Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nowy komputer wyłącza się

Balu0073 06 Cze 2010 08:51 2216 29
  • #1 06 Cze 2010 08:51
    Balu0073
    Poziom 9  

    Witam zakupilem wczoraj komputer :
    Procesor AMD sempron 140 2,7GHz
    ram ddr2-667 2gb
    karta graficzna ATI 4350 512
    plyta glowna chip NVidia

    problem tkwi w tym, iz komputer sam sie wylacza. straszmie rośnie mu temperatura ss z speedfana https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8160060#8160060 (przepraszam za taka wstawkie ss ale przez "Dodaj obrazek" nie chce sie wstawic) temp dochodzi do 122 C ;/ przy grach strasznie szybko rosnie temp i komputer sie wyłącza. na zasilaczu mam opcje zmniejszenia napięcia poprzez przełożenie wtyczki z 3a na 1.5a może to by pomogło ??jakbym zmniejszył do 1,5

    0 29
  • #2 06 Cze 2010 09:26
    FINIX_47
    Poziom 23  

    jaki kolega ma zasilacz ? płyta główna troszkę za mało opisana, z tego nic się nie dowiemy, jak na razie jeśli przy graniu koledze rośnie temperatura to radził bym na razie granie sobie odpuścić. Fajnie by tez było wiedzieć na czym jest tak wysoka temp.

    0
  • #3 06 Cze 2010 09:40
    xrenjix
    Poziom 22  

    Zrób test programem CPUID HW i daj na forum. Do tego podaj całą konfigurację komputera łącznie z zastosowanym chłodzeniem.

    0
  • #4 06 Cze 2010 09:48
    Balu0073
    Poziom 9  

    w biosie CPU temp podaje taka temperaturę.

    ID płyty głównej 64-0100-000001-00101111-081409-ATHLON64$1ADKR017_A7309NMS V9.6 081409

    wiecej info o plycie nie poszukalem chyba ze znasz jakies sposob sprawdzenia tego. a co do zasilacza to nie mam pojecia jaki to model przy zasilaczu sa 3 gnaizda zasilajace, 230w/50hz/3a , 230w/50hz/1a wtyczka wychdzaca z obudowy jest podlaczona pod 230w/50hz/3a. na obudowie jest jeszcze naklejka atx mini 420w ale to chyba typ obudowy. nie znam sie zbytnio na tym

    0
  • #5 06 Cze 2010 09:52
    xrenjix
    Poziom 22  

    Program Everest powinien zidentyfikować wszystkie podzespoły.

    0
  • #6 06 Cze 2010 10:13
    Balu0073
    Poziom 9  

    Nowy komputer wyłącza się

    EVEREST niestety nazwy plyty glownej nie wykrywa.

    Dodano po 10 [minuty]:

    plyta glowna NVIDIA GeForce MCP61P + nForce 430 Cipset Based

    0
  • #7 06 Cze 2010 10:13
    xrenjix
    Poziom 22  

    Wiadomo, że to procesor się tak grzeje. Trzeba sprawdzić poprawność zamontowania chłodzenia i jakość pasty termo-przewodzącej.

    A jeszcze tak zapytam ten komputer kopiłeś od kogoś czy nowy.

    0
  • #8 06 Cze 2010 10:15
    Balu0073
    Poziom 9  

    kupilem go wczoraz z sklepu

    0
  • #9 06 Cze 2010 10:16
    Tomeksup
    Poziom 16  

    Jeżeli CPUID odczytuje poprawnie temperatury, to muszę Tobie powiedzieć, że masz niezły grzejnik w domu.

    Swoją drogą to pewnie kupiłeś komputer w markecie ?

    0
  • #10 06 Cze 2010 10:16
    livex21
    Poziom 22  

    Stawiam, ze komputer był kupiony z allegro? Ile kolega za niego zapłacił?

    0
  • #11 06 Cze 2010 10:17
    Balu0073
    Poziom 9  

    komputer kupiony z sklepu avans

    0
  • #12 06 Cze 2010 10:18
    livex21
    Poziom 22  

    Co to za sklep, że sprzedają komputery bez sprawdzenia...

    Niech kolega napisze ile za niego zapłacił bo może warto go oddać i kupić coś nowszego.

    Pozdrawiam!

    0
  • #14 06 Cze 2010 10:20
    xrenjix
    Poziom 22  

    Skoro kupiłeś o w sklepie to masz gwarancję i z niej skorzystaj.

    0
  • #15 06 Cze 2010 10:21
    livex21
    Poziom 22  

    Za 1500 zł można kupić już dość fajny komputer, tyle ze sam komputer bez monitora i innych peryferii.

    Ja bym to dziadostwo oddał jak najszybciej i kupił coś normalnego.

    Jeżeli jest kolega zainteresowany, to pomożemy złożyć koledze zestaw ;)

    Pozdrawiam!

    0
  • #16 06 Cze 2010 10:21
    Tomeksup
    Poziom 16  

    Oddaj go na gwarancję. Po prostu za słabe chłodzenie jest.

    0
  • #17 06 Cze 2010 10:23
    Balu0073
    Poziom 9  

    no na pewno tak zrobie ale chcialem sie poradzic czy to napewno procek bo jeszcze myslalem nad zasilaczem ze za duzo pradu podaje. wiec bedzie trzeba sie przejsc do sklepu i go oddac ;p dzieki wszystkim za pomoc

    0
  • #18 06 Cze 2010 10:25
    livex21
    Poziom 22  

    Kolega kupił sam komputer za 1149zł?

    Bo jak tak to nawet bym się nie zastanawiał i oddał, a kupił coś nowszego i nie w avansie!

    Pozdrawiam!

    0
  • #19 06 Cze 2010 14:37
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    Zasilacz nie może podawać za dużego napięcia(w pewnych granicach, ale nie mogą one spowodować takich efektów) Porób zdjęcia tego zasilacza, pierwsze słyszę, żeby zasilacz miał 2 wejścia zasilania.

    Komputer tak ze 2x przepłacony. Chyba, że to jakiś HTPC.

    0
  • #20 23 Cze 2010 11:20
    m2kciapek
    Poziom 10  

    Chciał bym się podpiąć do tematu. Sprawa jest dziwna z kompem którego kumpel mi podrzucił do sprawdzenia.

    Zgłoszona awaria:
    Komputer nie włącza się.

    Sprzęt:
    grafika- GF 9800GTX 2szt. podłączone w Dual Link
    procesor - Intel Core 2 Extreme 3.00GHz
    płyta g.- ASUS P5N-T DELUXE

    Co nietypowego jest z tą awarią. Komputer podczas uruchamiania systemu (Vista Ultimate 32bit) na etapie końcowym (powinien pojawić się ekran logowania) wyłącza się (nie restartuje). Po naciśnięciu guzika zasilania niemrawo kręcą się wiatraki i pulsują diody na kartach graficznych i wentylatorze. Napięcia po zmierzeniu wynoszą dla 12V -> 10.xxV dla 5V -> 3,xxV czyli można śmiało stwierdzić że zasilacz... ale. Po odłączeniu zasilacza od prądu i ponownym załączeniu komp startuje bez objawów niedomagania. Po wybraniu opcji uruchomienia w trybie awaryjnym.. komputer działa. Gdy wybieram normalne uruchamianie znów komputer się wyłącza.
    Podejrzałem temperaturę w biosie... 75 stopni Celsjusza dla procka i 35 dla płyty.
    Przełączyłem na wentylatorze dynks i obroty poszybowały w górę co schłodziło CPU do 66 stopni Celsjusza wg. biosu. Co ciekawe... radiator był nieco ciepły.. ale nie gorący.

    Odpinałem jedną kartę graficzną, żeby odciążyć zasilacz, ale bez skutku. Awaria zawsze występuje podczas normalnego uruchamiania systemu.

    PS: Od godziny chodzi scandisk na tym kompie i nie padł ani razu (chkdsk uruchomione z trybu awaryjnego)

    0
  • #21 23 Cze 2010 11:25
    livex21
    Poziom 22  

    W biosie nie ma aktywnej opcji wyłączenia komputera powyżej przekroczenia ustawionego poziomu temperatury na procku? Sprawdź montaż radiatora i zmień pastę termo-przewodzącą. Jaki jest zasilacz? Stawiam na niego.

    Pozdrawiam!

    0
  • #22 23 Cze 2010 11:31
    m2kciapek
    Poziom 10  

    Właśnie zapomniałem o zasilaczu..
    FSP Epsilon 80PLUS700 Link do specyfikacji

    W biosie jest opcja wyłączenia ale nic nie dała.. a gdy była włączona to żaden alarm z głośniczka nawet nie pisnął. Takie ma ciche zejścia :)

    0
  • #23 23 Cze 2010 11:41
    stroggo81717
    Poziom 31  

    xrenjix napisał:
    Program Everest powinien zidentyfikować wszystkie podzespoły.

    Everest nie wykryje zasilacza. Aby zobaczyć, jaki jest zasilacz należy:
    a) Sprawdzić w dokumentacji kompa, jakie on ma części.
    b) Oddać, jak jest na gwarancji
    c) Jeśli nie ma dokumentacji/nie ma gwarancji/to i to, odkręcić śrubki od boku obudowy (zwykle, jest to lewy bok). Takie pudełko, z którego wystaje pęk kabli różnego koloru, to zasilacz. Zwykle jest ona na górze, może być też na dole. Powinna być naklejka z marką/mocą/modelem zasilacza.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1294468.html

    0
  • #24 23 Cze 2010 11:57
    livex21
    Poziom 22  

    Kolego m2kciapek: zmień pastę pod radiatorem, ponieważ 75 stopni to za dużo. Z Twoich obserwacji wynika, że jest zła wymiana ciepła pomiędzy procesorem a radiatorem. Jeśli to nie pomoże, sprawdź na innym zasilaczu.

    Pozdrawiam!

    0
  • #25 23 Cze 2010 12:13
    jannaszek
    Poziom 39  

    Speccy, to program który widzi wiecej niż everest.
    Darmowy.

    0
  • #26 23 Cze 2010 13:36
    m2kciapek
    Poziom 10  

    Pasta wymieniona. Temperatura taka sama BIOS 65 stopni Celsjusza, wszystko sprawdzone jak chodzi o przyleganie radiatora do procka. Po wyłączeniu kompa nie musiałem czekać aż procesor ostygnie bo był letni... nie mógł mieć 60 stopni..

    Po chkdsk /R system podniósł się bez problemu.
    Po 15 min testu programem BurnTest (CPU,RAM,HDD,3D,2D wszystko na 100% obciążenia) nic się nie wywaliło.
    Napięcie na kablu 12V było w granicach 11,98V 12,02V czyli ok.

    Wygląda na to że po np. twardym resecie zasilacz traci stabilność i nie da się juz kompa włączyć normalnie bo napięcie leci na kabelkach o 2V niżej. Po odłączeniu od prądu i podłączeniu wszystko chodzi jak by nigdy nic.

    Ktoś ma pomysł jak potwierdzić albo wykluczyć zasilacz jako "generator awarii"?
    Zasilacz po włączeniu na zwarcie (bez kompa) pokazuje napięcia dla 12V->3,xxV dla 5V->1,xxV. Czy któreś piny dodatkowo trzeba zewrzeć żeby napięcia wzrosły? Po odpięciu zwarcia zasilacz wyłącza się.

    0
  • #27 23 Cze 2010 17:20
    jannaszek
    Poziom 39  

    Podłącz miernik do gałęzi +12v i monitoruj przy starcie, dobrze jest analogowym, bo widać wyrażnie odchyłkę, na cyfrowym jest dyskoteka.Ta gałąż zasila procesor, i powinno być powyżej 12 v, nawet 12.8v.
    Nie sugeruj się zbytnio odczytem z biosa, czy innych programów.
    W takim przypadku mogą nawalać przetworniczki przy procesorze, a konkretnie jakość kondensatorów (niskie ESR), co nie oznacza że muszą być wydęte.
    Podmiana zasilacza potwierdzi.

    0
  • #28 24 Cze 2010 12:00
    m2kciapek
    Poziom 10  

    Jednak okazało się, że zasilacz nie domagał. Po wymontowaniu maksymalnej ilości sprzętu komputer normalnie odpalił się na słabszym zasilaczu.

    0
  • #29 24 Cze 2010 14:31
    Dez1
    Poziom 23  

    Balu0073 napisał:
    Witam zakupilem wczoraj komputer :
    Procesor AMD sempron 140 2,7GHz
    ram ddr2-667 2gb
    karta graficzna ATI 4350 512
    plyta glowna chip NVidia

    problem tkwi w tym, iz komputer sam sie wylacza. straszmie rośnie mu temperatura ss z speedfana https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8160060#8160060 (przepraszam za taka wstawkie ss ale przez "Dodaj obrazek" nie chce sie wstawic) temp dochodzi do 122 C ;/ przy grach strasznie szybko rosnie temp i komputer sie wyłącza. na zasilaczu mam opcje zmniejszenia napięcia poprzez przełożenie wtyczki z 3a na 1.5a może to by pomogło ??jakbym zmniejszył do 1,5


    Skoro temperatura rośnie i wyłącza komputer, to chyba należałoby zacząć od sprawdzenia, czy z chłodzeniem wszystko jest w porządku? Osobiście obstawiam, że radiator na procesorze jest poluzowany.
    .....
    Przy okazji drobna refleksja. Da się zauważyć aktywność osobników, którzy chyba tylko czekają na dowolny temat typu "komputer się nie włącza / komputer się restartuje / komputer się zawiesza", żeby czym prędzej doradzić "wymień zasilacz!" "Sprawdź napięcia, ale miernikiem!" Osobiście działa mi to na nerwy.

    0
  • #30 24 Cze 2010 16:58
    jannaszek
    Poziom 39  

    Dez1 napisał:

    Skoro temperatura rośnie i wyłącza komputer, to chyba należałoby zacząć od sprawdzenia, czy z chłodzeniem wszystko jest w porządku? Osobiście obstawiam, że radiator na procesorze jest poluzowany.
    .....
    Przy okazji drobna refleksja. Da się zauważyć aktywność osobników, którzy chyba tylko czekają na dowolny temat typu "komputer się nie włącza / komputer się restartuje / komputer się zawiesza", żeby czym prędzej doradzić "wymień zasilacz!" "Sprawdź napięcia, ale miernikiem!" Osobiście działa mi to na nerwy.

    teraz nie wiem czy kol. ma na myśli siebie?
    Problem chłodzenia był podany dwu krotnie wyżej.
    Mnie nic tak nie drażni, jak ktoś po raz trzeci powtarza to samo za kimś.
    Co jest drażniącego w radzie, aby podłączyć miernik analogowy na czas startu komputera?
    Skoro gość pragnie zdiagnozować zasilacz, lub podmiana dla wykluczenia?
    Proszę szerzej to rozwinąć.

    0