Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z k. graficzną - dziwna sytuacja

lutol 07 Cze 2010 08:27 1002 5
  • #1 07 Cze 2010 08:27
    lutol
    Poziom 8  

    Witam

    Posiadam nt Tosihibe A100 z GeForcem 7600 256MB. Podczas startu komputera mam czarny ekran (nie widać nawet ładowania BIOSu). Mam zainstalowanych kilka systemów, wiec najpierw ładuje mi się menu systemowe. W tym menu po naciśnięciu Fn+F5 (przełączanie monitorów) pokazuje mi się obraz na matrycy. Następnie gdy system się załaduje to w opcjach k. graf. ustawione mam na klon, ale na monitorze zew. nie ma obrazu. Mogę się przełączyć na tryb "tylko notebook"-obraz też jest. Tryb 'dual-view' też nie działa tzn. na matrycy mam obraz na zew. mon. nie ma. Po ustawieniu w tryb 'tylko ekran notebooka', zamykam system i przy ponownym uruchomieniu problem jest ten sam. Próby wyjmowania baterii lub odpalania bez baterii i odcięcie zasilania nie pomogły. W czym jest problem? Wg. mnie to karta graficzna jest uszkodzona, ale pewności nie mam, więc nie chciałbym ponosić kosztów jeśli to nie jest wina karty. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

  • #2 07 Cze 2010 11:08
    Usunięty
  • #3 07 Cze 2010 11:22
    hojlo1
    Poziom 35  

    Zacznij na początek od zmiany/deinstalacji sterowników.

    Najlepiej tylko sterownik "standardowy VGA" i przy instalce i próbach żadnych kombinacji z monitorem zewnętrznym.

    Często zabawa ze sterownikami zostawia jakiś wpis i to może być też przyczyną kłopotów.

  • #4 07 Cze 2010 11:56
    lutol
    Poziom 8  

    Szukam właśnie serwisu w okolicy, ale że notebook po gwarancji to wchodzę w koszta i chciałbym je ograniczyć. Nie chcę płacić np. 100zł za to że mi powiedzą iż naprawa będzie kosztować np. 500 zł, bo będzie trzeba wymienić właśnie Chipset k.graf., jeśli faktycznie karta graf. to z góry mnie interesuje konkretna cena za naprawę i ewentualnie wtedy podejmę decyzję co dalej.

    Z tymi sterownikami nic nie mieszałem, długi czas pracowałem normalnie, poza tym na 99% jestem pewny, że to nie sterowniki ponieważ ładują się dopiero z systemem, a obrazu nie ma od początku. Obojętnie jaki tryb czy klon czy dual-view czy tylko mon. zew. to przed uruchomieniem systemu zawsze jest widoczny bios.

    Jak na razie przekonuję się coraz bardziej, że to kwestia karty graf. i nic nie da się zrobić samemu bez pomocy serwisu.

  • #5 07 Cze 2010 12:49
    Usunięty
  • #6 07 Cze 2010 15:32
    hojlo1
    Poziom 35  

    Dla mnie to trochę dziwne że ktoś się broni przed ewentualnym zaoszczędzeniem pieniędzy (obojętnie od szansy...).:?:

    Można (tez darmo) włożyć płytę np z bootowalnym Linuksem i już wiedza większa. ;)

 
Black Friday do -15%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Ferguson