Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lexmark E321 - komputer przestał ją widzieć

misiek38 06 Cze 2010 15:41 2246 8
  • #1 06 Cze 2010 15:41
    misiek38
    Poziom 14  

    Witam.
    Jak w tytule - wczoraj działała normalnie, a dziś po włączeniu kompika i włączeniu drukarki pojawił się komunikat o nierozpoznanym urządzeniu podpiętym pod USB. Sprawdziłem kabel, przekładałem do innych gniazd - to samo.
    Wgrałem świeży system z obrazu - to samo.
    Odinstalowałem sterowniki - przy próbie wgrania nowych system wogóle nie widział że drukarka jest wpięta pod USB, i z uporem chciał wgrać stery pod LPT..
    Drukarka podpięta pod inny kompik - to samo.
    Również programik "USBview" widzi nierozpoznane urządzenie.

    Wszelkie sugestie będą mile widziane.
    Pozdrawiam.

    0 8
  • #2 06 Cze 2010 16:48
    743130
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 06 Cze 2010 18:48
    misiek38
    Poziom 14  

    Zanim napisałem tego posta sprawdzenie Elektrody dało mi bodaj 8 wątków, i ani jednego w połowie podobnego..
    Też obstawiam drukarkę - dlatego tego posta założyłem w tym dziale z nadzieją, że ktoś spotkał się z podobnym problemem.

    0
  • #4 06 Cze 2010 19:23
    743130
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 06 Cze 2010 19:38
    misiek38
    Poziom 14  

    O kondensatorach pomyślałem 15 min. temu, i przed minutką zakończyłem składanie tego złoma - wszystkie kondensatory wyglądają na zdrowe. Co ciekawsze - diody stanu też nic nie pokazują, a i sama drukarka zachowuje się normalnie (migotanie diód podczas startu, jest wykonywany rozruch mechaniczny..).
    Spróbowałbym twardego resetu, ale to dopiero jak znajdę instrukcję (jak w piosence o pszczółce Maji - gdzieś jest lecz nie wiadomo gdzie.. ;) )

    Niestety - instrukcję znalazłem, ale reset nic nie dał (otworzyłem pokrywę, włączyłem drukarkę i jednocześnie wcisnąłem przycisk "continue").. A dokładniej:
    - dał tyle, że drukarka wydała na świat wydruk p.t. "printer settings configuration",
    - podczas próby zainstalowania sterowników pojawił się port USB, ale:
    - drukarka domyślnie była offline,
    - po ręcznym aktywowaniu przyjmowała materiał, ale po sekundzie -pojawiał się "błąd wydruku" i drukarka milczała.

    Próbowałem przeanalizować "printer settings configuration" i doszedłem do wniosku, że naciśnięcie jednego z dwóch przycisków (lub obydwu na raz) włączy lub wyłączy dane ustawienie, ale z kolei nie wiem w jaki sposób przełączać się pomiędzy nimi:
    - narzędzia,
    - setup,
    - port LPT,
    - port USB.

    I CO TERAZ ??..
    Pozdrawiam.

    0
  • Pomocny post
    #6 07 Cze 2010 17:47
    743130
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 09 Cze 2010 11:20
    misiek38
    Poziom 14  

    Kabel sprawdzałem na kilka sposobów - najpierw podłączyłem pod niego inne ustrojstwa, które działały bez problemów. Zmieniałem też porty - działało, na koniec - pod drukarkę podłączyłem dwa inne kable - drukarki nie widać..
    Menu "Settings Configuration" opanowałem, nawet dorobiłem się pięknego wydruku strony testowej, i tu pojawiły się kolejne schody - w kilku próbach wszystko było w porządku, natomiast w kilku - zaświeciła się kontrolka braku tonera..
    - czy jest możliwe, że to brak tonera ogłupił drukarkę?
    - jeśli tak, to skąd ładne wydruki testowe?
    - jeśli tak, to dlaczego w normalnym trybie nie świeci ostrzeżenie?

    Pozdrawiam.

    P.S.
    Przeczyściłem całą płytkę z elektroniką, pomierzyłem przejścia - jest dobrze, wszystko łączy. Kondensatorów nie mierzyłem, bo nie wiem jak mierzy się elektrolity..

    0
  • #8 09 Cze 2010 16:27
    743130
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 11 Cze 2010 16:39
    misiek38
    Poziom 14  

    Dałem sobie spokój - wszystko niby działa, ale drukarka o tym nie wie i wciąż nie drukuje.. Udało mi się powtórzyć wyczyn polegający na tym, że pojawił się wirtualny port USB, ale doprawdy nie wiem jak to zrobiłem ;) .
    Przeszukałem swoje kartony ze złomami, i podłączyłem ją przez przejściówkę USB-LPT (mój lapik nie ma LPT) - drukarka śmiga aż miło :)
    Pozdrawiam, a temat zamykam.

    0