atom1477 wrote: A jak myślisz, co jest źródłem tej informacji? No wiadomo że datasheet.
No choćby z dopuszczalnego napięcia na pinie (-0.3...VCC+0.3V).
Albo z tego że na pinach są też wejścia ADC i działa to.
Tu mam na myśli ogólne działanie.
A teraz działanie "cyfrowe" mimo niespecjalnie cyfrowego sygnału na wejściu: też zadziała bo na wejściach jest histereza.
A tak po za tym: ze schematu w datasheecie owszem, wynika to (to że to zadziała).
A po za tym to nie rozumiem jaki to ma związek z tematem. Co za różnica jaki jest przebieg? Tak samo by to działało/niedziałało niezależnie od tego czy wykorzysta się sprzętowe INTx czy programowe wykrywanie zbocza.
No właśnie pytam bo nigdzie w DS nie natrafiłem na info, że AVRy mają wejście Schmitta. Dlatego proszę o ukierunkowanie.
A z tematem ma dużo wspólnego - jeśli chcesz wykorzystać przerwanie od pin change wyzwalane zboczem a nie poziomem to może być problem. Jeśli napięcie utrzymuje się w stanie pomiędzy 0 i 1 to jak zareaguje procesor i przerzutnik odpowiedzialny za detekcję zbocza? Zauważ, że dla np. interfejsu XMem, SPI, TWI itd. te czasy są podane. Gdyby to było bez znaczenia to przecież by ich nie podawali.