Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

President Benjamin-brak mocy AM/FM

nikuerb 02 Cze 2010 19:16 1799 20
  • #1 02 Cze 2010 19:16
    nikuerb
    Poziom 10  

    President Benjamin-brak mocy AM/FM.Napięcie na strzemiączku 7V-OK;AM.Polaryzacja tranzystorów mocy nadajnika Ok.Proszę o wsparcie.

    0 20
  • #2 02 Cze 2010 19:39
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Q503 do wymiany.
    Michał

    -1
  • #3 02 Cze 2010 20:24
    nikuerb
    Poziom 10  

    Nie wydaje mi się.Na kolektorze Q503 jest samo co na strzemiączku,dalej po przełączeniu na USB jest 13,6,dalej przychodzi z zasilacza 13,8,regulacja perkiem zmienia to napięcie ;a więc regulator Q503 działa.Co Pan na to?.

    0
  • #4 02 Cze 2010 20:30
    sq6ade
    Poziom 40  

    Jeśli jest moc na SSB i odbiór na AM/FM jest OK sprawdziłbym generator kwarcowy wzbudzający sygnał 10.695MHz przy TX AM/FM.

    0
  • #5 02 Cze 2010 20:34
    nikuerb
    Poziom 10  

    cd mocy na SSB nie ma tak ja AM/FM

    0
  • #6 02 Cze 2010 20:44
    sq6ade
    Poziom 40  

    Jak doszło do awarii ?

    0
  • #7 02 Cze 2010 20:55
    nikuerb
    Poziom 10  

    Radio po przestrojeniu przez jakiegoś "montera"; cewka+100pF w szereg z kwarcem X1.Przerywało-raz była moc raz nie,częściej nie podłączone do klawisza "channel 19".Na początek odlutowałem w/w zmiany (zwora zamiast w/w).Mocy brak.

    -1
  • #8 02 Cze 2010 22:46
    sq6ade
    Poziom 40  

    Odbiornik odbiera prawidłowo sygnały ? (nie odpowiadasz precyzyjnie - to utrudnia wróżenie)

    0
  • #9 03 Cze 2010 08:02
    nikuerb
    Poziom 10  

    Odbiornik działa.

    Dodano po 41 [minuty]:

    Precyzyjniej: Przy odbiorze (AM)na nóżkach kwarcu X1 jest:4,7V i 2,2V a przy nadawaniu odpowiednio 4,7V i 2,5V;niższe wartości napięcia są od strony varicapa D23.Przełączenie na FM zmienia wartość napięć odpowiednio 4,35V i 2,2V i przy nadawaniu FM 4,33V i 2,5V.W obu przypadkach brak mocy na wyjściu.Wydaje się więc,że jest OK.Nie mam oscyloskopu pod ręką aby sprawdzić oscylacje kwarcu X1.Opukiwanie płyty przy wciśniętym nadawaniu nic nie daje-brak mocy(cały czas włączony na wyjściu miernik mocy).Podłączona antena ,odbieram niekiedy zniekształcone korespondencje na AM (system pracuje w 5 -jak wspomniałem usunełem cewkę+100pF z przeciętej ścieżki przy kwarcu X1)

    Dodano po 13 [minuty]:

    Dodam dla uzupełnienia,że napięcia na Q23 (tranzystor oscylatora X1)są prawidłowe (zgodne z schematem).Proszę o wsparcie techniczne.

    0
  • #10 03 Cze 2010 10:40
    sq6ade
    Poziom 40  

    X1 zostaw w spokoju. Jakby nie działał nie było by odbioru.
    Zajmij się generatorem na kwarcu X2 - jego nie działanie przy TX spowoduje brak mocy na AM/FM i SSB.
    Zaopatrz się w sondę w.cz. - bez tego słaby temat.

    0
  • #11 03 Cze 2010 10:59
    nikuerb
    Poziom 10  

    Uzupełnię:włączony 2 odbiornik CB na np.19 kanale opodal (ok.2-4m) w momencie uruchomiania nadawania na Benjaminie (też na np.19 kanale); otwiera blokadę szumów i słychać głośny szum (podobnie jak to się dzieje gdy np. daleka stacja uruchamia nadawanie)....

    0
  • #12 04 Cze 2010 11:05
    sq6ade
    Poziom 40  

    Ten drugi odbiornik może odbierać sygnał generatora 10,695 MHz pasożytniczo przez swój tor p.cz. - jest to mało prawdopodobne.
    Może również odbierać właściwy sygnał po mixerze TX w Benjaminie.
    Zobacz czy po przełączeniu Benka na FM i przy jego nadawaniu - usłyzysz głos w tym 2 CB.


    Ale lepiej zaopatrz się w sondę w.cz.

    0
  • #13 04 Cze 2010 18:36
    nikuerb
    Poziom 10  

    jak sugerowałeś przyglądam się Q24 z kwarcem X2 i co widzę: napięcia zasilające przychodzące przez diody Q31,Q30 pojawiają się przy nadawaniu na Q24 k-6,7V,b-2,5V,e-2,1V ; i są zgodne z moim niezbyt czytelnym schematem.Ten wspomniany szum to chyba z złączania przy nadawaniu tego trazystora? Może dysponujesz innym bardziej czytelnym i nie pociętym schematem Bejamina i mógłbyś udostępnić?.

    Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

    Odpowiedź na pytanie: TAK słyszę głos w 2 CB ustawionym na FM.Naprawiany Benjamin włączony na FM i nadawanie !Na mierniku włączonym w naprawiany 0 watów ?.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Jaki z tego wniosek? wydaje się ,że nie nadążam za Twoim tokiem myślenia w nawiązaniu do powyższego ....

    Dodano po 16 [minuty]:

    Powiem więcej: naprawiany Benjamin ust.na AM a inny odbiornik CB też w AM na tym samym kanale i włączone nadawanie w Benjaminie i słychać słabo głos w 2 CB ???.Jaki z tego wniosek!.Oczywiście poziom mocy w Benjaminie 0 watów.

    Dodano po 3 [godziny] 9 [minuty]:

    Co ciekawe,gdy dotykam miernikiem włączonym między masę a bazą Q35 i naciskam nadawanie to jest moc powyżej 10W AM/FM, co potwierdza,że końcówka nadajnika działa ( Q501,Q502,Q35).Gdzie jest problem?Prawdopodobnie na stopniach wcześniej?.

    0
  • #14 08 Cze 2010 10:24
    nikuerb
    Poziom 10  

    CB President Benjamin-brak mocy AM/FM/SSB.Odbiornik dobry.
    Tranzystory stopna końcowego Q501,Q502,Q35 dobre-prawidłowe napięcia-zgodne z schematem,wymieniony TA7320p,napięcia Q31,Q32,Q33 -OK ,zgodne z schematem.Tranzystor oscylatora Q24 -Ok+napięcia.Proszę o wsparcie techniczne.

    0
  • #15 08 Cze 2010 13:13
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.

    Jeżeli naprawiasz w ten sposób to sprawdź jakąś sondą w.cz., gdzie się "gubi" sygnał - pomiędzy VCO a stopniem końcowym nadajnika - .

    Same poziomy napięć stałych nie do końca są "wiarygodne" , czy coś działa - czy nie. :cry:

    Schemat sondy w.cz. jest na elektrodzie.


    Pozdrawiam.

    0
  • #16 08 Cze 2010 14:08
    nikuerb
    Poziom 10  

    Sprawdzam oscyloskopem,lecz niestety schemat ,który posiadam jest bardzo nieczytelny.Które stopnie w/g Ciebie powinienem sprawdzić poza Q24 ?

    0
  • #17 09 Cze 2010 07:00
    sq6ade
    Poziom 40  

    Ten schemat do Benka co wisi na elektrodzie jest całkiem niezły.

    0
  • #18 21 Cze 2010 16:24
    nikuerb
    Poziom 10  

    Niestety,przekopałem cały CB i nadal brak rezultatów (Brak macy AM/FM/SSB).Proszę o wsparcie techniczne.

    0
  • #19 21 Cze 2010 17:36
    sq6ade
    Poziom 40  

    A wsparłeś się już posiadaniem sondy w.cz. ?

    0
  • #20 21 Cze 2010 19:51
    nikuerb
    Poziom 10  

    Tak.Ale to przestarzała technika.Posługuję się oscyloskopem 30MHz.Problem jest z stopniem Q22 i L14-na wyjściu nie mam sygnału(swoją drogą ile tam powinno być).Wszystkie stopnie pracują wydaje się prawidłowo.Napięcia OK.Wydaje się ,że nie przenosi stopień Q22,L14.Na kolektorze Q21 jest OK.Proszę o sugestie ...

    0
  • #21 29 Cze 2010 14:43
    nikuerb
    Poziom 10  

    Proszę o pomoc,dalej stoję z tym radiem...

    0