Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zmywarka whirlpool adg 7555

januszbr 05 Cze 2010 11:33 8046 10
  • #1 05 Cze 2010 11:33
    januszbr
    Poziom 8  

    Witam. Mam następujący problem: zmywarka po włączeniu jakiegokolwiek programu na początek wypuszcza resztkę wody, po czym napełnia się wodą i po chwili ją wypuszcza. Na tym kończy pracę. Żadna z diod nie mruga. Sygnał dźwiękowy po zakończeniu jest też typowy (czterokrotny). Był mechanik i stwierdził, że pompa pracuje prawidłowo że nie widzi żadnych uszkodzeń i że najprawdopodobniej to programator. Ta przyjemność podobno kosztuje kilkaset złotych. Mogę kupić ale czy na pewno to jest to. Czy ma ktoś jeszcze jakieś sugestie?

    2 10
  • #2 07 Cze 2010 02:09
    movzx
    Poziom 39  

    Zanim się zrujnujesz na programator, włącz program testowy i zobaczy się czy coś pokaże.

    Pozdrawiam.

    2
  • #3 07 Cze 2010 10:26
    januszbr
    Poziom 8  

    Program testowy zdaniem mechanika też nic nie pokazał

    0
  • #4 09 Cze 2010 22:53
    Jasxx
    Poziom 21  

    Zmywarki pod zabudowę nie tylko mrugają ale i piszczą. Twoje cztery sygnały to F4 czyli błąd wypompowania wody a dokładniej w Twoim przypadku brudny czujnik membranowy lub OWI.

    0
  • #5 12 Cze 2010 02:09
    movzx
    Poziom 39  

    Kolego Jasxx, która wersja zmywarki Whirlpool (lub dowolnej innej) nalewa nową wodę jeśli uzna że nie mogła wypompować poprzedniej? To ważne bo może mają problem z bezpieczeństwem...

    0
  • #6 13 Cze 2010 00:30
    januszbr
    Poziom 8  

    Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Czekam na ponowną wizytę mechanika. odezwę się jak będę coś wiedział. Chyba że jeszcze ktoś ma jakiś pomysł.

    0
  • #7 21 Lip 2010 17:32
    januszbr
    Poziom 8  

    była próba wymiany programatora i jakiegoś czujnika z boku zmywaki na samym dole takiej plastikowej wężownicy - nic nie pomogło. Po wymontowaniu i sprawdzeniu pompy zamontowano ją z powrotem i wtedy na jeden raz zmywarka zaczęła działać. Mechanik się poddał. Teraz podejrzewa że to pompa. Kto ma jakieś pomysły?

    0
  • #8 22 Lip 2010 08:53
    rafalfort
    Poziom 2  

    Hej, mam tę samą zmywarkę ADG 7555 i dokładnie taki sam problem. Szkoda, że zmywarka nie jest już na gwarancji, nie tak dawno minęło dwa lata. U mnie problem z tą zmywarką zaczął się około miesiąc temu. Wtedy to zmywarka na początku zmywania gdy wypuszczała wodę tak dziwnie turkotała z krótkimi przerwami i potrafiła się wyłączyć, ale po otwarciu i zamknięciu drzwi ruszała dalej i dochodziła do końca programu. Teraz podobnie jak u Ciebie przy jakimkolwiek programie wypuszcza resztkę wody, nabiera wodę, wypuszcza ją i koniec pracy. Przeczyściłem dyszę, filtr zmywarki, rozebrałem cały syfon myśląc, że jest zatkany - ale wcale nie był(tylko trochę brudny - bo dano nie czyszczony) i nic. Ciągle to samo. Jakbyś odkrył przyczynę, albo ktoś z forum może coś podpowie, dajcie znać. Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie. Pozdrawiam

    Dodano po 2 [minuty]:

    januszbr napisał:
    Program testowy zdaniem mechanika też nic nie pokazał


    Jak uruchomić ten program testowy w adg 7555?

    Dodano po 15 [minuty]:

    użytkownik Sujka55 napisał:
    "Masz najprawdopodobniej ZAMULONĄ pompę myjącą....
    Jak przyłożysz ucho do obudowy po nabraniu wody bedzie słychac delikatne brzęczenie (zablokowanej pompy myjącej) po chwili zostanie odłączone napięcie od pompy i ponownie włączone.....i tak kilka razy jeśli pompa nie rusza zmywarka wypuszcza wodę i kończy proces mycia....
    Możesz delikatnie spróbowac rozebrac pompę i wypłukac krzemionkę która znajduje sie w tabletkach do mycia!!!! po złożeniu pompy sprawdz czy pompa przezyła i nie uzywaj srodków do mycia z dodatkiem krzemionki(drobniutki piaseczek) myśle że dobrym rozwiązaniem jest nowy srodek do mycia w formie żelu...."

    gdzie znajduje się ta pompa, jak ją wyczyścić?

    1
  • #9 14 Sie 2010 18:47
    rafalfort
    Poziom 2  

    januszbr napisał:
    była próba wymiany programatora i jakiegoś czujnika z boku zmywaki na samym dole takiej plastikowej wężownicy - nic nie pomogło. Po wymontowaniu i sprawdzeniu pompy zamontowano ją z powrotem i wtedy na jeden raz zmywarka zaczęła działać. Mechanik się poddał. Teraz podejrzewa że to pompa. Kto ma jakieś pomysły?



    Jak się okazuje ten model zmywarek miał oryginalnie montowane dosyć wadliwe pompy myjące, które się psują. Nowa, poprawiona technologicznie kosztuje 315zł

    1
  • #10 15 Sie 2010 21:44
    movzx
    Poziom 39  

    Wina leży nie tyle po stronie pomp myjących tylko cudownych 1200 w 1 TABLETEK - które zawierają piasek który niszczy pompę. Użytkownicy proszku prawie nie mają takich problemów.

    1
  • #11 17 Sie 2010 17:57
    januszbr
    Poziom 8  

    Po dostarczeniu zmywarki do serwisu - wymieniono pompę koszt 350 + 100 robocizna

    0