Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer się nie uruchamia, dioda HDD świeci cały czas

xsnake 07 Cze 2010 14:22 15724 18
  • #1 07 Cze 2010 14:22
    xsnake
    Poziom 9  

    Witam wszystkich i mam taki problem, uruchomiłem stary komputer żeby sformatować i po zainstalowaniu Windowsa, chciałem wgrać sterowniki od płyty i zainstalowałem i reset zrobiłem i komputera już nie mogę uruchomić, tzn stacja pracuje ale cały czas świeci się dioda czerwona od HDD i nic się nie ładuje nawet do biosu się nie wejdzie też resetowałem bios i nic, wszystkie kości RAM wyjmowałem wszystkie karty sieciowe dźwięku i grafiki też nic.
    Jeszcze takie objawy zauważyłem kiedy odpiąłem 2 napędy dvd to komputer też się nie uruchomił ale dioda która świeciła cały czas od HDD to trzy razy mrugnęła i zgasła i już się nie zaświeciła a kiedy napędy podłączę to dioda HDD świeci cały czas i nie mrugnie nawet na chwile, i bez napędów jak HDD podłączyłem na końcu taśmy też świeci cały czas a jak na środku taśmy to też mrugnie dwa, trzy razy i gaśnie. Ma ktoś jakiś pomysł co mogło by się stać. pozdrawiam

    1 18
  • #2 07 Cze 2010 14:38
    drakomp
    Poziom 19  

    Podaj pełną specyfikacje komputera wraz z zasilaczem i jego pomiarami. Pomierz też baterię od biosu.

    0
  • #3 07 Cze 2010 14:39
    Hiro1496
    Poziom 20  

    Komputer sie uruchamia ale monitor nie wyświetla obrazu tak?
    Jest wiele takich tematów... A podmieniałeś dysk żeby sprawdzić czy to nie on? Głośniczek systemowy nie wydaje żadnych dźwięków?

    0
  • #4 07 Cze 2010 14:47
    hym23
    Poziom 17  

    Masz czarny ekran jak byś miał odłaczony monitor czy porostu startuje ale zaraz potem staje?

    Wygladą, że płyta padła.

    0
  • #5 07 Cze 2010 16:44
    Laza16
    Poziom 14  

    Miałem też taki problem
    Spaliła mi się płyta główna
    Pc chodził był czarny ekran i nawet w głośnikach był dźwięk załączenia się windowsa. Odrazu wymieniłem kartę graficzną (stara na AGP)

    0
  • #6 07 Cze 2010 19:55
    xsnake
    Poziom 9  

    drakomp napisał:
    Podaj pełną specyfikacje komputera wraz z zasilaczem i jego pomiarami. Pomierz też baterię od biosu.


    procesor AMD Athlon 2000XP+
    zasilacz standart 300W model: 300X1
    płyta główna MSI KT4AV KT400A ATA 133
    grafika Ati Radeon 9200SE 128MB AGPx8
    pamięć jedna DDRAM 256MB PC333 i druga Good RAM DDR 512MB PC 3200 DIMM
    HDD 80 GB 7200RPM WD800BB
    dźwiękowa Sound Blaster Live 5.1
    FDD 1.44 MB 3.5
    obudowa ATX 300W

    Dokładny Pomiar zasilacza: wtyki Molex najpierw kabel czerwony i czarny +5.09V
    kabel żółty i czarny +12.47V
    wtyczka 20/24 PIN +3.32V
    bateria od biosu +3.02V

    Hiro1496 napisał:
    Komputer sie uruchamia ale monitor nie wyświetla obrazu tak?
    Jest wiele takich tematów... A podmieniałeś dysk żeby sprawdzić czy to nie on? Głośniczek systemowy nie wydaje żadnych dźwięków?


    tak uruchamia się a monitor nie wyświetla, tematów jest wiele wiem i czytałem dużo ale nic mi się nie zgadzało z moimi objawami, dysku jeszcze nie podmieniałem bo na razie nie mam za bardzo od kogo pożyczyć, głośniczek nic nie piszczy ale prawdopodobnie w mojej obudowie nie był montowany głośniczek

    hym23 napisał:
    Masz czarny ekran jak byś miał odłaczony monitor czy porostu startuje ale zaraz potem staje?

    Wygladą, że płyta padła.


    stacja startuje normalnie, Monitor od początku ma czarny ekran jak by był odłączony ale kontrolka od monitora się świeci na pomarańczowo to raczej jest dobry.

    Co jeszcze mnie dziwi ta dioda od HDD cały czas świeci a jak odepnę jeden albo dwa napędy dvd to mrugnie dwa trzy razy i gaśnie i już się nie zapala ale komputer i tak się nie uruchamia. a pomiary zasilacza wydają się dobre.

    0
  • #7 08 Cze 2010 10:06
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Odepnij wszystkie napędy optyczne i dyski, jeśli karta graficzna ma 2 wyjścia na monitory, to sprawdź na obu - do testów podłącz też inny monitor.

    0
  • #8 08 Cze 2010 17:37
    xsnake
    Poziom 9  

    DriverMSG napisał:
    Odepnij wszystkie napędy optyczne i dyski, jeśli karta graficzna ma 2 wyjścia na monitory, to sprawdź na obu - do testów podłącz też inny monitor.


    Monitor dobry bo podłączyłem do laptopa i normalnie pracuje wszystko wyświetla to co na laptopie, tylko niestety na całym komputerze mam tylko jedno wejście na monitor na karcie graficznej a zintegrowanej nie ma ta płyta bo tak to bym sprawdził, oczywiście napędy odłączyłem dysk i to to samo nie włącza się a jak odłączyłem same napędy i zostawiłem sam dysk to dioda od HDD mruga trzy razy i gaśnie i już się nie włącza (oczywiście komputer i tak się nie włącza), dysk to jak mi się nie uda pożyczyć albo mojego sprawdzić u kogoś to najwyżej kupie przejściówkę z laptopa usb na ID to podłącze i sprawdzę,
    tylko mam jedno pytanie czy jeżeli na laptopie mam dysk sata to mogę podłączyć go z dyskiem ata ze starego komputera? i czy jakoś zworkę muszę przestawić na starym dysku ata

    0
  • #9 08 Cze 2010 18:06
    dinos83
    Poziom 33  

    clear cmos; sprawdź na innej karcie graficznej.

    Cytat:
    na laptopie mam dysk sata to mogę podłączyć go z dyskiem ata ze starego komputera? i czy jakoś zworkę muszę przestawić na starym dysku ata

    nie musisz, tylko bootowanie musisz ustawić lub wył. aktywną partycję na dołączonym dysku.

    0
  • #10 01 Lis 2010 12:56
    xsnake
    Poziom 9  

    Witam, chciał bym odświeżyć temat, jakiś czas nic z kompem nie robiłem, jak wcześniej wspomniałem dysk jest dobry, zasilacz sprawdziłem napięcia, pamięci i kartę graficzną sprawdziłem na innym komputerze i też dobre, od płyty po odpinałem wszystko zostawiłem tylko zasilacz i procesor z wentylatorem i uruchomiłem zwierając power-sw i normalnie płyta ruszyła ale nie ma żadnych pisków a powinny być po wyjęciu np. pamięci, macie jeszcze jakieś pomysły czy jeszcze jakoś można sprawdzić czy płyta i procesor jest dobry ?

    0
  • #11 01 Lis 2010 14:20
    Hiro1496
    Poziom 20  

    Podłączyć pod inny sprzęt podzespoły sprawdz czy dobry...
    A zostawiłeś głośniczek systemowy? Bo bez niego nie będzie pisków ;)

    0
  • #12 07 Lis 2010 11:33
    xsnake
    Poziom 9  

    Hiro1496 napisał:
    Podłączyć pod inny sprzęt podzespoły sprawdz czy dobry...
    A zostawiłeś głośniczek systemowy? Bo bez niego nie będzie pisków ;)


    Jak tylko będę miał możliwość, głośniczek podłączony, a da się jakoś sam procesor sprawdzić np. miernikiem bo też myślę że procesor albo płyta padła

    0
  • #13 20 Lis 2010 09:25
    xsnake
    Poziom 9  

    Słuchajcie a jest jakikolwiek sposób żeby sprawdzić płytę i procesor ?, bo niestety nie mam możliwości sprawdzenia u żadnego znajomego.

    0
  • #14 20 Lis 2010 09:55
    Hiro1496
    Poziom 20  

    Ja Ci powiem że nie wiem jak to zrobić... Nie mam pomysłów...
    Oddaj komputer do serwisu to oni Ci sprawdzą... To najprostrze rozwiązanie :)

    0
  • #15 20 Lis 2010 10:54
    lynx
    Poziom 12  

    Zrób tak. Wyjmij płytę główna z procesorem. Podłącz głośniczek systemowy i zasilacz rzecz jasna. Wyjmij ramy i grafikę. Uruchom komputer. Jeśli głośniczek nie wyda żadnego dźwięku problem będzie leżał albo w uszkodzonym procesorze, albo płycie głównej. Ewentualnie możesz mieć spuchnięte kondensatory. Zrób jak napisałem i podaj rezultaty.

    0
  • #16 25 Lis 2010 11:24
    xsnake
    Poziom 9  

    lynx napisał:
    Zrób tak. Wyjmij płytę główna z procesorem. Podłącz głośniczek systemowy i zasilacz rzecz jasna. Wyjmij ramy i grafikę. Uruchom komputer. Jeśli głośniczek nie wyda żadnego dźwięku problem będzie leżał albo w uszkodzonym procesorze, albo płycie głównej. Ewentualnie możesz mieć spuchnięte kondensatory. Zrób jak napisałem i podaj rezultaty.


    Zrobiłem tak i głośniczek żadnego pisku nie wydał, płyta startuje normalnie, kondensatory też oglądałem i nie są spuchnięte

    0
  • #17 25 Lis 2010 12:15
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    xsnake napisał:
    Zrobiłem tak i głośniczek żadnego pisku nie wydał, płyta startuje normalnie

    Co rozumiesz pod pojęciem normalnego startu płyty?

    0
  • #18 25 Lis 2010 15:50
    xsnake
    Poziom 9  

    jankolo napisał:
    Co rozumiesz pod pojęciem normalnego startu płyty?


    wentylator na procku odpala i nic po za tym, żadnych pisków

    0
  • #19 16 Gru 2010 11:10
    xsnake
    Poziom 9  

    Słuchajcie, wyczytałem w którymś poście że da się zmierzyć napięcia procesora, trzeba odpalić płytę z procesorem tylko wie ktoś gdzie dokładnie dotykać końcówkami pomiarowymi ?

    Płytę też można sprawdzić, wymontować i sprawdzić omomierzem na zwarcia do masy, wiecie jak to też zmierzyć ?

    0