Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dziwny problem z podświetleniem Acer Aspire

jacusix 07 Cze 2010 11:51 2279 21
  • #1 07 Cze 2010 11:51
    jacusix
    Poziom 16  

    Witam serdecznie.
    Mam laptopa Acer Aspire 9302WSMi. Matryca się nie podświetlała więc sprawdziłem ją na innym laptopie i w 100% jest sprawna. Ładnie świeci i poprawnie wyświetla. Pomyślałem, że to wina inwertera. Jednak kupiłem na allegro i nadal jest to samo. Wyjąłem z innego laptopa i nadal to samo. Więc matryca, świetlówka, inwerter są sprawne a nadal laptop wyświetla tak ciemno, jakby świetlówka w ogóle nie działała. Macie jakieś pomysły? Ruszam taśmą ale też nic się nie dzieje.

    0 21
  • Sklep HeluKabel
  • #2 07 Cze 2010 12:32
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • Sklep HeluKabel
  • #3 08 Cze 2010 10:35
    Thomaster
    Poziom 18  

    Sprawdź czy na inwerterze czy wchodzi napięcie zasilania i załączenia. Któregoś (lub obydwu) musi nie być.

    0
  • #4 08 Cze 2010 12:30
    jacusix
    Poziom 16  

    A jak to sprawdzić? Do inwertera dochodzi wiązka 6-ciu przewodów.

    0
  • #5 08 Cze 2010 12:38
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #6 08 Cze 2010 12:38
    Thomaster
    Poziom 18  

    Prawdopodobnie któreś z nich sa połączone. Teoretycznie do pracy inwertera wystaraczają 3: + i - zasilania i sygnał załączenia podświetlenia. Praktycznie na każdym inwerterze masz bezpiecznik - sprawdź na nim - z reguły napięcie zasilania inwertera jest takie samo jak laptopa - w tym przypadku 19V. Napięcia sterującego poszukaj na kolejnych przewodach lub pinach konektora taśmy - z reguły 3,3V czyli stan wysoki - chociaż spotkałem się już z lapem, któy załączał poswietlenie stanem niskim...

    0
  • #7 08 Cze 2010 12:53
    jacusix
    Poziom 16  

    Nie wiem czy dobrze pomierzyłem na taśmie która idzie do inwentera jeden wynik to 3V drugi 10V.

    0
  • #8 08 Cze 2010 21:48
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 09 Cze 2010 10:01
    jacusix
    Poziom 16  

    Nie ignoruje kolegę tylko jakby to powiedzieć... nie do końca wiem co gdzie pomierzyć to "n. 1-3, 10 oraz 11 złącza LCD1" Niestety z mierzeniem napięć nie miałem dużej praktyki...

    0
  • #10 09 Cze 2010 12:43
    danb
    Poziom 20  

    jacusix napisał:
    Nie ignoruje kolegę tylko jakby to powiedzieć... nie do końca wiem co gdzie pomierzyć to "n. 1-3, 10 oraz 11 złącza LCD1" Niestety z mierzeniem napięć nie miałem dużej praktyki...


    W takim razie najlepiej laptopa byłoby oddać do serwisu. Bez doświadczenia w naprawach można jedynie pogorszyć sytuację.

    0
  • #11 09 Cze 2010 16:11
    jacusix
    Poziom 16  

    Podpowiedzcie mi, jestem bardzo chętny do nauki :)

    0
  • #12 09 Cze 2010 17:59
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #13 10 Cze 2010 11:25
    jacusix
    Poziom 16  

    Panowie, litości :) Skończę jeden kierunek, zacznę Elektrotechnikę (takie mam plany) ale do tej pory dajcie mi jakieś rady, jak mam to zmierzyć... Ktokolwiek mi pomoże wysyłam zimnego browca pocztą polska xD Obiecuję :)

    0
  • #14 10 Cze 2010 11:40
    Thomaster
    Poziom 18  

    Hmmm... czego nie rozumiesz?? Przecież kolega Vogelek23 prosił Cię już kilka razy żebyś zmierzył napięcia na podanych przez niego pinach złącza LCD (tego na płycie głównej). Czy potrzebujesz wskazówki typu, że mają być zmierzone względem masy?

    0
  • #15 11 Cze 2010 09:45
    jacusix
    Poziom 16  

    Zmierzyłem tak jak powiedział Thomaster i otrzymałem następujące wyniki:
    1 - 0,71 V
    2 - 1,72 V
    3 - 0,00 V
    10 - 0,81 V
    11 - 1,71 V

    pin 3 za co odpowiada??

    0
  • #16 11 Cze 2010 16:39
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #17 14 Cze 2010 16:19
    jacusix
    Poziom 16  

    Powiem szczerze, że minus wziąłem z zasilacza a plusem multimetru jeździłem po wtyku taśmy na płycie głównej i takie właśnie otrzymałem wyniki. Dla pewności przed chwila powtórzyłem test drugi raz i wynik był taki sam. Chyba, że nie od tej strony co trzeba liczę piny bo dwa ostatnie mają po 18,69 V.
    Przyszła taśma więc ją sprawdziłem i wszystko nadal jest tak jak było, matryca nie jest podświetlana. Na zewnętrznym monitorze wszystko jest w porządku.
    Czy zasilanie do inwentera można pociągnąć z z innego miejsca na płycie głównej?? Jakie powinny być napięcia na tych pinach aby inwenter zastartował?


    Na jednym z obrazków załączyłem pomiar przy inwenterze.

    Dziwny problem z podświetleniem Acer Aspire Dziwny problem z podświetleniem Acer Aspire

    0
  • #18 14 Cze 2010 22:39
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #19 15 Cze 2010 12:53
    jacusix
    Poziom 16  

    Sam raczej tego nie wymienię.... jaki będzie koszt wymiany tego w serwisie? Ewentualnie nie da się jakoś tego obejść, tzn doprowadzić takie zasilanie do inwentera, żeby wystartował?

    0
  • #20 15 Cze 2010 13:46
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    jacusix, prosiłem o zmianę sposobu wklejenia grafiki.

    0
  • #21 16 Cze 2010 09:09
    jacusix
    Poziom 16  

    Wkleiłem grafikę od nowa.
    Czy ktoś mi pomoże?? Jakie napięcie powinno być na wejściu inwentera i skąd mogę je pociągnąć?

    0
  • #22 17 Cze 2010 17:41
    jacusix
    Poziom 16  

    Może ktoś pomoże? Albo jakiś schemacik? Na inwerterze jest naklejka z symbolami:

    19.21072.011
    1122782
    W02-A LF K

    0