Gość12 wrote: Mam pytanie do użytkowników odkurzacza Cobra Silent II. Właśnie zamierzam taki zakupić, ale spotkałam sie z opinią, iż worki do tego modelu Zelmera są drogie. Chodzi chyba o te orginalne S-bag, a nie zwykłe papierowe? Czy można zastosować w Cobrze 2500 worek ( papierowy) przeznaczony dla starszego modelu Cobry lub Oriona ( na Allegro bardzo żadko pojawiały się worki przeznaczone dla Cobry 2500 zazwyczaj tylko starsze modele). I wreszcie czy ktoś próbował zastosować w tym odkurzaczu worek płócienny wielokrotnego użytku ( pytam poważnie:D )
Witam,
Mam ten odkurzacz od listopada 2009. Jak do tej pory wyrzuciłem dopiero jeden worek SAFBAG (nie mam zwierząt), który warto pamiętać zastępuje do 3 worków papierowych. Worki te w miejscowym sklepie kosztują 16zł (4 worki + filtr silnika). Są faktycznie droższe od papierowych a to dlatego że starczają na 3 razy dłużej, więc bardziej się je opłaca kupić niż papierowe. Poza tym do modelu Cobra II Silent worki SAFBAG są większe (4,5 litra) niż do np. Solarisa (3,5 litra) i dlatego droższe o jakieś 2 zł.
Na Allegro możesz też nabyć worki papierowe, dwuwarstwowe po 1zł za sztukę.
Ja osobiście przejdę chyba na worki papierowe ze względu na to że nie przepuszczają one włosów tak jak SAFBAGI.
Co do wad "ukrytych" w cobra II silent, to przede wszystkim tylne koła które łatwo się łamią zwłaszcza w transporcie. Jeśli będziesz kupować w necie sprawdź dokładnie przy odbiorze czy nie odstają od obudowy i nie "dygotają". Ja niestety nie sprawdziłem i mam teraz "dygotające". U mnie też tylna pokrywa od filtra bardzo ciężko się zamyka. Trzeba niemal uderzyć ręką żeby ją zatrzasnąć.
Zauważyłem też że gdy włączy się odkurzacz na najniższej mocy a potem podwyższy ją na max to ta część z komorą na kurz tak jakby dociskuje się do części z silnikiem. Nie wiem czy tak ma być czy też nie, ale samo w sobie wydaje mi się to dziwne i od razu przypomina mi się co mówił sprzedawca w sklepie. Otóż twierdził on że odkurzacze Zelmera, jak to nazwał "łamane na pół" (chodzi tu o rodzaj komory na worek: cobra II silent, syrius, meteor 2, explorer, odyssey), są mniej szczelne od tych z komorą otwieraną przez pokrywę górną (solaris, jupiter, voyager, elf 2). Mówił że ta uszczelka nie trzyma dobrze, czy coś takiego. Nie wiem co o tym sądzić, ale odkurzacz ciągnie bardzo dobrze więc się nie czepiam. Takie tylko osobiste spostrzeżenia.