Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Windows nie wykrywa karty sieciowej ani połączenia

02 Cze 2010 19:48 10407 15
  • Poziom 9  
    Witam!
    Od jakiegoś czasu, kiedy to zmieniłem slot mojej karty graficznej i dźwiękowej (przełożyłem je do innych gniazd PCI-E i PCI) z powodu organizacji kabli za komputerem, Windows XP przestał wykrywać kartę sieciową. W połączeniach sieciowych nie ma informacji "Połączenie Lokalne - Kabel sieciowy odłączony" jest tylko połączenie ADSL od neostrady. Nie mogę połączyć komputera z drugim w sieć LAN, karta jest wykrywana i bootowana przez bios, everest i windows już jej nie wykrywają. Karta jest włączona w biosie. Nie mogła ona trzasnąć dokładnie po zmianie slotów kart rozszerzeń. Dodam jeszcze, że windows stracił wszystkie sterowniki po zamianie slotów, ale zainstalował je automatycznie na nowo po włączeniu systemu. Sterownika do karty sieciowej najwidoczniej nie znalazł, ja też mam problem ze znalezieniem go w internecie, na płycie od mobo ich nie ma, pisze że to karta Plug and Play.

    Proszę o pomoc,
    z góry dziękuję.
  • Poziom 39  
    Jaką pomoc, jeśli nie wiemy nawet jaka to płyta i reszta gratów ? Kolega raczy sobie żarty stroić z poważnego Forum !
  • Poziom 9  
    Z wszystkiego sam zapomniałem, bardzo przepraszam.
    Płyta ASUS M3A32 MVP, procesor Athlon 54 x2 5000+, grafika GeForce 9600 GT, dźwiękowa SoundBlaster Xtreme Audio, zasilacz Pentagram SilentForce 620 wat bodaj, 4 gb ram. Jeśli potrzeba więcej danych, zaraz podam.
  • Pomocny post
    Poziom 33  
    Drugi slot PCIE jest x16?
    W menadżerze urządzeń jest wykryta karta sieciowa, nie ma konfliktu przerwań. Wyjmij kartę muzyczną i sprawdź czy pojawi się karta sieciowa.

    Sterowniki szukaj na stronie producenta płyty głównej.
  • Poziom 9  
    Tak, drugi slot PCIE jest 16x
    Po instalacji sterowników nic się nie zmieniło, menadżer urządzeń w ogóle nie wykrywa karty sieciowej, jest tylko modem ADSL jako karta sieciowa, ale karty Marvell już nie ma (przed feralną zamianą była). Już próbuje odłączyć dźwiękową.
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    Często urządzenia współdzielą przerwania irq, i niekiedy dane urządzenie na wybranym slocie, może nie działać prawidłowo. Wtedy, albo zmieniamy slot, albo rezerwujemy przerwanie IRQ. Tego drugiego dokonasz w biosie. Urządzenie systemowe, które dotychczas korzystało z przerwania, znajdzie inne wolne. Przynajmniej tak być powinno.
  • Poziom 9  
    Niestety, wyjęcie karty dźwiękowej nic nie zmieniło. Oto screeny:
    Windows nie wykrywa karty sieciowej ani połączenia
    Windows nie wykrywa karty sieciowej ani połączenia

    Jak widać jest tylko sterownik miniport karty, ale samej karty nie wykrywa.
  • Poziom 39  
    Skąd Ci się tych kart tyle wzięło ? Weź to wszystko wykasuj - to jest jakaś paranoja ! Może po usunięciu i restarcie wykryje to co trzeba ?
  • Poziom 9  
    One są po zaznaczeniu "pokaż ukryte", nie da się ich odinstalować gdyż "mogą być niezbędne do uruchomienia systemu" po odznaczeniu "pokaż ukryte", na liście są tylko 1394 i ADSL.

    Jestem w kropce, przedtem wszystko działało jak należy, a teraz Windows nie wykrywa sieciowej...

    Dodano po 44 [minuty]:

    Cóż, trzaskam formata c:, po wszystkim napiszę czy pomogło (wątpię, żeby nie pomogło, a format już dawno się mojemu pecetowi należał.)
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Po kliknięciu 'Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu' - coś się 'dzieje'?
    Pokaż z BIOSu wygląd 'Advanced / Onboard Devices Configuration' oraz 'Advanced / PCI PnP'
  • Poziom 9  
    Na szczęście jeszcze robię kopię danych przed formatem, więc mogę jeszcze sprawdzić. Po sprawdzeniu zmian nic się nie dzieje, zdjęcia z biosa zaraz będą.

    Proszę:
    OnBoard Devices
    PCI PnP
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Sprawdź jeszcze takie coś:
    Plug And Play O/S -> [Yes]
  • Poziom 9  
    Sekundka. Już sprawdzam.

    Nic, ciągle nie ma na liście urządzeń ani w połączeniach sieciowych.
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Można jeszcze sporo podiagnozować/posprawdzać pod Windowsem - jak masz siłe :D, jak nie - formatuj

    Przy okazji: w BIOSie masz 'Onboard 1394 - [Disabled]' a pod Windowsem działa ... (zakładając, że tego nie zmieniałeś)
  • Poziom 9  
    Jeśli powiesz tylko co podiagnozować, mam czas.

    1394 wyłączyłem w Biosie i wyłączył się w windowsie tak, jak powinno być, wiedziałem że to kolega zauważy :)
  • Poziom 9  
    Był konflikt na drodze graficzna - sieciowa po zamianie slotów.

    Przełożyłem komponenty do slotów "po staremu" i do menadżera urządzeń wróciła karta sieciowa.