalt po wcisnieciu MENU co prawdopodobnie wskazywaloby, ze dziala video procek, ktory podaje OSD.-plyta glowna wydaje sie byc sprawna...

    Dla porownania w drugim odbiorniku (temat obok :przypadek 2)wszystkie kontrolki swieca sie na main board, po odlaczeniu wszystkich modulow i tylko pozostawieniu przewodow zasilacz-main ale w tym TV nie.. Czy ktos przypuszcza, ze moze byc uszkodzony mainboard wiec czy Logic board?

    Dlaczego siada Z-sus?
    Problem polega na tym, ze jesli chcialbym pomierzyc logic board i jego zasilanie z Y, (15V)to musialbym podniesc caly panel z mainem i Tuner board i pozostawic polaczenia zasilacz-plyta aby umozliwic start tego TV ale i tak bede musial chyba to zrobic. Moze trzeba byloby zobaczyc czy Logic generuje dobre przebiegi Y do Y-susa, bo moze dlatego ten odbiornik nie ma obrazu, bo nic nie idzie z Logica na Y-main? Dzieki za podpowiedzi panowie ale chyba problem mnie przerasta i bede musial zamknac ten temat...

    Dodano po 1 [godziny] 59 [minuty]:

    Ok koledzy,okazalo sie ze uszkodzony jest LOGIC BOARD!. Napiecie 15V z Y-susa spada do 12.5V gdy dolacze do niego logike. Pozostale napiecia jak Vs, ktory plynie Z-susa jest OK napiecie 15V w pelni nie dochodzi do Z-susa. Jednoczesnie brakuje przebiegow na wyprowadzeniach logiki o oznaczeniu: YO-SUS dn/up, YO-ER-dn/up, YO-scan co tez swiadczy o tym ze COF-ki sa chlodne i sie nie nagrzewaja. Widze wiec, ze na tym forum jak sam sobie nie pomoge to nikt nie pomoze. pozdr.
  • Pomocny post
    Spec od monitorów
    Cytat:
    Widze wiec, ze na tym forum jak sam sobie nie pomoge to nikt nie pomoze. pozdr


    Plazma LG-R242PX11, grube pionowe pasy Mocne słowa ....?!

    Sz.kol. kiedyś znany trener naszych bokserów (śp. F.Stamm) powiedział do ...
    " Tylko trening ..uczyni z Ciebie Mistrza)

    Jesli będziesz "ćwiczył tak wytrwale " (jak z tym problemem plasmy ) kto wie ? może w przyszłości obejmiesz schedę po aktualnych Moderatorach

    p.s
    Rozumiem Twoje zirytowanie ,ale pamiętaj ,ze już wielokrotnie pomogliśmy Tobie na tym Forum !!!

    Pisałem na tym forum o tej rodzinie plasm
    -wahania /tętnienia nap. (15V/5V) na Y> powodują uszkodz. dolnego!? bufora
    (czasem obu) .. i czasem (fifty/fifty) CTRL
    -ale World Cup ,czas nagli i czasem nie chce się /zapomina ? o takiej przydatnej pomcy na forum>> Szukaj..ka

    Plazma LG-R242PX11, grube pionowe pasy
  • Poziom 33  
    Nie kolego Lisek, do ciebie to akurat nic nie mam, a wrecz przeciwnie jestem zadolwolony z twoich porad! i milego ogladania World Cup!!

    A terez do rzeczy, moze komus sie to przyda do przyszlych diagnoz: Problem z tym CTRLem by taki, ze plytka byla padnieta i nie zapodawala przebiegow na Y-main, dlatego ciagle wydawalo mi sie ze padniety jest Y-main. Jednoczesnie Logic podawal obnizone napiecie 12.5V zamiast 15V na Z co powodowalo ze ten odmawial pracy i nie podawal napiec na tasmy. Wobec tego nie bylo obrazu itp, temat uwazam za zamkniety, podziekowal za porady.