Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lighting 6* 230v na RS232(usb) - Jak ustawić program?

Michał458 05 Cze 2010 19:16 1967 10
  • #1 05 Cze 2010 19:16
    Michał458
    Poziom 17  

    Witam,

    Zbudowałem sterownik usb opierany na emulowanym porcie RS232 i mam problem ponieważ nie wiem jak ustawić port COM9 w programie lighting szukałem wszędzie ale nie znalazłem mój sterownik wsparty jest na converterze Manhattan 205146 (usb to RS232).

    Proszę o pomoc i pozdrawiam.

    0 10
  • #2 06 Cze 2010 09:59
    willyvmm
    Poziom 26  

    Zgaduje bo nie znam ani tego kontrolera ani programu:
    W ustawieniach sterownika w Windows zmień przypisany numer portu na niższy.
    Program o którym piszesz zapewne ma na sztywno przydzielony zakres portów com z którymi współpracuje (np.: com1-4)

    0
  • #3 06 Cze 2010 10:27
    Michał458
    Poziom 17  

    okej moge ustawić na com1 ale jak ten port ustawić w programie skoro on potrzebuje adres portu w formie np. #0398h-to jest np lpt ale nie wiem jak jest mój com ;]

    Pozdrawiam

    Dodano po 4 [minuty]:

    Może potrzebuję jakiegoś speciajnego dlopa jak np. dla scalaków często używanych do takich projektów ale ja niestetu nie mogłem zastosować kolejnej płytki w moim sterowniku bo poprostu by sie nie zmieściła a w szafie miałem przejście z usb na RS232 i to nie bylejakiej jakości ponieważ ta przejściówka kosztowała nieco ponad 90zł pare miesięcy temu :)

    0
  • #4 08 Cze 2010 17:07
    Michał458
    Poziom 17  

    Proszę o odpowiedz zależy mi na tym ponieważ do piątku musze mieć sprawnie działąjący sterownik pod laptopem

    0
  • #5 11 Cze 2010 23:06
    LED5W
    Poziom 32  

    Michał458 napisał:
    okej moge ustawić na com1 ale jak ten port ustawić w programie skoro on potrzebuje adres portu w formie np. #0398h-to jest np lpt ale nie wiem jak jest mój com ;]
    Menedżer urządzeń :arrow: dwuklik na odp. porcie :arrow: zakładka zasoby "Zakres We/Wy". U mnie jest ta pierwsza wartość (porównałem z ustawieniem w BIOSie).

    0
  • #6 11 Cze 2010 23:18
    Michał458
    Poziom 17  

    nie mam takiej zakładki jak zasoby :D

    0
  • #8 12 Cze 2010 13:46
    Michał458
    Poziom 17  

    Lighting 6* 230v na RS232(usb) - Jak ustawić program?

    Zobacz :]

    0
  • #9 12 Cze 2010 15:58
    LED5W
    Poziom 32  

    A w tym programie jest jakaś lista, czy musisz to wpisać ręcznie?

    Najprawdopodobniej teraz głupotę palnę, ale może wyświetlić urządzenia wg. połączeń i wpisać to co jest w zasobach dla USB w którym jest ta przejściówka...

    0
  • #10 13 Cze 2010 10:51
    Darom
    Specjalista elektryk

    Witam

    Nie znam programu Lighting_6 ale skoro jest tam w ustawieniach przydział portu I/O oraz zapewne IRQ to może to sugerować dostęp do portu sprzętowego.

    W DOSie porty COM1 do COM4 nie były definiowane po nazwie tylko po zasobach. I tak:

    COM 1 adres:3F8, IRQ:4
    COM 2 adres:2F8, IRQ:3
    COM 3 adres:3E8, IRQ:4
    COM 4 adres:2E8, IRQ:3

    programy pisane pod systemy Windows NT nie mogą mieć bezpośredniego dostępu do zasobów (I/O i IRQ) dlatego używają np. funkcji OpenFile().
    więcej tutaj

    Porty emulowane (np. w Prolific) nie mają możliwości zmiany zasobów.

    pzdr
    -DAREK-

    0