Mam pytanko dotyczące anten CB a konkretnie długości fali:
1. Wpływ długości fali na odbiór i nadawanie?
2. Która antena lepsza 1/4 czy 5/8 fali?
3. Jak ważny jest to parametr przy zakupie anteny czy warto na niego zwracać uwagę?
Z góry dziękuję za odpowiedź jeżeli już istnieje taki temat to proszę o przekierowanie bo jak szukałem to jakoś nie znalazłem podobnego tematu.
Chodziło mi o długość fali jako parametr techniczny.
Chyba dalej nie rozumiem pytania. ???
Długość fali dla danej częstotliwości jest nie zmienna.
Grzesieq99 napisał :
Quote:
Czyli najlepsza 7/8 ?
Niestety nie.
Zysk anteny należy pojmować w ten sposób, że energia wypromieniowana z tej anteny powinna z jak największym poziomem sygnału docierać do drugiej anteny (korespondenta).
Antena 7/8 λ ma kąt promieniowania na tyle wysoki, że tylko skromna część tej energii dotrze do korespondenta. Najlepszą anteną pod kątem "kąta promieniowania" jest właśnie antena typu GP 5/8λ, ponieważ jest on tu najniższy (chyba około 18 stopni) (antena GP 1/4 λ około 36 stopni).
To tak jakby antenę kierunkową o zysku +16dBd np. do odbioru stacji naziemnej TV - skierować w górę (wszystko poleci w tzw. kosmos).
A więc TEXAS PRESIDENT PL 208 CM / 6dB / PL czy DAKOTA PRESIDENT 145 CM/5 dB/ MAG. - 145 ( pierwsza mocowana na stałe ponad 2 metry 7/8, druga ok 1,5 metra , magnez 5/8)
Długość anteny jak największa, montowanie na stałe - jeżeli chodzi o anteny mobilowe. Patrz na wykonanie nie kupuj klonów /łapią wilgoć/ kup coś oryginalnego (SIRIO, LEMM, ALAN, PRESIDENT)...
Więc jaką antenę mam kupić ? (do 400PLN)- Jaka jest najlepsza? Chodzi mi o podanie konkretnego modelu. Texas President ma 2080mm długości ale to jest 7/8. ALABAMA PRESIDENT to 5/8 ale za to krótsza - 1450mm.
7/8 fali to chyba nazwa wymyślona przez Presidenta - skoro 1/4 fali na CB to około 2,75m. Ale faktycznie jest to jedna z najlepszych anten na to pasmo - więc możesz w taka zainwestować.
Więc co do anteny- pomogliście w wyborze- DZIĘKUJĘ. Teraz pomóżcie w wyborze radia (wstęgi, bandy, dobry odsłuch etc. - (wiem, że takiego nie ma - ale co proponujecie - powiedzmy do 1000PLN- Uparłem się na Super Stara 3900 ale już mi tu go odradzono)
A więc TEXAS PRESIDENT PL 208 CM / 6dB / PL czy DAKOTA PRESIDENT 145 CM/5 dB/ MAG. - 145 ( pierwsza mocowana na stałe ponad 2 metry 7/8, druga ok 1,5 metra , magnez 5/8)
Może ktoś mnie oświeci - jak to możliwe, że producenci anten CB wypisują takie bzdury? O co tu chodzi? jak antena na pasmo CB o długości 145cm może być 5/8 λ oraz mieć i 5dB??? To są jakieś jajca. Moja stacjonarna antena 5/8 lambda ma coś ok 6 metrów wysokości i TYLKO 3dB. Czy ktoś wie, co producenci anten CB mają na myśli wypisując takie duperele?
chodzi o to że antena 145 centymetrów dostrojona jest elementem indukcyjnym do 5/8 λ i 50 ohm, przykładowo tą samą antenę gdyby zmienić indukcyjność cewki dało by się dostroić do 1/4 i 1/2 itp zmieniła by się charakterystyka promieniowania ale 5/8 do łączności naziemnej jest najlepsze, co do zysku 5dB to nie wiem względem czego
Moderated By c2h5oh:
Regulamin punkt 12.
Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Żadna antena z "pasma CB" o długości 145 cm nie będzie anteną 5/8λ. Bez względu na to czym byś ją "dostrajał".
Anteny ½λ, ¼λ czy też 5/8λ musi mieć konkretne wymiary. Cewka służy tylko do dopasowania impedancji. W antenach ¼λ nie stosuje się cewki dopasowującej.
Najlepszą anteną samochodową-montażową jest antena o długości promiennika 2,75 m.(1/4Lamda).W przypadku anten samochodowych CB obowiązuje zasada:Im dłuższy promiennik i zbliżony do wymiaru 2,75 tym lepsza antena.Oczywiście również wykonanie ma tu znaczenie i dlatego polecam szczególnie anteny firmowe takich Europejskich producentów jak Lemm,Sirio,Midland i President.Jeżeli chodzi o anteny bazowe to patrz aby antena taka miała jak najmniejszy kont promieniowania.Dobre anteny mają jak najmniejszy kont promieniowania i jest to uzależnione od jej długości falowej.W przypadku anten bazowych jest to antena o długości falowej 5/8 Lambda.Im mniejszy kont promieniowania anteny tym jest lepiej.W przypadku anten bazowych patrz aby promiennik nie przekraczał długości mechanicznej powyżej 6.90m.a antena miała minimum cztery lub więcej przeciwag o długości 2,75 m.Powyżej tej długości promiennika część energii jest promieniowana w górę i jest utracona.Najlepiej na tzw.fali przyziemnej pracuje antena 5/8 lambda a najlepsza antena DX jest o długości falowej 3/4 Lamda czyli 7/8.
Jest to dobra włoska firma ale każdy jej produkt wypuszczony na rynek nie świadczy ,że jest również dobrym produktem.Kupując antenę popatrz na jej pasmo do którego jest zastosowana i zysk anteny ale zobacz w stosunku do czego jest on podany.Może byc podany w stosunku do anteny izotropowej,dipolu Hertza lub też dipolu półfalowego.Producenci często stosują chwyt reklamowy podając jak najwyższy zysk takiej anteny.Zadaniem tego parametru jest złapać na tą przynętę klienta,który widząc antenę o zysku 9,9 dbi decyduje się często na nią myśląc,że ten wysoki zysk potwierdza jego mniemanie.Stosowanie takich chwytów w handlu jest często normą i przypomina on podawaną moc głośników w magnetofonach lub wieżach stereo,która wskazywała na naklejce,że ma 100 lub 150 Watt a ten magnetofon czy wieża nie miała nawet mocy 5 Watt.Wytrzymałość anten Sirio uzależniona jest od ich konstrukcji.W danych technicznych anteny powinno pisać jaką maksymalną prędkość pojazdu wytrzymuje taka antena.
No i powinni pisać względem czego tyle milionów dB mają ich anteny. Bo chyba do czegoś to odnoszą (patrząc na te cyfry to chyba do gwoździa). Leszek292 pisze o zysku 7db - Ludzie, ja budowałem Qubical Quada o wymiarach autobusu aby osiągnąć podobny zysk energetyczny. A tu proszę...z 2metrowego bata mamy 7dB hehehehehehe.
Ja osobiście testowałem antenę President Alaska 150cm a obecnie mam Lemm 2001 turbo. Niestety, ale Lemm zapewnia większe zasięgi. To potwierdza że czym dłuższa antena to lepszy zasięg.
Moderated By c2h5oh:
Siedem lat Kolega czekał by podzielić się tą opinią?
Regulamin punkt 3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.