Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Scenic 1,9 dTi Nie działająca tylna wycieraczka

Markos_59 14 Lis 2011 10:53 24869 36
  • #31 14 Lis 2011 10:53
    ispw
    Poziom 11  

    W związku z otrzymywaną korespondencją mailową spróbuję opisać zakończenie tego tematu.
    Okazało się że jeden z "fachowców" z którego pomocy skorzystałem wcześniej do naprawy przedniej wycieraczki, ustawił w systemie że mam z tyłu wycieraczkę ze scenica terenowego. To ustawienie powodowało takie dziwne objawy. Wcześniej próbowaliśmy diagnozować system za pomocą uniwersalnego interfejsu i nic nie wykazywał (jakieś stare błędy z zamkami drzwi). Na szczęście udało nam się zdobyć oryginalnego Clipa i dzięki niemu okazało się że takie ustawienie tam jest. Zmiana opcji i wszystko gra.
    Tak więc urządzenie clip jest chyba kluczem do wielu problemów i nie warto bawić się czymś uniwersalnym do bardziej złożonych problemów. A mi pozostał dodatkowy moduł uch, oraz zmodernizowany o podstawkę mój oryginalny uch. Dodatkowo zapasowa kostka pamięci ze skopiowanymi moimi ustawieniami uch.

  • #32 24 Sty 2012 17:52
    koniac
    Poziom 12  

    Spotkałem się z podobnym problemem tylnej wycieraczki w scenicu. Otóż nie działała wcale. Po pomiarach doszedłem do wniosku, że "wysmalone" są styki na przekaźniku w module uch. Po wymianie przekaźnika wycieraczka działa, ale zatrzymuje się gdzie popadnie. Przy silniku jest tylko styk informacyjny dla modułu uch i jest on sprawny jak również przewód do samego modułu. I teraz mam pytanie czy to może być wina adaptacji wycieraczki ?

  • #33 24 Sty 2012 20:35
    kidu22
    Poziom 35  

    Zobacz czy reaguje na styk końcowy , stymulując go .

  • #34 25 Sty 2012 11:23
    ispw
    Poziom 11  

    koniac napisał:
    Po wymianie przekaźnika wycieraczka działa, ale zatrzymuje się gdzie popadnie.

    Po przeczytaniu twojego wpisu pozwolę sobie zasugerować to co pisałem wcześniej. Problem może leżeć w samym uch. I tu kilka wyjaśnień. Wycieraczki źle pracowały i w systemie zostało to odnotowane. Wymiana samego przekaźnika (zakładam oczywiście że na identyczny) naprawiła przyczynę, ale skutek (nazwę to może "trybem pracy awaryjnej" wycieraczek) pozostał. Myślę że clip powinien ten problem rozwiązać, o ile to była jedyna przyczyna.

    W scenicach nie ma tzw. krancówki, tylko tak jak to kolega napisał styki informacyjne dla uch. W uch jest na tej podstawie dokonywane sterowanie. Co do adaptacji to nie jestem pewien ale chyba nie występuje ona w takiej postaci jak np w grupie VW

  • #35 25 Sty 2012 17:12
    1078231
    Użytkownik usunął konto  
  • #36 26 Sty 2012 22:16
    koniac
    Poziom 12  

    "kidu22" nie reaguje na stymulowanie styku (styk jet dobry), jak styk jest rozwarty to napięcie jest ok 11,8V jak jest zwarty (prawidłowa pozycja wycieraczek) to jest 0V.
    Widocznie jest błędny zapis w pamięci i dlatego wycieraczka nie działa prawidłowo.
    Odesłałem klienta do serwisu. Jak go spotkam to zapytam czy dało się ustawić prawidłowy tryb pracy wycieraczki.

  • #37 19 Lut 2012 21:12
    mas444
    Poziom 14  

    Miałem to samo z tylna wycieraczką. Wykorzystałem 12V z tylnej lampy i wycieraczka działa ok.