Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z wyborem laptopa (2 do wyboru)

cinek123 05 Jun 2010 12:23 1565 16
    cinek123
    Level 9  
    WITAM
    Trochę poczytałem, porównałem i wybrałem 2 laptopy. Który wg was jest lepszy(praca,gry). Cena jest ta sama 3400zł.

MSI GT640 (Core i7 1,6GHz max.2.8GHz; GTS 250M DDR3 1GB; 4GB DDR3 1066MHz; 500GB 5200 rpm; 15,4" 1680x1050)
    Minusy: słaba bateria, głośny, wysoka rozdzielczość(czytałem, że to obniża wydajność)

MSI GE600
    (Core i5 2,26GHz max. 2,53GHz; HD5730 DDR3 1GB + zintegrowana; 4GB DDR3 1066MHz; 500GB 5200 rpm; 16" 1366x768 LED)
    Plusy: podczas pracy biurowej można zmienić grafikę na zintegrowaną co wydłuża czas pracy do ok. 3h

Na czerwono zaznaczyłem tym czym się różnią.
    Chciałbym GT640 z Core i7, ale rozsądek (głośność i bateria) mówią o GE600.
    Który zestaw będzie wydajniejszy w grach i czy pociągną GTA IV?
    tragi
    Level 22  
    Żaden z nich jeśli nie chcesz kupić sprzętu jednorazowego użytku za dość spore pieniądze. Znajdź sobie coś innego niż MSI.
    cinek123
    Level 9  
    moze jakies propozycje?
    tragi
    Level 22  
    Ja osobiście jestem przekonany do ASUS, mam do czynienia od dawna z laptopami tej firmy i żadnych jak dotąd niespodzianek nie miałem. Poszukaj coś z Asusa-taka moja propozycja ale napewno nie MSI.
    cinek123
    Level 9  
    a co jest złego w MSI?
    tragi
    Level 22  
    Przede wszystkim MSI to bardzo kiepska firma, która produkuje sprzęt bardzo awaryjny.
    cinek123
    Level 9  
    jakies dane, statystyki? ja czytalem na pewnym forum ze to asus jest najbardziej awaryjny(nowe modele)
    tragi
    Level 22  
    Ktoś powiedział, że statystyka jest jak bikini: bardzo dużo pokazuje, ale najważniejsze zakrywa. Być może nowe modele Asusa mają jakiś defekt, o tym nie wiem. Jednakże Asus ma bardzo sprawny serwis. W większości przypadków sprawa załatwiana jest krócej niż 14 dni. Często uszkodzeń nie naprawiają, tylko wymieniają sprzęt na nowy. A MSI serwis działa tak samo jak ich sprzęt. Ja ci to piszę z własnego doświadczenia, nie opierając się na danych z forów, czy statystyk.

Potraktuj więc moje wypowiedzi jako moje osobiste zdanie na temat firmy MSI ukształtowane przez lata doświadczeń.
    cinek123
    Level 9  
    Jakoś nie jestem przekonany do twoich osobistych doświadczeń, które nie są niczym podparte(nie potrafisz wskazać odpowiednich dowodów na to co mówisz i modeli ASUSA, które mógłbym wybrać). Nawet na tym forum piesze, że MSI to dobry sprzęt i mają dobry serwis :D. Mniejsza z tym, bo nie o tym jest temat tylko o wyborze pomiędzy dwoma MSI, więc może niech się inni wypowiedzą.
    User removed account
    User removed account  
    cinek123
    Level 9  
    dell ma już troche przestarzałą grafikę
    tragi
    Level 22  
    Czyli nie tylko ja odradzam MSI. Koleżanka wyrobekj napisała Ci bardzo mądry elaborat na temat laptopów. Ten w jej ostatnim linku jest naprawdę fajny, no ale cena to nie dla nas zwykłych zjadaczy chleba.

Jeśli chodzi o moje doświadczenie, to dorabiałem trochę u znajomego który prowadzi sklep-serwis komputerowy. Na początku działalności zaczął handlować właśnie sprzętem firmy MSI bo był tani. I trwała ta farsa jakiś czas dopóki klienci nie zaczęli się odwracać od niego. Nie szło tego naprawić na gwarancji, w zasadzie każdy sprzedany towar wracał mniej więcej miesiąc przed końcem gwarancji od klienta uszkodzony, a zanim rozpatrzono gwarancję, to już jej nie było. Zdarzało się często, że musiał znajomy z własnej kieszeni dołożyć do zepsutrgo sprzętu klienta.

Problemy się skończyły, jak przestał handlować towarem MSI.

To tyle ode mnie.
    gambiting
    Level 2  
    Ja mam tego GT640 i bardzo sobie chwalę....naprawdę polecam ;-)

Tylko bateria nie trzyma długo,ale i tak używam go stacjonarnie więc mi to nie przeszkadza.
    Rafik94
    Level 14  
    jak nie sprawdzona firma jak sprawdzona ?? nie wiem ludzie skąd się bierzecie. lepiej poczytajcie sobie ludzie co na nhl piszą o msi, zupełnie na odwrót niż wy
    gambiting
    Level 2  
    No ja jestem przekonany,że to się bierze stąd,że jak się komuś coś zepsuło,to potem ta firma i jej produkty to jest największy syf :P Znam gościa któremu w mercu nawalił silnik. I co? teraz merole to są najgorsze samochody pod słońcem,największy badziew. Mam wrażenie że tak sam o jest tutaj na forum - raz się gościowi zepsuł MSI,to już będzie najgorsza firma jaka jest. A powiem,że ten MSI naprawdę zaskoczył mnie wykonaniem. Różne laptopy miałem, najwyższe modele Sony Vaio, Della XPS i ten GT640 nie ustępuje im jakością,aluminium, dobre zawiasy,porządna klawiatura,przyłożenie do detali.....mi się raz ten dell zepsuł,ale dalej uważam że to była porządna maszyna i każdemu bym go polecił(tym bardziej że serwis naprawił mi go na następny dzień roboczy). Dlatego patrząc na jakość wykonania tego MSI,podejrzewam że nie będzie mu można nic zarzucić.
    cinek123
    Level 9  
    A co możecie powiedzieć o MSI GE600?