Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PlayStation3 oraz problem z Routerem

Wojtuch7 05 Jun 2010 12:21 6689 22
    Wojtuch7
    Level 10  
    Cześć! Mam PS3 już od kilku miesięcy, jakieś 2 tygodnie po nabyciu PS3, podłączyłem do niego internet (Bezprzewodowo) i wszystko działało, PS3 znajduje się jakieś 10-15 metrów od Routera...

Od przedwczoraj, z nie wyjaśnionych powodów nie działa...

Sytuacja jest taka:
    Kiedy przy konfiguracji połączenia (Ustawienia > Sieć itd.) wybieram:
    Łatwe>Bezprzewodowo>Wyszukaj>Wybieram moją sieć>Wpisuję hasło:
    Upłynął dowolny czas uzyskania adresu IP.

Kiedy przy konfiguracji połączenia wybieram:
    Łatwe>Bezprzewodowo>Ręcznie>Wpisuję moją sieć>Wpisuję hasło:
    Upłynął dowolny czas uzyskania adresu IP.
    Wpisany klucz WPA może być nie prawidłowy.

PS. klucz WPA na 100% jest prawidłowy

Wpadłem na pomysł ustawienia wszystkiego ręcznie:
    Niestandartowe>Bezprzewodowo>Ręcznie:
    Wpisałem IP, DNS, wszystkie inne wymagane rzeczy wpisałem prawidłowo:
    W tedy wyświetla mi dane które wcześniej wypełniłem i jest:
    Kliknij (X) aby wejść.

Klikam (X) i:
    Uzyskaj adres IP: (po chwili) Powodzenie
    Połączenie internetowe: (po jakichś 2-3 minutach) Powodzenie
    PlayStation(R)Network: (po ok. 1 minucie) Niepowodzenie

A czasami, wogóle przy Połączeniu internetowym pisze Nie powodzenie, a na
    komputerze wszystko działa w porządku... (PS. nawet gdy laptopa postawię obok
    PS3, to na laptopie działa, a na PS3 nie)
    ...Nie wiem co się dzieje, do tej pory wszystko było ok, a teraz nic...

Proszę o pomoc :)
    bogiebog
    Level 43  
    może "ktoś" zabezpieczył sieć WIFI za pomocą filtra MAC adres ?

jaki masz router, poszukaj czy ma filtrowanie adresów MAC i czy jest włączone i jeżeli włączone to czy MAC twojego PS3 jest na liście.
    Wojtuch7
    Level 10  
    bogiebog, ale gdyby ktoś się bawił tym routerem, to bym wiedział, a nikt nic przy nim nie grzebał... a tak wogóle to nie wiem jak to zrobić to co ty pisałeś...

Przypominam że wcześniej wszystko działało...
  • Helpful post
    bogiebog
    Level 43  
    może masz noweg AP-eka z takim samym SSID i PS3 próboje się łączyc do złej ? (tzn SSID się zgadza ale hasło nie)

zmień SSID w AP-eku i próbuj

EDIT:
    spróbuj usunąć zabezpieczenia WIFI z AP-eka (na czas testu)
    Wojtuch7
    Level 10  
    1. Nie wiem co to ten AP-ek
    2. Ja się nie znam na routerach itd. więc nie wiem jak wyłączyć zabezpieczenie
    3. Raczej hasło się nie zmieniło, ponieważ czasami mi się łączy, ale gdy spróbuję włączyć internet/zagrać w grę przez internet/wpisać się do PSN, to mi nie działa i nagle pisze
    Użytkownik został wypisany z usługi Play Station (R) Network (87cośtam jakieś numerki)
    EBC41
    Level 28  
    A PS3 w ogólę jest w stanie pokazać dostępne sieci? Jak tak to zrób fotkę i pokaż, może radio w konsoli "ogłuchło"
    Wojtuch7
    Level 10  
    Uwież mi że może, obecnie nie jestem w moim pokoju więc nie jestem w stanie zrobić zdjęcia, ale gdy będę mieć okazję to zrobię
    bogiebog
    Level 43  
    > Użytkownik został wypisany z usługi Play Station (R) Network (87cośtam jakieś numerki)

jak masz taki bład to na pewno nie wina AP-eka, z innego powodu niż łączność WIFI wylatujesz ze sieci/usługi PS.
    EBC41
    Level 28  
    Tak pro forma może sprawdź na AP czy w momencie kiedy PS próbuje łączyć się do internetu widnieje na liście podłączonych urządzeń.. Wtedy będziemy pewni
    Wojtuch7
    Level 10  
    Tylko że ja się nie znam na Routerach i wogóle nie wiele wiem o WIFI i wogóle i nie wiem jak mogę to sprawdzić, dzisiaj chcę przenieść PS3 bliżej Routera, żeby sprawdzić czy to nie jest problem zasięgu, ponieważ mój Router nie jest żadnym najszybszym ani najlepszym :(
    bogiebog
    Level 43  
    > Tylko że ja się nie znam na Routerach i wogóle nie wiele wiem o WIFI i wogóle

otwórz manuala, zobacz jak sie wchodzi na routera i pobaw sie w podglądanie ustawien/statusu routera, nic nie zepsujesz jeśli nie klikniesz w żadne pole ani na żaden [guzik]
    obsid
    Level 25  
    Wojtuch7 wrote:

3. Raczej hasło się nie zmieniło, ponieważ czasami mi się łączy, ale gdy spróbuję włączyć internet/zagrać w grę przez internet/wpisać się do PSN, to mi nie działa i nagle pisze
    Użytkownik został wypisany z usługi Play Station (R) Network (87cośtam jakieś numerki)

Moim zdaniem do rozważenia są dwie ewentualności:
    1) Konsola defacto ma dostęp do sieci, jednak problem stanowi Twoje konto użytkownika w Playstation Network - o czym mógłby świadczyć powyższy komunikat.
    2) Punkt dostępowy / router uległ uszkodzeniu (burze, samoistna usterka).

Co do sposobu ewentualnego sprawdzenia przyczyn:
    1) Utwórz nowe, dodatkowe konto użytkownika (tutaj przyda się manual PS3 lub poszperaj w sieci) i sprawdź, czy na nowym koncie zalogujesz się do PSN.
    2) Jeśli posiadasz np. laptopa z wifi, sprawdź, czy router widoczny jest w otoczeniu sieciowym wifi i czy przydziela dostęp.
    Wojtuch7
    Level 10  
    obsid wrote:
    Wojtuch7 wrote:

Moim zdaniem do rozważenia są dwie ewentualności:
    1) Konsola defacto ma dostęp do sieci, jednak problem stanowi Twoje konto użytkownika w Playstation Network - o czym mógłby świadczyć powyższy komunikat.
    2) Punkt dostępowy / router uległ uszkodzeniu (burze, samoistna usterka).

Co do sposobu ewentualnego sprawdzenia przyczyn:
    1) Utwórz nowe, dodatkowe konto użytkownika (tutaj przyda się manual PS3 lub poszperaj w sieci) i sprawdź, czy na nowym koncie zalogujesz się do PSN.
    2) Jeśli posiadasz np. laptopa z wifi, sprawdź, czy router widoczny jest w otoczeniu sieciowym wifi i czy przydziela dostęp.

1a) Ale to samo się dzieje gdy np. włącze grę i dam "Graj przez internet" i nagle mi pisze "Użytkownik został odłączony od punktu dostępu." lub "Użytkownik został wpypisany z usługi PlayStation(R)Network (...)", w zależności, czy wcześniej mnie wpisało.
    1b) Raczej nie, ponieważ laptop działa sprawnie i jest na nim internet.

2a) Zrobiłem to i również nie mogę się połączyć z internetem. Ogólnie to jest coraz gorzej bo teraz już nawet przy łączeniu jest "Trwa łączenie z punktem dostępu..." i na tym się zatrzymuje i koniec.

2b) Tak, jest i da się podłączyć.

Wydaje mi się że problemem jest to że jest zbyt mały zasięg, próbowałem
    przenieść PS3 do innego pokoju, ale gdy podłączam PS3 do telewizora i przełączam na HDMI, to pojawia się napis
    HDMI
    poza zakr.

i nic nie widać, ani nie słychać.

Jest możliwość że jeśli używałem PS3 na mniejszym telewizorze, to jeśli przeniosę go na większy to nie będzie działać? Mogę podać modele tych telewizorów...

Będę wdzięczny za pomoc

Dodano po 1 [minuty]:

bogiebog wrote:
    > Tylko że ja się nie znam na Routerach i wogóle nie wiele wiem o WIFI i wogóle

otwórz manuala, zobacz jak sie wchodzi na routera i pobaw sie w podglądanie ustawien/statusu routera, nic nie zepsujesz jeśli nie klikniesz w żadne pole ani na żaden [guzik]

a co to jest manual?
    bogiebog
    Level 43  
    > co to jest manual?

instrukcja obsługi
    EBC41
    Level 28  
    Jak dla mnie to wygląda to jednak na problem z PS3 a nie z routerem. Albo to konto na tym PSN przestało działać, albo PS3 się sypie
    obsid
    Level 25  
    Zwróć uwagę na poziom sygnału z routera (po połączeniu w laptopie z reguły pojawia się informacja o sile sygnału). W PS3 antena wi-fi nie należy do zbyt wydajnych elementów tego typu, a odległość 10-15m nie jest wcale taka mała. Jeśli masz taką możliwość, najprościej wyeliminuj kwestię zasięgu / zbyt małego sygnału - ustaw konsolę maksymalnie blisko routera (jakiś mały telewizor do podglądu się przyda).

Z reguły PS3 stawiane jest nisko (blisko podłogi), a sam router zapewne jest wyżej - nie jest to najkorzystniejszy układ dla propagacji sygnału wifi. Wspominasz, że również z laptopem pojawiają się problemy z podłączeniem do routera - czy Twój router ma domyślne antenki / antenkę (krótką)?

Aby wyeliminować problem z PS3 / kontem PSN zabierz konsolę do kogoś, kto posiada router / access point wifi i zrób test w innym środowisku.
    Wojtuch7
    Level 10  
    Tak, również wydaje mi się że jest to problem zasięgu, ostatnio w pokoju miałem remont i trochę się pozmieniało, a na tej odległości, na której znajduje się moje PS3, liczyły się centymetry, np. Przesunąłem PS3 z jednego końca biurka na drugie i siła sygnału podniosła się o ok. 10%, jednak teraz moje PS3 znajduje się maksymalnie blisko, jednak przeniosłem je do pokoju obok routera, i tutaj pojawia się inny problem...

Używałem kiedyś PS3 na telewizorze 32 Cal. firmy Daewoo De i PS3 działało , przeniosłem się na mniejszy, 22 Cal. firmy LG, również działało, podłączałem na HDMI, teraz przenoszę się spowrotem na tego 32 Cal.-owego i teraz wyświetla się taki napis:

HDMI
    Poza zakr.

Nawet nie wiem co oznacza ten skrót... Próbowałem podłączyć PS3 na inne gniazda, ale tamte wcale nie działały.

Będę wdzięczny za pomoc :)

ADD

Zapomniałem dodać, kiedy po włączeniu PS3 (na tym 32-calowym telewizorze), włożę do stacji dysków
    film (tam jakiś Superhero) to zaczyna go odtwarzać i normalnie tak jakby
    PS3 działało, ale gdy nacisnę przycisk PS i wyjdę do menu, to nagle znowu
    pojawia się napis "Poza zakr." i nic nie widać tak jak wcześniej...

Poza tym film działa tylko po pierwszym uruchomieniu PS3, a gdy wyciągnę
    płytę i włożę spowrotem, to znowu jest czarne tło i nic...
    Dźwięku też nie ma...

Nie wiem czy to przypadkiem PS3 się nie przestawiło na ten mniejszy telewizor i na tym 32-calowym nie działa :(
  • Helpful post
    obsid
    Level 25  
    Specyfiką PS3 jest jej dopasowanie (w sensie rozdzielczości oraz źródła sygnału) do aktualnie podłączonego TV. Często zdarza się tak, że maksymalne parametry wyświetlania dla jednego odbiornika TV są zbyt wysokie dla innego. W takim przypadku objawia się to brakiem obrazu i stosownym komunikatem (generowanym z reguły przez odbiornik TV). Jeśli masz zamiar zmienić TV podłączony do PS3, może konieczne okazać się zresetowanie ustawień wyświetlania - odbywa się to poprzez kilkusekundowe przytrzymanie (podczas włączania konsoli) przycisku "Power". Poszukaj w dokumentacji konsoli informacji na ten temat.
    Wojtuch7
    Level 10  
    obsid, dzięki, zaraz spróbuję :) plusik

ADD

Momencik, czyli wystarczy dłużej przytrzymać przycisk włączenia konsoli podczas uruchamiania? Bo tymczasowo nie mam pod ręką instrukcji z PS3, a mam straszny bałagan w papierach
    obsid
    Level 25  
    Przytrzymaj podczas włączania przycisk "Power" przez 5 sekund, aż konsola wyda dwukrotne "piknięcie". Możesz spróbować kilka razy - nie puszczaj palca z przycisku, jak przy normalnym włączaniu.
    grigorij1982
    Level 11  
    Co do HDMI poza zakresem to kolega obsid powinien mieć rację.

Co do problemów z siecią - miałem podobny problem, chociaż akurat z siecią przewodową, ale może moje rozwiązanie coś pomoże.

U mnie podczas próby podłączenia się do rutera też było "niepowodzenie". Wynikało to z faktu, że konsola ustawiona była na transmisję 1000Mbps a ruter mam 100/10. Po ustawieniu konsoli na 100Mbps podłączyła się do rutera.

Ciekawe jest to, że pecet ma ustawione 1000Mbps i potrafi dopasować się do mniejszej transmisji.
    Anonymous
    Anonymous  
    Bródka

Level 42  
    panaslbl wrote:
    Ps3 mam podpięty do g.dop

Do czego ?
    panaslbl wrote:
    wskazuje 1,3 mb

Czyli co metr bieżący ?

MB = MegaBajt
    Mb = Megabit
    panaslbl wrote:
    prędkość spada i utrzymuje się na totalnie niskim poziomie

Czyli jakim poziomie ?
    panaslbl wrote:
    W około 12h pobrało mi 4gb. tak więc pobieranie po prostu odpada,

No nie wiem czy odpada bo przy laczu 1Mbit realna predkosc to 128KBajtów/s wiec 4GB pobiorą ci się własnie w około 12 godzin