Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dobór anteny naziemnej analogowej do dobrego odbioru TVN.

saffii 06 Jun 2010 10:05 3464 4
    saffii
    Level 1  
    Witam.
    Chcę założyć nową antenę naziemną analog. do dobrego odbioru głównie TVN-u, Polsatu, TVP1 i TVP2 .Teraz mam antenę siatkową ze zwrotnicą plus antena kierunkowa starego typu do tego wszystkiego wzmacniacz szerokopasmowy AMS-03.Obraz na TVP1 i TVP2 oraz Polsacie jest w miarę znośny, jednak TVN to kasza.Chcę poprawić głównie obraz na TVN-ie.
    Mieszkam w Toruniu (osiedle Mokre), w okolicy jest dużo zakłóceń-trakcja tramwajowa, kolejowa.
    Odbieram z Trzeciewca, ale nie wiem czy w Toruniu nie ma nadajnika samego TVN-u?

Proszę szybką o radę jaką antenę zastosować lub co w ogóle zmienić żeby poprawić jakość odbioru.
    wachcio
    Level 24  
    Witam
    W Toruniu nie nadawane są żadne kanały. Jest co prawda na Poznańskiej nadajnik ale obecnie nie nadaje TV.
    Czemu masz dwie anteny skoro odbierasz tylko z Trzeciewca a on nadaje tylko w paśnie UHF?
    TVN z Trzeciewca nadaje na bardzo małej mocy i jeśli w ogóle złapiesz sygnał to mocną anteną o wyraźnej kierunkowości np. ATX-91 lub TriDigital
    Tu masz wykaż co z jaką mocą nadaje http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.aspx?obiekt=DODR_N1C
    Ja odpuściłem sobie TVN na starcie ale mam dalej do Trzeciewca około 60km. Może Tobie się uda. Wymiana anteny (może równiej i kabla) powinna poprawić sygnał a w niedalekiej (mam nadzieję) przyszłości umożlwi odbiór cyfrowej TV naziemnej. Niestety szczególnie w miastach są szczególne warunki i ciężko coś wyrokować. Nieraz przesunięcie anteny o kilka metrów robi wielką różnicę.
    redhead7
    Level 1  
    W Toruniu z TVN nie powinno być żadnego kłopotu wszak antena jest na Moniuszki - odbiór na zwykłej siatce niemal jak w HD (oczywiście żartuję ale obraz jest prawie wzorowy jak na analogowy odbiór) .