Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

0twieranie pilotem Citroen Xsara

ELEKTRON2 26 Aug 2004 11:07 11945 25
    ELEKTRON2
    Level 21  
    Posiadam samochód Citroen Xsara i nie działa mi zamykanie drogą z radiową, czyli z pilota. Pilot prawdopodobnie działa sprawdzałem na oscyloskopie a chciałbym sprawdzić urządzenie odbiorcze, ale nie wiem. gdzie się znajduje.
    Nie chciałbym za dużo pruć auta dlatego zwracam się o pomoc?
    Może ktoś wie coś więcej jak to sprawdzić?
    vipert
    Level 14  
    Witam poszukaj koło prawej lampy !!!
    guzik's
    Level 12  
    a ktory to jest rocznik ?
    ELEKTRON2
    Level 21  
    witam
    dziękuję za zainteresowanie , szukałem koło lampy ale nic nie znalazłem , rozumiem że to miałby być jakis przełącznik switch proszę o bliższą podpowiedz dodam że to "chyba" jest fabryczny pilot i układ do niego , nie dostawiany , rok produkcji 1998 za dalsza podpowiedz z góry dziękuję
    zepol
    Level 21  
    Sterownik zamka w Xsarze jest w bsi - moduł z bezpiecznikami nad nogami kierowcy. Fatalnie się rozbiera - kiepskie zatrzaski...
    darady
    Level 14  
    Witam stary temat ale mam podobny problem szukam w którym miejscu znajduje się urządzenie które odbiera sygnał z pilota w xsarze II 2.0hdi. Nie działa mi centralny z pilota u już nie wiem co może być lexia pokazuje błąd w bsi "komunikacja z alarmem" czy coś takiego i przypuszczam że to jest przyczyna że moduł alarmu czy jakieś urządzenie które odbiera sygnał z pilota nie ma zasilania lub coś takiego. Dodam jeszcze że procedura synchronizacji pilota nic nie daje a auto jest po pobycie u lakiernika wiec możliwe że jakieś kable są przyciśnięte więc mile bym widział jakieś schematy.
    psikus10552
    Level 13  
    moze zacznijmy od tego czymasz przełącznik zespolony pod kierownica com czy stare przełączniki?
    darady
    Level 14  
    xsara jest z 2002 roku wiec raczej com
    psikus10552
    Level 13  
    Trzeba mieć pewność czy com czy nie bo to 2 różne sprawy. Załóżmy że tak jest jak piszesz: odbiornik pilota ( o ile chodzi o pilot-kluczyk i alarm sterowny właśnie nim) znajduje się właśnie w comie. Trzeba by sprawdzić lexią czy com widzi sygnał z pilota, jeśli nie, sprawdzić testerem pilot. jeśli pilot ok, a com go nie widzi - usterka com. jeśli pilot nie ok- wiadomo - naprawa/wymiana. jeśli pilot ok i com go widzi, przyuczenie kompletu kluczyków lexią, następnie synchronizacja wg procedury lexii oraz reset - czyli zdjąć klemę. Zwykle to załatwia temat.powodzenia.
    darady
    Level 14  
    Jutro jeszcze podłączę lexie i polukam ale z tego co pamiętam lexia nie widziała sygnału z klucza. Tylko zastanawia mnie ten błąd w BSI "komunikacja z alarmem" i brak wykrycia systemy alarmu przez lexię. Więc myślę że od tego trzeba zacząć dodam jeszcze że kluczyk to scyzoryk trzy przyciskowy. a jak sprawdzić czy to com czy nie??
    darady
    Level 14  
    Witam jeszcze jest taka sprawa w citroen service znalazłem po nr VIN taki schemat sterowania centralnym zamkiem 0twieranie pilotem Citroen Xsara. I jeszcze jedno istneje jakiś domowy sposób sprawdzenia pilota?
    psikus10552
    Level 13  
    to tylko schemat blokowy i z niego nie wynika na tyle dużo aby było to przydatne do czegokolwiek przy rozwiązaniu twojego problemu. Błąd komunikacji z alarmem mnie zastanawia dlatego, że w polskich serwisach do xsary II z com były dostępne analogowe alarmy, nie programowane w bsi tylko wpinane przejściówkami w złącza bsi. Jeśli ta usterka jest od początku to sprawdź,czy centrala nie jest wypieta z obwodu. Sprawdź jeszcze jaki to alarm masz zamontowany w swoim samochodzie. Co do domowego sprawdzenia pilota - nie znam. Podjedź do serwisu i poproś o sprawdzenie przyrządem, nie powinni za to skasowac za to przyrząd musza mieć na wyposażeniu. I zastanwia mnie jeszcze Twój dostęp do lexii i citroen service ;)
    darady
    Level 14  
    W którym miejscu może być zlokalizowany mniej więcej ten moduł alarmu. A w którym miejscu ten com cały??
    psikus10552
    Level 13  
    com to przełącznik zespolony pod kierownicą - światła, kierunki, tasma poduszek,wycieraczki etc.
    Centralke alarmu zawsze sie upychało w okolicach bsi. Centralny zamek z wkładki/klucza/hebelka w środku samochodu działa?

W tych pilotach które sa w xsarach wycierają się również gumki na guzikach
    darady
    Level 14  
    Tak wszystko to działa bez problemu tylko pilotem nie można nic zrobić. Może być coś odłączone gdzieś? czy raczej jest coś uszkodzone?
    psikus10552
    Level 13  
    Ja osobiście spotkałem się z częstym przypadkiem utraty danych pilota po wyładowaniu akumulatora i tylko przyuczenie lexia rozwiązywało problem. Dlatego pisałem,aby w pierwszej kolejności sprawdzić czy sam pilot działa, i czy widzi go moduł com. Jeśli tutaj jest ok, przyuczenie kluczy i pilota powinno załatwić sprawę.Po procedurze przyuczenie centralny może w ogóle nie działać, wtedy trzeba będzie zrobić reset-zdjąc kleme + na chwilę, założyc i powinno wszystko smigać jak należy
    darady
    Level 14  
    całkiem możliwe że pilot przestał działać po wyjęciu akumulatora na dłuższą chwilę, znasz może procedurę przyuczenia klucza w lexi? bo znajomy ma lexie ale od niedawna i nie wiemy jak to zrobić
    psikus10552
    Level 13  
    musisz miec kod dostępu do immo. albo masz go na karcie kodowej,albo musisz się udać z dowodem rejestracyjnym do aso. klucz przyucza się z poziomu operacji "uczenie" w module bsi
    darady
    Level 14  
    ok jutro postaram się załatwić w ASO kod bo oczywiście nie mam karty. Czyli wchodzę w diagnostyka/test globalny/BSI a potem co dalej ??
    psikus10552
    Level 13  
    dalej jest belka : albo uczenie, albo częsci zamienne, albo zapamietanie, zalezy od wersji lexii to raz, nie mam i nie będe miał przez najbliższy czas lexii przed oczami. nawiasem w ASO koszt przyuczenia kluczyków nie jest jakiś drogi
    darady
    Level 14  
    dziś dowiedziałem się niby że lexia ma widzieć sygnał z pilota nawet jak pilot jest nie przyuczony czy to jest prawda?? bo u mnie nie widzę żadnej reakcji na przyciskanie przycisków na pilocie wiec już nie wiem :(
    psikus10552
    Level 13  
    to prawda,nawet pilot nie przyuczony powinien być widoczny dla odbiornika w com. Pisałem Ci, żebyś sprawdził również samego pilota. O baterię w pilocie nie pytam nawet, czy sprawdzałeś ;)
    darady
    Level 14  
    pilota sprawdzałem tylko lexia kalkulatorem com2000 i on go nie widzi widzi tylko rozpoznany kluczyk jak jest w stacyjce a jakiejkolwiek reakcji na naciskanie przycisków na pilocie nie ma. Czyli przyuczenie raczej w tej sytuacji nic nie da? A w chodzi w grę kupno pilota używki?? Bateria jest oczywiście ok
    psikus10552
    Level 13  
    głowy sobie uciąć nie dam że to zadziała. rozbierz pilot i zewrzyj styki czymś metalowym,tylko delikatnie żeby nie uszkodzić.Ten pilot ci po naprawie blacharskiej przestał działać? Masz drugi kluczyk?
    darady
    Level 14  
    niestety drugiego pilota nie mam. A stało się to tak hmmm ja kupiłem auto 2 miesiące temu od znajomego , który ściągną 2,5 roku temu lekko był walniety ae zamki wszystko działało potem poszedł do lakiernika i można powiedzieć że auto stało przez 2 lata bo po wyjeździe od lakiernika dostało gradem i kumpel się w....... i przez te dwa lata czasem był tylko wkładany akumulator do palenia a tak to auto stało bez prądu. Kumpel nie pamięta już czy po wyjeździe od lakiernika działało czy nie .
    darady
    Level 14  
    mam już pin ale teraz chce przyuczyć kluczyk i coś jest nie tak chyba. Daję w Lexi Diagnostyka/BSI/Rozpoznanie/Rozpoznanie klucza klucz rozpoznawany jest chyba ok ale potem jak robię synchronizacje to po synchronizacji jak pilot nie działał tak nadal nie działa (mam nawet drugą płytkę do pilota i na obu jest tak samo pilot zamka nie działa