Pralka ta rozpoczyna jakiś program prawidłowo po czym jak ma się włączyć obrót bębna to zaczyna kręcić w jednym kierunku i przerywa, i tak próbuje ze trzy, czy cztery razy i potem zaświeca się czwarta zielona dioda oraz miga czerwona środkowa ze suszarki (dwie krople, nad diodą). Jest to błąd silnika. Sprawdziłem płytę sterującą, triaka, przekaźniki, wszystko OK, szczotki w silniku również wyglądają na dobre jeszcze, ale nie jestem pewien za czujnik hallotronowy, ponieważ nie mam żadnych zapasowych części by podmienić silnik, czy nawet sam czujnik.
Wykonałem pomiary w pralce i pin 7 jest masą, pin 8 +5V, a na wyjściu czyli pinie 6 jest również +5V, mierząc miernikiem nic się nie zmienia, czy to silnik stoi czy się kręci. Pożyczyłem oscyloskop znajomemu i nie wiem, czy nic się nie pojawia, czy są jakieś impulsy.
Na warsztacie po podłączeniu 5V do pinów 7,8 również na Pinie 6 po pokręceniu wirnikiem nic się nie dzieje (pobór prądu przez ten czujnik to 4mA).
Podaję jeszcze wartości rezystancji pomiędzy wyprowadzeniami czujnika:
7- 8+ >25,5Mohm
7+ 8- > przerwa
6- 7+ > 360kOhm
6+ 7- > 360kOhm
6- 8+ > 26MOhm
6+ 8- > przerwa
Acha, magnes na wirniku jest cały i wygląda na OK.
Czy może mi ktoś doradzić kto ma większe doświadczenie co dalej sprawdzić, czy ewentualnie skąd załatwić taki czujnik halotronowy, czy da się to jakoś przerobić itp...
Wykonałem pomiary w pralce i pin 7 jest masą, pin 8 +5V, a na wyjściu czyli pinie 6 jest również +5V, mierząc miernikiem nic się nie zmienia, czy to silnik stoi czy się kręci. Pożyczyłem oscyloskop znajomemu i nie wiem, czy nic się nie pojawia, czy są jakieś impulsy.
Na warsztacie po podłączeniu 5V do pinów 7,8 również na Pinie 6 po pokręceniu wirnikiem nic się nie dzieje (pobór prądu przez ten czujnik to 4mA).
Podaję jeszcze wartości rezystancji pomiędzy wyprowadzeniami czujnika:
7- 8+ >25,5Mohm
7+ 8- > przerwa
6- 7+ > 360kOhm
6+ 7- > 360kOhm
6- 8+ > 26MOhm
6+ 8- > przerwa
Acha, magnes na wirniku jest cały i wygląda na OK.
Czy może mi ktoś doradzić kto ma większe doświadczenie co dalej sprawdzić, czy ewentualnie skąd załatwić taki czujnik halotronowy, czy da się to jakoś przerobić itp...